24-03-2014, 19:24
|
|
|
Kesinleşen İhalenin Feshi ve neticeleri
Değerli meslektaşlarım;
Elimizdeki bir icra dosyası ile ilgili yaşadığımız bir problemi özetleyerek size aktarmak istiyorum. Sizin de değerli fikirlerinizi bekliyorum:
İcra dosyamızda TAŞINIR nitelikte mallar hacizli ve muhafaza altında. Bu mallara ilişkin satış kararı alınıyor. İhale gününde usulüne uygun olarak ihale yapılıyor ve mallar muammen bedellerinin üzerinde bir fiyata satılıyor. İhaleye 4-5 ayrı alıcı katılıyor. İhale alıcısı peşinatını yatırıyor ve ihaleden sonra ki 8. gün mahkemelere İHALENİN FESHİ DAVASI AÇILIP AÇILMADIĞI soruluyor ve mahkemeden ifalenin feshi davası açılmadığının, ihalenin kesinleştiğinin cevabı alınıyor. Bunun üzerine ihale alıcı kalan bütün ödemeleri vergilerini yatırıyor ve malı depodan alıyor.
Bu aşamaya kadar her hangi bir problem yok zaten.
Ancak ihale kesinleştikten belli bir süre sonra, dosya borçlusu ihaleden haberi olmadığına dayanarak yeni öğrendiği gerekçesi ile satış ilanı kendine tebliğ edilmediği gerekçesi ile ihalenin feshi davası açıyor. Mahkeme de bu davayı esastan görüşmeye başlıyor.
Şimdi bu davanın neticesine göre İHALENİN FESHİNE KARAR VERİLİR ise;
Kitaba göre, ihale fesh olunur ise, ihale alacaklısı aldığı malı dosyaya iade eder ve dosyada ki ihala parasını faizi bile birlikte dosyadan geri çeker.
Ama eğer ihale alıcı 3. kişi malı usulüne uygun olarak mülkiyetine aldığına ve bu malı bir başka kişilere sattığına göre bu durumda netice ne olacak ? Sonuçta ihale alıcısı ihaleden sonra kesinleştiğine dair mahkemeden karar almış ve mali mülkiyetine almış. Dolayısı ile mülkiyetindeki bir malı satmakla ilgili olarak da herhangi bir engel söz konusu değil. Kaldı ki tamamen iyi niyetli.
Bu durumda 3. şahıs malı dosyaya iade edemeyecektir. Dolayısı ile dosyada ki mevcut ihale bedelini de geri alamayacaktır. Kaldı ki böyle bir talebi de zaten mevcut değildir. O, parasını vermiş ve malları resmi yoldan almıştır.
Bu durumda dosyada ki para ne olacak ? Alacaklı elindeki hacizli malları da sattığına göre malların karşılığı olan parayı dosyadan çekemeyecek mi?
Değerli görüşlerinizi bekliyorum...
|