Herkese merhaba, kanunda çok net olmayan ve emsal karar bulamadığım bir konuda tavsiyelerinize başvuruyorum.
Müvekkillerim bir taşınmaza paylı olarak ortaklar. Müvekkillerin bir akrabası ( taşınmazda payı yok, A kişisi diyelim) bahsi geçen taşınmazda 10 yılı aşan bir süre bu taşınmazda hiçbir bedel ödemeden yaşıyor. Müvekkiller bu kişi pek tekin olmadığı için çıkarmaya veya hukuki yollara başvurmaya pek cesaret edememiş diyebiliriz. Geçtiğimiz 2023 yılında ise taşınmazı işgalinin sonlandırması için noter aracılığıyla A'ya ihtar çekiyorlar. Bu akraba işgali yine sonlandırmıyor, hatta bu taşınmazı bir başkasına kiraya veriyor. Müvekkiller bu durumu öğrenip kiracıyla iletişime geçtiklerinde tabiki tahliye talepleri sonuçsuz kalıyor.
Halihazırda taşınmazın tahliyesi için müdahalenin meni ve ecrimisil davası açmayı düşünüyorum. Fakat emin olamadığım birkaç husus var.
Öncelikle,
ecrimisil talebimi yalnızca yeni kiracıya mı yöneltebilirim? A bu yerden kira geliri alarak belirli bir kazanç sağlıyor.
Müdahalenin meni ve ecrimisil talepli bu davada ecrimisilden asıl kim yükümlü? Şu anki kiracı da kira dekontlarını sunarsa ecrimisil sorumlusu A kişisi olabilir mi?
A kişisi 2023 yılına kadar bu taşınmazı kendi kullanıyor. 2023'te kendisine müvekkiller tarafından ihtar çekilip işgali sonlandırılması isteniyor. A'nın buradan ayrıldığı döneme kadar ( kanuna göre 5 yıl sınırla) olan ecrimisil talepli bir dava ikame edebilir miyim ve bu davanın önce bahsettiğimden tamamen ayrı yalnız ecrimisil talepli ve konulu olması mı gerekir?
Konu biraz değişik, umarım açıklayabilmişimdir. Her türlü görüş ve yardımınız için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
