05-03-2003, 15:18 | #1 |
|
Gelin, şu "ilk adımı" atalım artık;"Stajyer Avukatların Sosyal Güvenlik Sorunları&quo
Değerli Hukukçular ve Adayları,
Gelin, şu "ilk adımı" atalım; ve artık, "Stajyer Avukatların Sosyal Güvenlik Sorunları" panelini bir başlangıç adımı olarak değerlendirelim. 15 Mart 2003, Cumartesi gunu Saat: 14.00'de, Istanbul Barosu'nun Staj Egitim Merkezinde yapilacak olan "Stajyer Avukatlarin Sosyal Guvenlik Sorunlari" konulu panelde, Hukukta Staj Rotasyonu Programı ile ilgili gönüllü girişimciler, tanışmak ve birlikte çalışmak için bu fırsatı değerlendirelim... Sevgi ve Saygılarımla Metin Karadag ///////////// Re: Tesekkurler...Re: [hukukta_staj_rotasyonu] Sayin Cetin Ascioglu Eger izin verirseniz Size bundan 'Degerli Hocam' diye hitap etmek ve ayrica iletmis oldunuz zarif yanit nedeniyle de onur duydugumu belirtmek isterim. 01 Mart 2003, Cumartesi tarihli Cumhuriyet Gazetesi eki Bilim Teknik Dergisi'nde heyecan veren dinamik yazinizdan aldigim cesaretle hosgorunuze siginarak izninizi almadan adresinizi henuz yeni acilan bu listeye ekledim. Surec icerisinde buradan da yansitilacak calismalarla ilgili gozlem ve katkilariniz buyuk deger tasiyacaktir. Su an listede siz de dahil 8 kisiyiz. Adnan Ekinci Can Atalay Ece Demircan Fikret Ilkiz Hicran Ay Inayet Aksu Metin Karadag Oyle saniyorum ki listeye asil katilimi; 15 Mart 2003, Cumartesi gunu Saat: 14.00'de, Istanbul Barosu'nun Staj Egitim Merkezinde yapilacak olan "Stajyer Avukatlarin Sosyal Guvenlik Sorunlari" konulu panelden sonra saglayabilecegiz. Staj konusu oteden beri universite ve yuksek ogretim kurumlarinda okuyan, neredeyse tum ogrenciler icin buyuk bir sorun. Cogunlukla stajini bitiren icin, 'yasanan staj suresi' derhal 'unutulmasi gereken' gunlerden olustugu gibi; henuz staj konusunun kendi gundeme girmedigi icin ilgilenilmeyenler icin de 'cok uzak, var olmayan gunler' anlamina gelmektedir. Uzun yillar ogrenci calismalarini ve stajlarini yakindan izledikten sonra; mevcut staj sureclerinin, aslinda "gunah kecisi gunleri" olmadan da keyifli ve saglikli bir mesleki egitimi pekistirici bir calismaya donusebilecegini farkettik. Oyleki yuksek ogretime baslamadan onceki egitim surecinde almis oldugu travmalar; bir turlu "meslek adayi" olarak davranmasina olanak saglamadigi gibi; mevcut sistem arizalari da ayrica katmerli travma etkisiyle ogrenciyi, universiter ortami olusturmasindan uzaklastirmaktadir... Universiter kavrami ile kastedilen ortamda formel/enformel egitim dengesine gore, egitim surecinin oznesi "ogrenci" olmasi gerekirken; ozumseyip donusturemedigi ham bilgilerle yari-mamul "nesne" olarak cikis kapisindan disari itilmekte; ya da "olmadi bastan" denilerek; egitim ogretim surecinde verilmeyenler baska kestirme yollarla geri istenmektedir. "Sorun Cozme Kabiliyeti" ise "deneme-yanilma" yontemi ile uzun yillar icerisinde edinilebilecek bir "seye" donusmektedir. Kalite, temel olarak "kaliteyi talep etme kalitesine" bagli oldugu icin talep edilmeyen kalitenin arzi da kalitenin/toplam kalitenin gelismesine olanak saglamamaktadir. Bu ve benzeri sorunlar; talep alani ve biciminde bazi esnek degisiklikler ile asilabilir mi sorusundan hareketle gelistirilen "Mimari Stajda Rotasyon Programi" konuya koklu yaklasimlar sundugunun gorulmesi uzerine uygulamaya baslanmis ve su an surdurulmektedir. Ayni modelden hareketle ilk akla gelenlerle varsayilan kosullarla onerilen "Hukukta Staj Rotasyonu Programi":... HSR - Temel Olusum Kurallari: İlgili Baro'nun bulundugu bolgede eger tek okul varsa; "farkli donem ve siniflardaki" ogrencilerden HSR gruplari olusturulur. ( ornegin: a sinifi: 1a, 2a, 3a, 4a yil/donemlerinden. b sinifi: 1b, 2b, 3b, 4b. Bu durumda bir HSR Grubu: 1a+2a+3a+4a+1b+2b+3b+4b ve Stajyer Avukat katilimiyla olusabilir.) Ayni siniftan iki ogrenci ayni grupta bir araya getirilmez. Termodinamik akiskanlik iliskisi farklilik uzerine isler... Bilgiye de akiskanlik kazandirmak gerekmektedir. Birden fazla okul varsa bu kez "farkli okul ve farkli sinif" kuralina gore HSR gruplari olusturulur. Ornek: Bu durumda ise bir HSR Grubu/kac okul varsa: okul sayisi x 1a+2a+3a+4a+1b+2b+3b+4b ve Stajyer Avukat katilimiyla olusabilir. Her bir HSR Grubu en az bir Stajyer Avukat tarafindan koordine edilir. Ve grup icrisinden bir baska Stajyer Avukat cikincaya kadar Grup temel kurala bagli olarak her yil birici siniflara baslayan yeni ogrencileri aralarina kendileri alip kaydederler. Gruptaki Stajyer Avukatlar stajlari bitiikten sonra da isterlerse gruba daismanlik ve rehberlik konusunda katki, katilim rehberlik etmeye devam edebilirler. Gruptaki Stajyer Avukatlar Gruba, Baro ve diger iliskiler konusunda danismanlik ve rehberlik yapar. ... Gibi benzer kosullarin da eklenmesiyle ortaya cikacak gruplar; Bir yandan aidiyet duygusuyla grup kimligi ve insani/sosyal dayanismayi gelistirebilir. Diger yandan sosyal aidiyet duygusundan hareketle ogrencinin artik "meslek adayi" olarak esnek bir mesleki ortamda; hukuk fakultesine ilk adimini attigi andan itibaren katildigi grup icerisinde "mesleki kimligini" ilmik ilmik ormeye baslar. Kurulan gruptaki uyeler bir kez tanistirilir ve iletisimin tum olanaklarinin rtik hic kimse icin luks olamadigi hatirlatilir. Kendileri istedikleri periyotta toplanabilir ya da elektronik ortamda haberlesmeyi surdurebilirler. Grup olarak farkli ortak calismalar gelistirmeleri, Farazi mahkeme uygulamalarini surekli gelistirmeleri, Ornek davalari yeniden birlikte islemeleri, Ve yine kendilerinin gelistirecekleri surekli bir "atolye/forum" ortamina sahip olmalari, Yaptiklari calismalari bultenleriyle gozlemve ifade yeteneklerini sunabilirler... Degerli Hocam Uzattim ozur dilerim. Sevgi ve Saygilarimla Metin Karadag NOT: Dosya ekinde: Mimari Stajda Rotasyon Programi Uygulamalari ile ilgili ozet notlar iletiyorum. //////// ...Re: [hukukta_staj_rotasyonu] --- çetin aşçıoğlu <cetina@mail.koc.net> wrote: > Çetin Aşçıoğlu > Yargıtay Onursal Üyesi > > > Değerli > gençler, > > İlginiz beni sevindirdi; sağolun. > > Sizlere nasıl yardımcı olablirim? > Çalışma konularınız nedir ? Grup kaç kişiden > oluşuyor? > > Esenlikler ve saygılar... > > > |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|