Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasında Gereksinimin Samimi Olması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 08-07-2023, 12:34   #1
avsoruc

 
Varsayılan İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasında Gereksinimin Samimi Olması

Merhaba,
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası kapsamında netleştirmeyi dilediğim birkaç husus var;

İlk olarak; müvekkil evli, 4 aylık çocuğu var. Müvekkil kiraya veren, şu anda 3+1 evde kiracı olarak oturuyor. Çocuğu olmadan kiraladığı ev ise 1+1, site içerisinde ve müvekkilin anne-babasının ikamet ettiği sitede bulunuyor. Müvekkil ve eşi çalışıyor, bebeğe bakılması gerekiyor ve bebeğe babaannesi bakacak. Bu nedenle müvekkil, şu an kiracısı olduğu eve göre çok küçük de olsa kiracısını tahliye ederek, kendi evine geçmek istiyor. Bunun nedeni; kiraya verdiği evin, annesinin eviyle aynı sitede olması ve sitenin güvenlikli olması. Bu durumda mahkeme gereksinimin samimi olmadığına kanaat getirebilir mi? Örnek karar var mıdır?

Diğer yandan, bu ihtiyaç kiraya veren müvekkilin ihtiyacı mıdır yoksa bebeğin ihtiyacı mıdır çelişkisini de yaşıyorum 🙂

İkinci sorum ise; müvekkilin eşinin de bir evi var. Bu ev, şu an oturdukları evin standartlarına oldukça yakın. Müvekkilin kirada oturduğu evle aynı ilde, fakat annesine oldukça uzak bir ilçede. Bu evin varlığı, ileriki safhada gereksinimin samimi olmadığı iddiasını ortaya çıkarabilir mi?

Teşekkür ediyorum.
Old 08-07-2023, 16:39   #2
uye54331

 
Varsayılan

Çok spesifik bir soru, mahkemenin kanaatinin ne olacağını yüzde yüz bildirmek zor. Ancak, düzenlemeye baktığımızda kiraya verenin ihtiyacı nedeniyle tahliyeden bahsediliyor ve yargıtay içtihatlarına göre ihtiyacın dava süresi boyunca devam etmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, kiraya verenin kendi maliki olduğu taşınmaz varken başka bir taşınmazda kirada oturmasını tahliye için samimi bir gereksinim olduğuna dair Yargıtay kararları görmüştüm. Burada mesele, ihtiyacın çocuğun ihtiyacı mı, kiraya verenin ihtiyacı mı olduğundan ziyade, kiraya verenin eşinin aynı şehirde başka bir taşınmazın maliki olması durumunun tahliye davasını aleyhe etkileyip etkilemeyeceği yönünde bana kalırsa.

Aşağıda sunduğum Yargıtay kararlarında, kiraya verenin başka bir adreste kiracı olması konut ihtiyacı nedeniyle tahliye için yeterli ve samimi kabul edilmiş.

Alıntı:
T.C.
YARGITAY
ALTINCI HUKUK DAİRESİ

Esas : 2013/12314
Karar : 2013/14031
Tarih : 21.10.2013
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

DAVA TÜRÜ : Tahliye

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davacı ve davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Dava, konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkeme, davanın reddine karar vermiş, hüküm, davacı vekili ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı vekili, davacının eşi ve çocuğu ile kirada oturduğunu, dava konusu mecura ihtiyacı bulunduğunu belirterek, dava konusu taşınmazın konut ihtiyacı nedeniyle tahliyesine karar verilmesini istemiştir. Davalı vekili davacının dava açma hakkı bulunmadığını, kuru mülkiyet sahibi olduğunu, davacının kendisi kirada otururken davaya konu taşınmazı kiraya verdiğini, ihtiyacın samimi olmadığını, amacın kiranın arttırılması olduğunu, davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.

Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere, davanın kiralayan sıfatıyla açılıp yürütülmesinde bir usulsüzlük bulunmamasına göre davalının temyiz itirazları yerinde değildir.

Davacının temyiz itirazlarına gelince ;

İhtiyaç iddiasına dayalı davalarda tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğunun kanıtlanması gerekir. Devamlılık arzetmeyen geçici ihtiyaç tahliye nedeni yapılamayacağı gibi henüz doğmamış veya gerçekleşmesi uzun bir süreye bağlı olan ihtiyaç da tahliye sebebi olarak kabul edilemez. Davanın açıldığı tarihte ihtiyaç sebebinin varlığı yeterli olmayıp, bu ihtiyacın yargılama sırasında da devam etmesi gerekir.

Olayımıza gelince; Davacı halen kirada oturduğunu ve mecura ihtiyacı bulunduğunu bildirmiş, Mahkeme davacının kendisi kirada otururken taşınmazı kiraya verdiğini, davacının ulaşım olanaklarının daha zor ve zaman aldığını ihtiyacının gerçek ve samimi olmadığını belirterek davanın reddine karar vermiştir. Davacının, davadan üç yıl önce başka bir evde kirada oturduğu sırada dava konusu yeri kiraya vermiş olması kötüniyetli olduğunun kabulünü gerektirmez. Dosya kapsamından davacının halen kiraladığı taşınmazda oturduğu, davanın kirayı arttırmak maksadıyla açılmadığı, ihtiyacın gerçek ve samimi olduğu anlaşıldığından mahkemece tahliyeye karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.

Alıntı:
T.C.
YARGITAY
ÜÇÜNCÜ HUKUK DAİRESİ

Esas : 2018/1050
Karar : 2018/2136
Tarih : 07.03.2018
MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

Taraflar arasındaki kiralananın tahliyesi davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacılar; dava konusu taşınmazın intifa hakkının ...'e, çıplak mülkiyet hakkının ise ...'a ait olduğunu, davalının ise uzun yıllardır dava konusu yeri kiracı sıfatıyla kullanmakta olduğunu, ...'in zorunlu konut ihtiyacı bulunduğunu, kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğinin davalıya bildirilmiş olmasına rağmen tahliyenin gerçekleşmediğini, zorunlu konut ihtiyacı ve BK'nun 347. maddesine göre kira sözleşmesinin feshi ile davalı kiracının kiralanandan tahliyesine karar verilmesini talep etmişlerdir.

Davalı; ihtiyaç iddiasının gerçek, samimi ve zorunlu olmadığını ayrıca kendisine TBK’nun 347.maddesi gereği ihtar gönderilmediğini belirterek davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece; davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar tarafından temyiz edilmiştir.

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davacıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.

Davacıların ihtiyaç nedeniyle tahliye davasına ilişkin hükme yönelik temyiz itirazlarına gelince; İhtiyaç iddiasına dayalı davalarda tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğunun kanıtlanması gerekir. Devamlılık arzetmeyen geçici ihtiyaç tahliye nedeni yapılamayacağı gibi henüz doğmamış veya gerçekleşmesi uzun bir süreye bağlı olan ihtiyaç da tahliye sebebi olarak kabul edilemez. Davanın açıldığı tarihte ihtiyaç sebebinin varlığı yeterli olmayıp, bu ihtiyacın yargılama sırasında da devam etmesi gerekir.

Somut olayda; davacılardan ...’in dava konusu taşınmazda 14.03.2014 başlangıç tarihli ve süresiz intifa hakkı sahibi olduğu konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. İntifa hakkı sahibi ..., 01.04.2014 tarihinde keşide ettiği ihtarname ile taşınmaza olan ihtiyacını davalıya bildirmiş, yargılama aşamasında ise halen başka bir taşınmazda kiracı olduğunu belirterek kiralananın tahliyesini istemiştir. Davacı ...’in kirada oturmakta olduğu hususu dosya kapsamı ile sabittir. Konut ihtiyacına dayalı davalarda ihtiyaçlının kirada oturması ihtiyacın varlığı açısından yeterlidir. Kaldı ki; davacının taşınmaza ihtiyacının olduğu tanık beyanları ile de doğrulanmıştır. Bu durumda ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğunun kabulü ile davalının tahliyesine karar vermek gerekirken, yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
Old 16-07-2025, 13:04   #3
avukathanım

 
Varsayılan

Merhaba...İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açacağım. Bu sebeple Nisan ayında yenilenen kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği ve bu dönemden sonraki kira bedellerinin ihtirazi kayıtla alınacağına dair süresinde bir ihtar çektim ve bir aylık sürede de arabuluculuğa başvurdum. 2026 Nisan'a kadar dava sürem uzadı. Şimdi davayı açacağım. Müvekkilimin kızı Bodrum'da yaşamakta ancak anne ve babasının sağlık sorunları nedeniyle yardıma ihtiyaçları olduğu için onların bulunduğu şehre taşınacak. Şu an onların yanında kalıyor. Ara ara da Bodrum'a gidip geliyor. İkametgahı hala bodrum'da. ispat olarak doktorlardan "anne ve babasının sağlık sorunları nedeniyle hastane ve doktor kontrollerinde refakat gerekmektedir "yazıları aldım. Yanı sıra da 2 tanık bildireceğim. Başka nasıl bir delil sunabilirim? Fikirlerinizi rica edebilir miyim?
Old Dün, 13:09   #4
Horae

 
Varsayılan

Merhaba Meslektaşım,
Mahkemenin gereksinimin samimi olduğuna kanaat getireceğini düşünüyorum.

Aşağıda yer verdiğim Yargıtay kararı umarım işinize yarar.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2014/13898 E. , 2015/379 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 6. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 23/09/2014
NUMARASI : 2013/609-2014/610
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar,
davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp
düşünüldü.
Dava, konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar
verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, dava dilekçesinde; müvekkilinin malik ve kiralayanı bulunduğu taşınmazın 22/09/2012 tarihli
ve bir yıllık kira sözleşmesi ile davalıya kiralandığını, davalının kiracı olduğu taşınmaza halen kirada oturan
müvekkilinin oğlu Y.. Ö..'ın ihtiyacı olduğunu belirterek konut ihtiyacı nedeniyle davalının kira
sözleşmesinin feshine, kiralanandan tahliyesine karar verilmesini talep etmiştir. Davalı vekili cevap
dilekçesinde; davacının ihtiyaç iddiasının gerçek ve samimi olmadığını, dava konusu taşınmaz dışında bir
çok taşınmazı bulunduğunu beyanla davanın reddini savunmuştur. Mahkemece, davacının oğlu Y.. Ö..'ın
eşine ait dava konusu taşınmazın bulunduğu sitede içinde kiracısı bulunan bir adet konut niteliğinde
taşınmazı olduğu, davacının oğlu Y.. Ö..'ın eşi ile birlikte oturmak için ihtiyaç duyduğu evin öncelikle eşinin
maliki olduğu konut olması gerektiğini, ihtiyaç sahibinin eşinin, maliki olduğu taşınmazın tahliyesini talep
edebilecek durumdayken davacının, oğlunun ihtiyacı için tahliye talep etmesinin gerçek ve samimi
bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
İhtiyaç iddiasına dayalı davalarda tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu
olduğunun kanıtlanması gerekir. Devamlılık arzetmeyen geçici ihtiyaç tahliye nedeni yapılamayacağı gibi
henüz doğmamış veya gerçekleşmesi uzun bir süreye bağlı olan ihtiyaç da tahliye sebebi olarak kabul
edilemez. Davanın açıldığı tarihte ihtiyaç sebebinin varlığı yeterli olmayıp, bu ihtiyacın yargılama sırasında
da devam etmesi gerekir.
Taraflar arasında 22/09/2012 başlangıç tarihli, bir yıl süreli kira sözleşmesi konusunda uyuşmazlık
bulunmamaktadır. TBK, kiraya verene kiralananı kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu veya kanun gereği
bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin konut ihtiyacı için tahliye isteme hakkı tanımış olup davacı, oğlu
Y.. Ö..'ın konut ihtiyacı nedeniyle dava açmıştır. DAVACININ VE İHTİYAÇLININ EŞİNİN, KİRADA BULUNAN, KONUT NİTELİĞİNDE TAŞINMAZLARI BULUNMASI DAVA KONUSU TAŞINMAZIN TAHLİYESİNİN İSTENİLMESİNE ENGEL DEĞİLDİR. Davacı
tanıkları da davacının oğlunun kirada oturduğunu, davacının diğer taşınmazlarında da kiracıların bulunduğu
beyan etmişlerdir. Bu durumda davacının oğlu Y.. Ö..'ın konut ihtiyacının gerçek, zorunlu ve samimi
olduğunun kabulü gerekir. Mahkemece tahliye isteminin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe
ile davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı
Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün
BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 19.01.2015 tarihinde
oybirliğiyle karar verildi.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında sözleşme bitiminden sonraki 1 aylık sürede gönderilen ihtarname Av. A. İlke Meslektaşların Soruları 0 25-09-2022 18:38
İhtiyaç nedeniyle Tahliye Davasında Süre Yerleşik Yabancı Meslektaşların Soruları 9 22-10-2010 16:33
İhtiyaç Nedeniyle tahliye davasında keşif senizozkan Meslektaşların Soruları 3 13-05-2010 12:33
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye polat_polat Meslektaşların Soruları 6 17-09-2007 20:03
İhtiyaç Sebebiyle Tahliye - ihtiyacın samimi bulunmaması - koşulların değişmesi Av.ZAFER İŞERİ Meslektaşların Soruları 3 05-04-2007 12:47


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03549409 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.