Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Vasİyetname

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 19-01-2012, 16:27   #1
av_ayşe

Varsayılan Vasİyetname

Merhabalar,

Müvekkilim boşanmış ve bir kızı var. Ölmesi Halinde tüm malvarlığının kızına kalmasını istiyor, kızı henüz 9 yaşında. Şu şekilde bir vasiyetname hazırlamış noterde.

"bu vasiyetnameye konu malvarlığı, kızım Gül'ün saklı payı dışında kalmakla üzerinde tasarruf ehliyetim bulunan,tereke yarısının tamamıdır.Buna göre ölümümden itibaren geçerli olmak üzere,terekenin yarısı için ...........'yi ön mirasçı ,onunda başına bişey gelmesi vs halinde ...........'yi yedek önmirasçı olarak atıyorum.Kızım 22 yaşını doldurduğu günden geçerli olmak üzere art mirasçı atıyorum."

Bu vasiyet geçerli midir,zaten yasal mirasçı konumunda olan kızın saklı payı devre dışı bırakılmadan tüm malvarlığının vasiyetkonusu yapılması mümkün olamaz mıydı??

Saygılarımla,
Old 19-01-2012, 16:43   #2
Cumhur Okyay

Alıntı:
Yazan av_ayşe
Merhabalar,

Müvekkilim boşanmış ve bir kızı var. Ölmesi Halinde tüm malvarlığının kızına kalmasını istiyor, kızı henüz 9 yaşında. Şu şekilde bir vasiyetname hazırlamış noterde.

"bu vasiyetnameye konu malvarlığı, kızım Gül'ün saklı payı dışında kalmakla üzerinde tasarruf ehliyetim bulunan,tereke yarısının tamamıdır.Buna göre ölümümden itibaren geçerli olmak üzere,terekenin yarısı için ...........'yi ön mirasçı ,onunda başına bişey gelmesi vs halinde ...........'yi yedek önmirasçı olarak atıyorum.Kızım 22 yaşını doldurduğu günden geçerli olmak üzere art mirasçı atıyorum."

Bu vasiyet geçerli midir,zaten yasal mirasçı konumunda olan kızın saklı payı devre dışı bırakılmadan tüm malvarlığının vasiyetkonusu yapılması mümkün olamaz mıydı??
Saygılarımla,

Bu ölüme bağlı resmi vasiyetname geçerlidir; kızın saklı payı devre dışı bırakılmadan tüm malvarlığının vasiyetkonusu yapılması mümkün olup o da geçerlidir. Ne var ki, bu durumda, kıza külfet yüklenecek ve ölümden sonra 1/2 saklı payını elde etmek için yasal süresi içinde "tenkis" davası açmak mecburiyetinde kalacaktır. Bu dava da niteliği gereği çok uzun sürecek ve tereke bir çok zararlara uğrayacaktır.

Burada muris ( miras bırakan) "ölümümden itibaren geçerli olmak üzere, terekenin yarısı için ...........'yi ön mirasçı, onunda başına bişey gelmesi vs halinde ...........'yi yedek önmirasçı olarak atıyorum. Kızım 22 yaşını doldurduğu günden geçerli olmak üzere art mirasçı atıyorum." demekle,

BANA GÖRE, kızı küçükken , kendisinin ölmesi halinde, terekesinin tasarruf nisabi içinde kalan 1/2 payı (diğer 1/2 ise, kızın saklı payıdır) garanti altına almak istemiş ve işbu 1/2 terekeyi, kız 22 yaşını doldurup, belli bir düşünce ve olgunluk seviyesine gelince, kendisine(kıza) verilmesini son arzuları olarak, resmi vasiyetname ile murad etmiştir. Özet halindeki sorunuzdan çıkardığım sonuç budur. Kolay gelsin.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi