19-06-2006, 18:54 | #1 |
|
Şiir Nedir Ne Değildir...
Selam arkadaşlarım,Beyni,yüreği yazınla örtüşen güzel insanlar.Gelin Türk şiirini tartışalım.Düşüncelerimizi,sevdiğimiz şairlerin şiirlerini paylaşalım..Şiir yazıp,yazdığını cöpe atan kalemdaşlarımıza yürek ve cesaret verelim..Şiirin neresindeyiz...Her şeyi sorgulayalım.Bana göre Türk şiiri bir duraklama dönemindedir.Güzel dilimizin kirlenmesinden oda payını almaktadır.Şiir her sanatın itici gücüdür..Edebiyatımıza ve yakın tarihimize damga vuran sadece Necip Fazıl ve Nazim hikmet değildir..Diğer şairlerimizin ruhlarınıda şad edelim.Anarak,şiirlerini okuyarak..Çok derin saygılarımla..akdevrim.19.06.06.istanbul..
|
19-06-2006, 19:36 | #2 |
|
nedir ne değildir..
selam ilkin,bol şiirligünler..Bence şiir yüreğişmizdeki özlemlerin,yanmış duyguların,sözçüklerle harmanlanıp dans etmesidir.Şiir kavga değildir,savaş,kan ve göz yaşı değildir..Kötülüklere karşı baş kaldırıdır,savaştır.Mazlumun mağlup edilemeyen tek silahıdır..Şiir sanattır.Uyutulan toplumun rüyasıdır.ŞİİR İYİLİKTEN ,GÜZELLİKTEN YANA HER ŞEY,kötülükten yana hiç bir şeydir...Duygusal insanların elinde hazinedir..Bol şiirli günler dilerim..Saygılarımla..akdevrim.19.06.06.istanbul. ..
|
23-06-2006, 08:49 | #3 |
|
Şiir ve Şair
Hala anlamadın mı çocuk? Şiir de söz de bir yere kadar! Gitme şairlerin ardı sıra... Yanarsın! Şairlik; laf ebeliği değil! Hakkını vermektir, Her bir harfin,her bir mısranın... Yanmaktır; adalet için iyice bil! Doğumdur her bir şiir, Hoyratça dudak bükme! Diriltmek için ölmektir! Örselesende... 27.03.2006 |
23-06-2006, 14:04 | #4 |
|
şiir uyanmaktır..
şiir uyanmaktır derin uykudan...
boyanmakdır,olmayan renge... kalemle sözçükle girilir cenge... kacıp kurtulmak,karanlıklardan... resmini yapmak bu duyguların... şairsiz ortam,şiirsiz hayat, ve yerinde sayan bir sanat katili olur yarınların... şiir bazen rüya görmektir, bazen harflerle sevgiye duvar örmektir...... akdevrim.23.06.06.istanbul... |
23-06-2006, 22:55 | #5 |
|
şiirdir işte..
şiir sözçüklerle bakmaktır,
yada bir ışık yakmaktır, karanlığa... güneşi indirmek yörüngesinden, bir dünya yaratmak, bülbül sesinden.. ve duyabilmek sevgiliyi, nefesinden... şiirdir işte... akdevrim.23.06.06. |
24-06-2006, 09:38 | #6 |
|
goethe derki...
büyük alman şairi Goethe derki:
Sen her yerde şairsin,sohbette,işte,oyun masasında..Yalnız şiirde hep şair değilsin... Yeter şairi zaman bağlamaz. Bütün tabiat şairin malıdır.... Dağlar dilsiz ustalardır ve suskun öğrenciler yetiştirirler.. paylaşmak istedim. saygılarımla... akdevrim.. |
24-06-2006, 15:35 | #7 |
|
kafama koyduğumu yaparım derdim
sınır tanımam içimdeki serseri dünyayı yaşarım derdim deli derlerdi bilmezlerdi su içemezdim onların içtikleri dipsiz kuyudan kapılar açardım insanlara duvarlar örerdim kapıların ardına sayısız dalgalar çarpardı duvarlarıma bilmezdim duvarlarımın en savunmasız hayallerim olduğunu dalgaların acımasız yürekler olduğunu... Bu şiir ilk yazdığım çocukluk şiirim bundan sonrada yazdım bir miktar.Ama sonra şiir yazdıkça insanlardan uzaklaştığımı farkettim.Çünkü bana göre insan yazdıkça daha iyi anlıyor diğer insanları ve kendini ve korktum.Herşeyden, yalnız kalmaktan , anlaşılamamaktan.Bugün üye oldum bu siteye ve sizi tanıdım.cesaretlendirelim diyordunuz. Bu bile cesaret vericiydi.ÇOK TEŞEKKÜRLER |
24-06-2006, 17:11 | #8 |
|
Merhaba;
Sayın ERDOĞAN , Şiir gerçekten "yüreğimizdeki özlemlerin,yanmış duyguların,sözcüklerle harmanlanıp dans etmesi" dir. Şiir, gerçekten "kavga değildir,savaş,kan ve göz yaşı değildir..Kötülüklere karşı baş kaldırıdır, savaştır. Mazlumun mağlup edilemeyen tek silahıdır. "Şiir sanattır" da, "Uyutulan toplumun rüyası" mıdır? ... Evet ! "ŞİİR İYİLİKTEN ,GÜZELLİKTEN YANA HER ŞEY" dir de "kötülükten yana hiç bir şey" midir? "Duygusal insanların elinde hazinedir" de diğerlerinin elinde nedir acaba? Tartışılmalı elbette. Şiir herşeydir desek , yetmez. Bakın Sayın ÇAKICI ne güzel demiş: "Şiir boy vermektir taze bir fidanın ufuklarında" Yine Sayın ÇAKICI "şiir başkaldırısıdır kalemin hayata..," derken Siz ; "Mazlumun mağlup edilemeyen tek silahıdır" diyorsunuz. Nerde , ne kadar örtüşür, nerede ne kadar kesişir de bağdaşır bu farklılıklar? Ve siz; ne güzel "şiir bazen rüya görmektir, bazen harflerle sevgiye duvar örmektir......"i aktarsanız da, Duvar örmek bir yana , bakın anakara'lının önündeki duvarı kaldırıyor, bu güzel insanı cesaretlendiriyorsunuz. Bakın "dilsiz öğrenciler" dilleniyor şiir sayesinde. Teşekkürler. |
24-06-2006, 17:23 | #9 |
|
Şiir İçin Ne Demişler..
Tagore: "Şairin kullandığı sözcüklerde insanlar için çeşitli anlamlar vardır; herkes beğendiğini seçer." Sait Faik: "Şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz. İnsanı insana ancak şiir sevdirir. Şiir, insanı insana yaklaştıran şeydir." Shelley: "İçinizde olmayan şiiri hiçbir yerde bulamazsınız" Cocteau: "Ne masayı anlatacağım diye masa sözcüğünü kullanacaksınız, ne kuşu anlatacağım diye kuş sözcüğünü; ne de aşkı anlatacağım diye aşk sözcüğünü". Aragon: "Şiir sanatı, eksiklikleri güzelliklere çeviren bir simya bilimidir" |
24-06-2006, 20:10 | #10 |
|
teşekkür....
Sn.arkadaşlarım,
şiire karşı gösterdiğiniz olağan üstü duyarlılığa,çok teşekkür ediyorum.Şiir benim için sığındığım,huzur bulduğum güzide bir liman.Şiirle kalın.Saygılarımla... akdevrim.24.06.06.istanbul. |
24-06-2006, 20:27 | #11 |
|
merdiven
ağır,ağır çıkacaksın şu merdivenlerden
eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak.. sular sarardı..yüzün perde perde solmakta, kızıl havaları seyretki akşam olmakta... ... ahmet haşim (sanatı önünde saygıyla eğiliyorum.akdevrim.24.06.06. istanbul..] |
01-07-2006, 09:38 | #12 |
|
Adamlar
adamlar bilirim coşkun
adamlar bilirim durgun adamlar bilirim adları boylarından uzun. ... ... sabahlar bilirim,öğlenler, ikindiler,akşamlar bilirim ve günlerin gecelerin dışında yaşayan adamlar bilirim... ARİF NİHAT ASYA (manevi hatırası önünde saygıyla..akdevrim.) |
01-07-2006, 21:11 | #13 |
|
ENİS BEHİÇ KORYÜREKten
poyraz var yelken dolar gemi sanki kanatlı... ..................... ...................... yine doldu gemimizin arması bizim gemi martı gibi pek oynak ne hoş olur şimdi ateş acarsak ufukları dumanların sarması vardıyadan bağırdılar: -üç direkli bir gemi kaptan sordu gür sesiyle -bandırası bellimi -venedikli bu ses bütün göğüsleri dolaştı venedikli venedikli son saatın yaklaştı... enis behic koryürek (hatırasına saygıyla..akdevrim.istanbul.) |
03-07-2006, 16:16 | #14 |
|
sevgili genclik
öyle parcalandım ki ömrümde
sevgiyle öfke arasında, sevgimi öfke vurdu öfkemi sevgi kaçırdı içim paarcalandı arada bi de bi gün baktım gökyüzüne bi bayram gecesi bi kestane fişeği açmış yedi rengimden yağıyorum çocukların üstüne.. can yücel (saygıyla akdevrim.) |
06-07-2006, 06:38 | #15 |
|
geothe'den
-mükemmel bir insanın adı,halkın arasında elli yıl kalır,sonra ya kaybolur,yada efsaneleşir.
yavrucuğum,isim az şey değildir,baksana napolyon büyük bir isim uğruna neredeyse dünyanın yarısını paramparca etti... -sözler şairin silahlarıdır.. -şairin değirmeni dönüyorsa onu durdurma: çünkü bizi bir anlayan affedecektirde.. -şairin çağına uymayan şeyi değiştirmeye hakkı vardır... -bir şairi tabiatın ona verdiğinden başka bir şey yapmak imkansızdır.onu başka biri olmaya zorlarsanız mahvetmiş olursunuz... -şair bir kartala benzer,özgür bakışla ülkeler üstünde ucar.vurup indireceği tavşanın prusya damı saksonyadamı koştuğu onun için önemli değildir... -yeter şairi zaman bağlamaz.. şimdilik hoşca kalın..saygılarımla akdevrim.06.07.06.istanbul. |
06-07-2006, 09:18 | #16 |
|
şiir
sevgi duygularının tohumlarını saçan
sevdaya giden yolda bir kılavuzdur şiir şefkate muhtaç iken beni içine alan küçücük yüreğime sığan sonsuzdur şiir yaşatılan sevgidir her zaman hayallerde sonsuz aydınlık olur kararan gönüllerde güneşin ateşiyle kızgınlaşmış çöllerde içinde kaybolduğum derya denizdir şiir sırlarla dolu dünya ve gizemler ummanı anlatır anlatılmaz denilen her insanı duyguların en güzel en berrak tercümanı beni açığa vuran binbir lisandir şiir yüreğinde kıpırtı hisseden herkese saygılar... |
07-07-2006, 21:32 | #17 |
|
onbaşı taştan
bu yiğit askerin hikayesini
dinledim kışlada bir arkadaştan: _köyüne dargındı kızmasın diye alayda konuşan yoktu Ayaştan üç yılda bir edip terki tezkere bağlandı on sene bir ot mindere... dönmedi bir daha köyüne taştan. geride kimsem yok,derdi sorana asılı bulundu bir gün tavana o gün yüz karası kondu meydana çıkarmış efeler kızını baştan. kemalettin kamu (hatırasına saygıyla...akdevrim.07.07.06.istanbul.) |
