![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() İyi Günler meslektaşlarım
Müvekkil kiraya veren taşınmazını sözleşme ile bir kiracıya teslim ediyor. Sözleşmenin bitimi ile birlikte kiracı özen yükümlülüğüne aykırı bir biçimde konutu terk ediyor mutfak dolaplarını kullanılamaz hale getiriyor. Bu şekilde taşınmazı terk ederek gidiyor. Bunun akabinde hiçbir zarar yerine getirilmiyor. Kiraya veren ihtarname çekmiyor ama hemen Sonra da delil tespiti yapılarak söz konusu taşınmaza verilen zararlar bilirkişi marifetiyle tespit edilerek tutar hesaplanıyor. Şimdi tazminat davası açmayı düşünüyorum bunu kira akdine dayalı olarak TBK'nın 316. maddesi ve sözleşme içerisinde bulunan ''Kiracı kiraladığı yeri ne halde buldu ise mal sahibine o halde ve adete göre teslim etmeye mecburdur. Kiralanan gayrimenkul içinde bulunan demirbaş eşya ve aletler kontrat müddeti bitiminde tamamen iade ile mükelleftir. Gerek bu demirbaşlar ve gerek kiralanan yerin teferruatı zai edilir veya kullanmaktan dolayı eskirse kiracı bunların kıymetleri ile tazmine ve mal sahibi talep eylediği halde ödemeye mecburdur'' maddelerine dayanak olarak mı tazminat talep etmek daha mantıklı olur yoksa haksız fiil hükümlerine mi? Teşekkürler |
![]() |
#2 |
|
![]() Merhabalar meslektaşım;
HMK`nin 33.maddesine göre Hakim, Türk hukukunu resen uygulamak zorundadır. Bir davada olayları belirtmek ve açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme Hakime aittir. Bu nedenle tarafların hukuki nitelendirmeyi doğru yapmak zorunluluğu yoktur. Başka bir ifade ile Hakim, bildirilen hukuki sebeplerle bağlı olmayıp, hukuki sebebi kendiliğinden bulup uygulamakla sorumludur. |
![]() |
#3 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Anladım meslektaşım. Her ikisine dayanabilirim o zaman. Yalnız delil tespitinde bilirkişi meblağ da belirtmişti. Tazminat davasını bu belirtilen meblağ ile bağlı mıyız? delil tespiti dava içerisinde önemi ne olacak çünkü taşınmaz yaptırılarmış ve başka kiracıya verilmiş |
![]() |
#4 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Belirsiz alacak değil kısmi açın meslektaşım. Birçok hakim delil tespitindeki raporla bağlı kalmayıp; kendileri ayrıca bilirkişi incelemesi yaptırıyor. |
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Çok teşekkürler meslektaşım son olarak ise şunu sormak istiyorum. Ben kiradan kaynaklı tazminat davası olarak davamı açmayı düşündüm HMK Maddde (4) Kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları, gereğince Sulh Hukuk mahkemelerinde açmayı planlıyorum yoksa genel tazminat üzerinden açmak daha mı sağlıklı olur Açılan dava da bence de tekrardan bilirkişi raporu alınacak ve değer artacak gibi duruyor ama eski delil tespitindeki eksik ve zararlar üzerinden yapılacak değil mi şu an dükkan yeni kiracı da tekrardan keşif imkanı olamayacak |
![]() |
#6 |
|
![]() Aynı durum başımıza geldi. Sulh hukukta delil tespiti yaptırdık ardından yeni kiracı dükkana girdi ve tadilat yaptırdı.
Uyuşmazlık kira sözleşmesinden kaynaklandığı için de sulh hukukta davamızı açtık. Dükkan yeni kiracı tarafından tadilat geçirdiği için delil tespitindeki bilirkişilere tekrardan dosya gönderildi ve muhtemelen delil tespitindeki bilgi ve belgeler üzerinden bilirkişi raporu hazırlanacak. |
![]() |
#7 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Anladım meslektaşım. Peki dava sonuçlandı mı ispat hususunda sıkıntı yaratma durumu var mı? |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 2 (0 Site Üyesi ve 2 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Kiracının tahliyesi için kiracıyı zarara uğratmak. | Oğulcan Aydın | Meslektaşların Soruları | 0 | 04-09-2025 16:45 |
Kiracının taşınmazı tahliye ederken verdiği zarar-delil tespiti | Av.ukat | Meslektaşların Soruları | 1 | 07-05-2025 16:15 |
Kiracının Taşınmazı Alıcıya Göstermemesi-Kiracının Kötüniyetli Tutumu | Av.EA | Meslektaşların Soruları | 7 | 11-04-2011 15:39 |
kira sözleşmesi bitmeden kiracının taşınmazı tahliye etmesi | avzeynepcan | Meslektaşların Soruları | 23 | 21-11-2009 11:06 |
kiracının kiralanan için yaptığı masraflar. | AV.GÜLSÜM AKTAŞ | Meslektaşların Soruları | 2 | 03-08-2007 16:04 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |