Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tehiri icra talebine karşı yapılabilecekler hk. da yardım talebi

Yanıt
Old 09-02-2025, 14:18   #1
avesrademr

Varsayılan Tehiri icra talebine karşı yapılabilecekler hk. da yardım talebi

Merhaba. Örnek 13 ile icra takibi başlatmıştım. 2024 Haziran ayı kirası için. Borçlu tebligattan sonraki 30 gün içinde de ödemedi, temerrüt nedeniyle tahliye şartları gerçekleşmiş oldu. İtirazın iptali ve tahliye talepli dava açtım. Bilirkişi raporuyla da ödenmediği ortaya konuldu ve tahliye kararı verildi. Borçlu borcum yok çıkmayacağım diyerek icranın geri bırakılması talepli istinafa başvurdu. Benim canım sıkıldı bu konuya zira tahliye durumu net olmasına rağmen icranın geri bırakılması mevzusu var. (babamın dosyası ayrıca) Benim bu konuya ilişkin bir deneyimim olmadığı için deneyimli meslektaşlarımdan fikir almak isterim.

İcranin geri birakilmasi talebi karsisinda icra mahkemesi tam olarak neye bakar? Dosyayı inceler mi yoksa icra müdürlüğüne 3 kira bedeli teminat yatirildi bu yeterli deyip icranın geri bırakılması kararını hemen verir mi? Ben değişik iş dosyasına her halükarda beyanda bulunmak istiyorum, nelere dikkat etmem gerekir? Destekleriniz için çok teşekkür ederim şimdiden.
Old 10-02-2025, 09:49   #2
Yücel Kocabaş

İcra Hakiminin üzerinde duracağı hususlar, İİK m. 36’da yazılıdır. İcra Hakiminin arayacağı şartlar ;
“Öncelikli olarak borçluya icra takibinin tebliğ edilmiş olması / dosyasının istinaf ya da temyiz edildiğine dair mahkemesinden derkenar alınması /İcra memuruna kapak hesabı yaptırılarak güncel borcun toplam bedelinin icra dosyasına üç aylık faizi ile birlikte yatırılması / bundan sonra Mehil Vesikası alınması . “ şeklinde sıralanabilir.

İcra Hakimi bu şekil şartlarına uyulup uyulmadığını inceler. İcra Mahkemesi dar yetkili bir mahkeme olup, bir üst mahkeme durumunda olmadığından Hakim içerik yönünden bir inceleme yapamaz. Şekil şartlarına uyulması halinde Içranın Geri Bırakılması (Tehiri İcra) kararını verir.

Bu şekli inceleme uygulaması kanun yoluna başvurmanın yasal bir aşamasını teşkil eder. Sizin dosyanıza özgü bir uygulama değildir. Her dosyaya bu şekilde uygulanır. Fazla dert edinilmemesi uygun olur. Diye düşünüyorum.
Old 10-02-2025, 13:48   #3
avesrademr

Üstad, cevap verme nezaketinde bulunduğunuz için çok teşekkür ederim. Size afiyet dilerim.

Sizin de ifade ettiğiniz gibi kanun yolu, benim dosyama özgü değil elbette. Canımı sıkan yönü şu ki, örnek 13 ile yapılan takibe itiraz edip, 30 günlük süre içinde borcu ödemediği net olup, açtığım davada ise BK raporu alınmış olmasına ve bu 30 günlük sürede ödenmediği net olarak ortaya konulmuş olmasına rağmen icranın ertelenmesi kararlarının bir miktar teminatla sadece şekli inceleme ile veriliyor olması. Borçlu kiraları ödemiyor, itirazla durduruyor ancak teminatı yatırıp dosya istinaftan dönene kadar (en iyi ihtimalle 1 yıl) oturmayı garantiliyor. Her borç için takip yapıp dava açmak haliyle çok masraflı, üstelik tahsil edilebilirliği de düşük çünkü değerli malı yok vd. Umarım anlatabilmişimdir meramımı.

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
İcra Hakiminin üzerinde duracağı hususlar, İİK m. 36’da yazılıdır. İcra Hakiminin arayacağı şartlar ;
“Öncelikli olarak borçluya icra takibinin tebliğ edilmiş olması / dosyasının istinaf ya da temyiz edildiğine dair mahkemesinden derkenar alınması /İcra memuruna kapak hesabı yaptırılarak güncel borcun toplam bedelinin icra dosyasına üç aylık faizi ile birlikte yatırılması / bundan sonra Mehil Vesikası alınması . “ şeklinde sıralanabilir.

İcra Hakimi bu şekil şartlarına uyulup uyulmadığını inceler. İcra Mahkemesi dar yetkili bir mahkeme olup, bir üst mahkeme durumunda olmadığından Hakim içerik yönünden bir inceleme yapamaz. Şekil şartlarına uyulması halinde Içranın Geri Bırakılması (Tehiri İcra) kararını verir.

Bu şekli inceleme uygulaması kanun yoluna başvurmanın yasal bir aşamasını teşkil eder. Sizin dosyanıza özgü bir uygulama değildir. Her dosyaya bu şekilde uygulanır. Fazla dert edinilmemesi uygun olur. Diye düşünüyorum.
Old 13-02-2025, 11:42   #4
Horae

Meslektaşım Merhaba,
Dava değerinin istinaf kesinlik sınırı üstünde kalıp kalmadığı hususunu kontrol ettiniz mi? Bazen hem hakimin hem de vekillerin gözünden kaçabiliyor. İcra Hukuk Mahkemelerinde 2025 yılı için istinaf kesinlik sınırı 95.000,00TL. İcraya konu ettiğiniz aylık kira bedeli üzerinden hesaplayacağınız 1 yıllık kira bedeli bu tutarın altındaysa kesin karar vermesi gerekirdi. Bazen hakimler tavzihle, istinaf yolunu açık bıraksalar dahi sonradan düzeltiyorlar. Hatırlatmak istedim. İyi çalışmalar.
Old 14-02-2025, 22:47   #5
avesrademr

Değerli meslektaşım çok teşekkür ederim cevabınız için, cevap verme nezaketinde bulunduğunuz için. Parasal sınırın üstünde kalıyor, buna bakmıştım. Cenazemiz vardı hemen cevap yazamadım kusura bakmayın tekrar çok teşekkürler.

Alıntı:
Yazan Horae
Meslektaşım Merhaba,
Dava değerinin istinaf kesinlik sınırı üstünde kalıp kalmadığı hususunu kontrol ettiniz mi? Bazen hem hakimin hem de vekillerin gözünden kaçabiliyor. İcra Hukuk Mahkemelerinde 2025 yılı için istinaf kesinlik sınırı 95.000,00TL. İcraya konu ettiğiniz aylık kira bedeli üzerinden hesaplayacağınız 1 yıllık kira bedeli bu tutarın altındaysa kesin karar vermesi gerekirdi. Bazen hakimler tavzihle, istinaf yolunu açık bıraksalar dahi sonradan düzeltiyorlar. Hatırlatmak istedim. İyi çalışmalar.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

Forum Listesi