04-08-2006, 19:38 | #18 |
|
GÖRDÜM / SOBE
Önce yeşillerini getirdin Kararmış gözlerime Sonra sararttın ne varsa Beyaza dair Bir sen biliyorsun nasıl giyiyorum Nasıl boyanıyorum siyahlara Her yağmur sonrası Gökkuşağı getirmek istedim Başına hareler Artık dolu olduğun duvarlara bakamıyorum Keşke yine sokaklarda olsaydı resimlerin Garlarda Otobüs duraklarında Telefon kulübelerinde Sevinseydim her gördüğümde Hala dışarıda diye Şimdi bıraktıklarınla konuşuyorum.. Hiç birinde sesinin rengi yok Hiç biri bana sevgilim demiyor Sana yandığım türkülere düşmüyor hiç biri Sonra onlarca şiir bıraktın içime Çoğu okunamıyor Sonra gittin uyudun Yüzüne bakamadım ay kıskanır diye Tek bir çiçek götürmedim sana Bahçemdeki çiçekleri sulamaya gel Sarardı hepsi bir temmuz akşamı Uyan uzun uykulardan Bak çocukluğum geldi Oyuna çağırıyor sokaklar Sonra gittin büyüdün Oynayamadığın sokaklarda Aşık oldun bir manifestoya Öldün öldün dirildin Bir metre karelik tabutluklarda Sonra dalga geçtin yaşamla Armut dedin Ve bağırıyorum şimdi Gördüm Sobe Çık Ablan / Güler Ataş |
05-08-2006, 06:47 | #19 |
|
güneş doğarmış,
gün ağarmış bana ne... karanlıklar yoldaş, olmuşsa bana... gün ömürden gitmeye mahküm... tatlıda acıda bitmeye mahküm... akdevrim.05.08.06.istanbul. |
11-08-2006, 17:21 | #20 |
|
selam dostlar..her evde şiir yazan ama her sokakta şiir okuyanın olmadığı bir ülkede, şiiri nasıl tanımlıyacağız ben zorlanıyorum şahsen..öncelikle şiir özelde mesaj vermenin ötesinde toplumsal mesajlar içermesi gereken kısa anlatım biçimleridir.bir kelimeye çok yönden bakabilmek..ve o kelimeyi hamur yapıp yeniden şekillendirmek..bunu bir çoğumuz başaramasakta.şiir bana göre belki
elimizde sözlük taşısak bile, kelimeyle oynama sanatıdır..düz değil helezon anlatım biçimi..bir çok şiirle olmasa'da bir kelimeyle bir ismi kalıcı, bir olayı unutulmaz yapabilmek.. bir şiirde onlarca roman buldurabilmek.. |
12-08-2006, 08:18 | #21 |
|
İLLEDE SEVDADAN
Oysa kaç kere söylemiştim Bakma gökyüzüne Bırak elinde ki haritaları Uzak çeker gözün Binme demir kanatlı kuşlara Özgürlüğünden olursun Koparma ayağını toprağından Beslenemezsin Aldığım oksijeni paylaşırım Aç kalırsak bir gün Dar gelirse sokaklar bize Dağa vururuz Eşkıyalar yalnızdır şimdi Oysa kaç kere söylemiştim Bekleme deniz kenarlarını Tutulursun bir balığa Solungaçların yok senin Boğulursun Gemilerimiz var bizim Evren kadar umut yüklü Sandallarımız Sana bir sal yaparım Saptan samandan Ama ille de sevdadan Sana kaç kere söylemiştim İnanma bahar yalancıdır Çiçek döktüğü gün ağaçlar Kışa döner sevdalar Mevsimlik değilsin sen Yedi bölgem var benim Dört mevsim veririm Oysa kaç kere söyledim Gitme uzak iklimlere Ekmekleri var onların Tıka basa burnundan taşan Sana kalbimin bahçesini veririm Ot ekeriz Sevgi biçeriz Doyarız be yarim Onurumuz var bizim Oysa kaç kere söyledim Bekleme deniz kenarlarını Gemilerim var benim Evren kadar umut yüklü Sana sal yaparım Saptan samandan Ama ille de sevdadan 03/ 08/ 2006 Güler Ataş |
30-09-2006, 16:16 | #22 |
|
şiir bir elbise kestirmek,
derin duygudan.. ve uyanmak narkoza rağmen uykudan... tutkusu olmak, sözçüklerin... |
30-10-2006, 15:05 | #23 |
|
Şiir güzel söz söyleme sanatıdır, diye tanımlanır edebiyat fakültelerinde.Ve fakat sadece güzel söz söyleme, sözü güzel söyleme olmasa gerektir.
