|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
07-09-2009, 13:54 | #1 |
|
Dava dosyasının işlemden kaldırılması ve davanın açılmamış sayılması
Saygıdeğer meslektaşlarım! Borçlu B aleyhine başlattığımız icra takibine süresinde itiraz etmiştir.Fakat davasını takipsiz bıraktığından ve üç ay içinde de yenilemediğinden Mahkemece davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.Bu durumda borçlunun yeniden dava açarak borca itiraz hakkı bulunmakta mıdır?Yoksa karşısına hak düşürücü süre mi çıkacaktır? Saygılarla...
|
07-09-2009, 15:08 | #2 | |||||||||||||||||||
|
Biraz daha açık yazarsanız cevap verebiliriz. Ne davası açmıştır borçlu? |
07-09-2009, 16:00 | #3 |
|
Sn ER,
Anladığım kadarı ile kambiyo senetlerine mahsus yolla yapılan takibe karşı İcra Mahkemesinde borca itiraz davası açılmış ( ve dava açılmamış sayılmış). Davanın açılmamış sayılması ile, dava açılması ile meydana gelmiş olan hak düşürücü sürenin korunmuş olması sonucu da hükümsüz hale geleceğinden; tüm sonuçları ile dava ortadan kalktığına göre yeniden borca itiraz hakkı kalmaz (diye düşünüyorum ). (Son iki sözcük için Sn Hades'in telif hakkı bakidir ) "Açılmamış sayılması gereken bir davanın hak düşürücü süreyi saklı tutma özelliği esasen düşünülemez". (B.KURU, 2001, Cilt:IV, s.4141) Kolay gelsin. |
08-09-2009, 13:02 | #4 |
|
İcra Mahkemesi'nde dava açma süresi 5 gündür. İlk davanın açılmamış sayılmasına karar verildikten sonra artık İcra Mahkemesi'nda tekrar dava açamaz. Ancak bu genel mahkemede menfi tespit davası açılmasına engel teşkil etmez.
|
08-09-2009, 14:48 | #5 |
|
bence icra takibine devam edin. süresi hak düşürücü nitelikte, davasını açtığı gibi takip etmeliydi.
|
09-09-2009, 15:41 | #6 |
|
Daha bugün benzer birşey benim davamda oldu. Ben alacaklı vekiliyim ve dava takibin iptali davası.Takip durmuş durumda.Borçlu duruşmaya gelmedi. Ben de borçlu davayı takip etmediğinden durdurma kararının kadırılmasını ve takibin devamını talep ettim. Hakim reddetti. Şimdi 3 ay davanın yenilenmesini veya açılmamış sayılmasına karar verilmesini bekliycem. Sizce ne yapmalıyım?
|
09-09-2009, 16:19 | #7 |
|
Sayın Kağan,
HUMK'da ihtiyati tedbiri düzenleyen(m.101-113) hükümler arasında yine aynı kanunda davanın açılmamış sayılmasını düzenleyen 409.maddede ve son olarak borçlunun kambiyo takibine itirazını düzenleyen İ.İ.K hükümleri arasında davanın müracaata bırakılması halinde tedbir kararının durumunun ne olacağına ilişkin hiçbir düzenleme yer almıyor.Bu durumda davanın müracaata kalması halinde davanın kural olarak üç aylık yenileme süresi içerisinde açılmamış sayılmayacağı,bu süre içinde davanın sadece duracağı o ana kadarki mevcut durum ve tarafların ve hakimin usule ilişkin mevcut işlem ve hükümleriyle dosyanın üç ay süreyle sadece duracağı şeklindeki genel kural ve bir tedbir kararının ancak açıkça tedbir kararını veren mahkemece kaldırılabileceği düşünüldüğünde ve bu yöndeki talebinizin de duruşmada reddedilmiş olması ve son olarak bu kararın tek başına temyizinin de mümkün olmaması karşısında maalesef yapılacak çok fazla şey yok gibi gözüküyor. |
09-09-2009, 16:26 | #8 | |||||||||||||||||||||||
|
Davayı takip etmeyi (siz) düşünmüş müydünüz? Hani, "eliniz sağlamsa". |
09-09-2009, 16:39 | #9 |
|
Aslını isterseniz biraz peşin hükümle hakimin tedbiri kaldıracağını beklediğimden davayı takip edeceğiz demedim ve sonradan yine talep edebiliriz gibi geldi ve zaptı imzaladım. Büroya gelip tekar dilekçe hazılayarak hakimin yanına gittim.Ama hakim elini dosyadan çektiğini ve yenilenene kadar işlem yapamayacağını söyleyince sormak istedim. Şu anda ne kadar kızgınım kendime anlatamam. Ama bence tedbir konusunda hakim her zaman karar verebilmeli.
|
09-09-2009, 18:21 | #10 | |||||||||||||||||||||||
|
Sayın Üstadın dediği gibi, eliniz güçlüyse davayı siz yenileyip tedbir kararının kaldırılmasını talep etmelisiniz. Başka yolu yok. Hakim dosyadan elini çekmiş. |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|