|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
12-10-2006, 13:21 | #1 |
|
İdare Mahkemesi mi& Asliye Mahkemesi mi?
Sorum su soyle ki
simdi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün özel hukukla ( bir şirketle yapmış olduğu özel sözleşme) ilgili yukumluluk altına girmis oldugu borctan dolayı izafeten Ulastirma Bakanlığı'na karsi Asliye Hukuk Mahkemesinde alacak davası actık( Ulastirma bakanlığının bağlı kuruluşu). Ancak mahkeme görevsizlik verdi ve idare mahkemesi gmrevli dedi. Ancak yanılmıyorsam burada bir idari iş görev ya da hizmetin görülmesi söz konusu olmadığı için özel hukuk mahkemelerinde bu davanın açılması gerekli değil mi dolayısıyla asliye hukuk mahkemesinin görevsizlik kararının yanlış olduğunu düşünüyorum. Acaba yanlış mıyım? Beni aydinlatirsaniz çok sevinirim Değerli fikirlerini paylaşan herkese şimdiden minnettarım Saygılarımla A.Talay Akat |
12-10-2006, 13:41 | #2 | |||||||||||||||||||
|
Sayın Akat,
Sözleşmenin içeriğinden söz etmemişsiniz. Aşağıya Uyuşmazlık Mahkemesi'nin bir kararından özet alıntılıyorum. Mahkemenin benzer olaylara bakış açısını yansıtmaktadır. Sanırım yararlı olacaktır. Saygılarımla
|
12-10-2006, 13:48 | #3 |
|
ankara büyük şehir belediyesinin ;
aski genel müdürlüğünün ;su ve kanalizasyon idaresidir aboneler ile yapmış olduğu sözleşme den doğan alacak verecek vesair meselelerde adli yargı görevlidir; ama su tarifeleri ; aski genel kurulunun aldığı kararlar için ise idari mahkemeler görevlidir. Abonman sözleşmesinin uygulanmasına ilişkin uyuşmazlıklarda adli yargı, abonman sözleşmesinin konusu ve kapsamının belirlenmesine ilişkin uyuşmazlıklarda ise idari yargı görevlidir. Danıştay 8. Daire, E. 1997/185 K. 1997/2229, k.t. 23/06/1997 ‘’…..Elektrik, su ve doğalgaz gibi bedeli karşılığında dağıtılan kamu hizmetlerinde, bu kamu hizmetlerinden yararlanmak için öngörülen koşulların idarece tek taraflı olarak düzenlenmesi, sözleşmenin uygulanması anlamına gelmeyeceğinden, uyuşmazlığın görüm ve çözümünde adli yargının görevli olduğu düşünülemez. İdarenin tek taraflı olarak kamu gücüne dayanarak belirlediği abone olma ve sözleşme koşullarından doğan uyuşmazlıkta idari yargı yerleri görevlidir.,’’ (EK:4a) |
13-10-2006, 23:04 | #4 |
|
Değerli fikirleriniz için çok teşekkür ederim.
bu arada sözleşme bir reklam şirketiyle yapılan hizmet alım sözleşmesi bu sözleşme ile sivil havacılık genel müdürlüğü ile ilgili reklamlar kitapçıkta basılmış ancak genel müdürlük ödememiştir. saygilar A.Talay Akat |
14-10-2006, 09:01 | #5 |
|
Merhaba,
Bana göre, mahkeme hatalı bir karar vermiş.Şöyle ki, İdarenin yaptığı özel hukuktan kaynaklanan ( mesala satım sözleşmesi gibi) sözleşmelerin uygulanmasından doğan sorunlar, Adli yargıda, Borçlar Kanunun özel hükümleri çerçevesinde çözümlenir. Zaten Sayın Avukat Suat Ergin'in sunduğu uyuşmazlık mahkemesinin gerekçesinde de bu husus açıkça görülüyor,zaten bu konuda uygulama da doktrinde de bir tartışma yok,yani bu konu da net bir cevap verebiliriz: Görevli yargı yeri, Adli Yargıdır. |
17-10-2006, 14:53 | #6 |
|
Sayın Korayad,
ben de kesinlikle sizin gibi dusunuyorum dosya zaten simdi idare mahkemesine gonderildi bakalim onlar kendilerini gorevli gorecekler mi eger gormezlerse ortaya bir olumsuz gorev usumazligi cikacaktir ki artik son sozu uyusmazlik mahkemesi soyleyecek degerli fikirleriniz icin tesekkur ederim saygilar |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|