|
17-03-2007, 23:18 | #24 |
|
Pek az zamanı kaldı bu zora koşulmuş bedenimin,
Olduğum gibi ölmeliyim, olduğum gibi... Tüy, kan ve hiçbir salgıyı düşünmeden, Kesmeliyim soluğunu doğmuş olmanın! Nasıl da biçilmiş kaftan ölüm bu solgun yürek için. Sevinçlerle sevinçleri bağlamayan zaman bir., bir boz köprü ve onun dayanılmaz gölgesi. ... ... Ocak, 1982 Nilgün Marmara |
18-03-2007, 10:30 | #25 |
|
Bill Gates, Shakespeare'nin bir sonesini yazabilmek için...
".....Benim damıtma hortumlarımdan şiir damlıyor son yıllarda. Modern insanın hayhuy dolu hayatından sürgün ettiği, ama kimsenin yok edemediği o asıl cevher, son kale: Şiir!
Hayata panoramik olarak baktığımda, bazı insanların bir tek şiir ile hayatlarını hak etmiş sayılabileceklerini düşünüyorumÖ Bir tek o şirin, bir hayat boyu didinmeye değebileceğini... Örneğin, Ahmet Haşim'in 'Karanfil' şiiri. Sadece altı mısra 'Bu adam iyi ki yaşamış!' dedirtiyor insana. Ama Haşim 'Bir Günün Sonunda Arzu'yu da yazmış. Şu anda bana öyle geliyor ki, bir tek o şiiri yazabilmek için yaptığım her şeyden vazgeçebilirim. Ahmet Muhip Dranas'ın 'Kar' şiiri. Yahya Kemal'in 'Itri'si, Tevfik Fikret'in 'Sis'i, Cahit Sıtkı'nın 'Gün Eksilmesin Penceremden'i... Kavafis'in 'Ithaca'sı... Koca bir hayata değecek şiirler. Bill Gates, Shakespeare'in bir sonesini yazabilmek için tüm servetinden vazgeçmez miydi? Bana sanki geçebilirmiş gibi geliyor! Biliyorum, şiire burun bükenler, küçümseyen cahilane sözler söyleyenler var etrafta. Nelerden yoksun kaldıklarının farkında bile değiller. Acıyorum onlara... Gırtlağına kadar görselliğe batmış şu tık nefes zamanda aslında herkesin şiire çok ihtiyacı var. Benim kendi yaşadıklarımdan öğrendiğim bu." Haluk ŞAHİN (Bir Şiir İçin Neler Verilir,Radikal Gazetesi,18 Mart 2007) |
18-03-2007, 12:15 | #26 |
|
Bir vakit, bir yerlerde, Rilke'nin "Şiir Ne Zaman" başlıklı bir yazısına tesadüf etmiş; çok beğenmiş, kesmiş ve özene bezene saklamıştım. Ancak biraz fazla özene bezene saklamışım ki bir daha bulamıyorum. Ama halen tadı damağımda. Belki şiir dostları yardım edebilir bana. Açık çağrıdır, lütfen!
Saygılarımla. |
18-03-2007, 12:57 | #27 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Bu olabilr mi?
|
18-03-2007, 12:58 | #28 |
|
Rilke deyince aklıma Salome geliyor. Salome deyince aklıma ona deli olan Nietche ve daha nice şair geliyor.
Belki de şiir kadının bir diğer halidir: Ölçülü/Ölçüsüz, uyaklı/uyaksız, anlaşılmaz ve ancak hissedilir... Saygılarımla |
18-03-2007, 13:13 | #29 | |||||||||||||||||||
|
Sayın Av.Suat Ergin,
Çok teşekkür ederim. Benim sakladığım yazıda başlık "Şiir Ne Zaman" şeklinde idi. O başlıkla aradığım için bir türlü bulamadım. Ancak evet, budur. Güzel değil mi? Tekrar sağ olunuz! Sayın Armağan Konyalı, Es geçemedim, izninizle:
Saygılarımla. |
24-03-2007, 01:48 | #30 | |||||||||||||||||||
|
Ne güzel bir cümle... |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|