Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İşyerinin anahtarını teslim etmeyen kiralayanın tavrından ötürü kira sözleşmesinden cayma hakkı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 24-06-2024, 18:12   #1
umutlaw

 
Varsayılan İşyerinin anahtarını teslim etmeyen kiralayanın tavrından ötürü kira sözleşmesinden cayma hakkı

Sayın meslektaşlarım,
Kiralayan ayın 14'ünde teslim etmesi gereken iş yerini kiracıya teslim etmediği gibi bir internet sitesinde yeni bir kiralama ilanı vererek kira sözleşmesinden caymıştır, kiracının talebi üzerine depozitoyu geri ödememek de ısrarlı olan kiralayan kira sözleşmesini de iptal etmemektedir bu durumda kira sözleşmesinin geçerliliği nedir?
Kira başlama süresinden 10 gün geçmiştşr kiracının sözleşmeden cayma hakkı var mı? depozito'nun iadesi için TBK 334. maddesine dayanılabilir mı? (Kiracı hiç bir şekilde iş yerine girmemiştir ve kullanmamıştır)

konuyu ilk etapta ihtar ile mı doğrudan dava ile mı çözmek daha mantıklı olur?
Teşekkür ederim.
Old 24-06-2024, 19:27   #2
Admin

 
Varsayılan

Çatılı bir yere ait kira sözleşmesi ancak yazılı şekilde fesh edilebilir (BK 348), dolayısıyla sözleşme yapıldıysa ve yazılı fesih edilmediyse geçerlidir ve dimdik ayaktadır.

Anlattığınız olayda BK 301/BK 331/BK 348'in yol göstermesi ile kiracı dilerse fesih hakkını (yazılı şekilde) kullanabilir düşüncesindeyim.

Öte yandan elinizde kira sözleşmesi varsa, kiralayanın anahtar teslimi yapmasını beklemeniz de şart değil bence. Sözleşmeniz varsa o yerin kullanım hakkı artık kiralayana değil kiracıya aittir, dolayısıyla anahtarı değiştirip içeri girerseniz kimsenin diyebilecek bir sözü olacağını sanmıyorum. (Tabii içeride eşya vs. yoksa ve oturan vs. de bulunmuyorsa!)

Anladığım kadarıyla siz kiracı olarak fesih amacındasınız, o zaman noterden ihtar çekerek fesih bildirimde bulunun ve depozitonun da iadesini isteyin, iade etmezse önce dava şartı arabuluculuk müracaatı yapar, sonra dava açarsınız.
Old 25-06-2024, 10:46   #3
Av.Bülent AKÇADAĞ

 
Varsayılan

Sayın Admin'e katılıyorum.

TBK m.301 gereğince kiraya verenin kiralananı hazır etme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Alıntı:
Türk Borçlar Kanunu m.301’de kiraya verenin borçları başlığı altında teslim borcunu ele almaktadır. Buna göre madde metni aynen şöyledir. “Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.”

Bu maddeye göre kira sözleşmelerinde kiraya veren kiralanan yeri sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir şekilde teslim etmek ve sözleşme boyunca taahhüt ettiği şekilde bulundurmakla yükümlüdür.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Evin anahtarını teslim etmeyen kiracı Av.yavuz selim Meslektaşların Soruları 2 06-01-2024 11:01
İşyerinin 3. Kişilere Devri ve Kiralayanın Erken Tahliyesi Av.Knc Meslektaşların Soruları 1 06-06-2016 10:12
Taahhütlü Tukcell sözleşmesinden cayma hakkı Curcu Meslektaşların Soruları 3 03-11-2012 18:04
Satış vaadi sözleşmesinden cayma adlig_recht Meslektaşların Soruları 1 09-10-2007 23:57


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05062199 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.