![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhaba.
Müvekkil, babası vefat ettiğinde henüz ergin olmamakla beraber annesi ve babası boşanmışlar. Annesi boşandığı için böyle bir hakkı olmadığını düşünerek velayeten mirasın reddi hakkını kullanmamış. Müvekkil 2 gün sonra ergin olacak. Sürenin ergin olmasıyla başlayacağını gerekçe göstererek mirasın gerçek reddini ve mirasın borca batık olmasını da gerekçe göstererek hükmen reddini talep ettim. Başkaca bir yol izlenebilir mi veya bu yolla sonuç alabilir miyim? Ayrıca muris hayattayken başlatılan icra takibine, vefat etmesiyle henüz ergin olmayan mirasçıcısı müvekkil taraf olarak gösterilmiş. Bu durum süresiz şikayete tabii midir? Yardımlarınızı, tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim. |
![]() |
#2 |
|
![]() Merhabalar meslektaşım;
1- Zaten mirasın hükmen reddini talep etmişsiniz. Gerçek reddi talep edebilmek için ölümden ve mirasçılıktan yeni haberdar olduğunuzu ispat etmeniz gerekiyor. Tereke borca batık ve mirası kabul anlamına gelen işlemler yapılmamış ise; hükmen reddine karar verilir zaten, yapacağınız başka bir şey yok. 2- Borçlu takipten önce ölmüş ise; doğrudan mirasçılarına karşı takip açılması gerekir. Borçlunun, takipten sonra ölmesi halinde ise, aynı icra takip dosyası üzerinden mirasçılara karşı takibe devam edilir, takip kesinleştikten sonra borçlu vefat etmiş ise, mirasçılara tekrardan yeni bir ödeme emri gönderilmesine gerek yoktur. Siz neden şikayette bulunmak istiyorsunuz, icra müdürlüğünün hangi işlemini sikayet edeceksiniz? Mirasın hükmen reddinde zaten bu dosyayı ve alacaklısını belirteceksiniz, bu icra dosyası yönünden de verilen karar hüküm ifade edecek. |
![]() |
#3 |
|
![]() Murisin vefatı bir yargılamaya konu olmuş ve bu yargılama esnasında velayeti kendisinde bulunan müvekkilin annesi murisin üzerinden bulunan kıyafet, cüzdan gibi eşyaları alabilmek için kabul anlamı taşıyan bir ifadede bulunmuş. Bu ifadesinin mirasın hükmen reddine engel olabileceği endişesini taşıyorum.
İcra takibi için de, müvekkil takibe taraf gösterildiği tarihte ergin değil. Normal şartlarda icra takibine taraf gösterilemeyeceği için şikayet hakkı söz konusu. Ancak burada bir miras ilişkisi söz konusu olduğu için emin olamadım meslektaşım. |
![]() |
#4 |
|
![]() Meslektaşım; mirasın gerçek reddine konu bir dosyada, murisin üzerinden çıkan eşyalar ve bir kısım paranın, re'sen açılan tereke dosyasında mirasçılara teslimi yapılmıştı. Mirasın gerçek reddi için açtığımız davada bu önümüze çıkmamıştı, hükmen reddinde önünüze çıkar mı bilemiyorum. Hiç karşılaşmadım ancak; kıyafet cüzdan gibi şahsi ve manevi değeri olacak şeylerin alınmasının; mirasın kabulü anlamı taşımayacağını düşünüyorum ancak bu sadece yorumum.
Miras ilişkisi olsun yada olmasın; ergin olmayan kişiye takip işlemi yapılamaz, yapılacak tebligatların da velisine yapılması gerekir, bu durum kamu düzenine ilişkindir, süresiz şikayete tabidir. |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Soybağının Reddi Davasında Ergin Olmayan Çocuğa Atanan Kayyım ? | Berkay Erdem Öcal | Meslektaşların Soruları | 1 | 24-10-2019 14:48 |
mirasın hükmen reddi - murisin İİK 121 izaleyi şuyu davasına devam etmek | Av Havva P. | Meslektaşların Soruları | 2 | 01-07-2019 15:22 |
mirasın reddi,ölen kişi adına kayıtlı aracın durumu | beyza_acikalin | Miras Hukuku Çalışma Grubu | 1 | 23-06-2009 17:14 |
Mirasın Reddi - Murisin Borçları - Tefeci Borcu | a.lawyer | Meslektaşların Soruları | 5 | 10-01-2007 00:16 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |