![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Bir borçtan dolayı birine kefil olan kişi, kefilliğinden dolayı borçlunun borcunu ödüyor, daha sonra asıl borçlu ile diğer kefil aleyhine takip başlatıyor. Ancak borçlu kefil bu borca itiraz ediyor. Direkt itirazın iptali davası açılabilir mi? Yoksa İtirazın İptali davası açılmadan önce yapılacak başka bir zorunluluk var mı? İhtar çekme gibi. Ya da böyle bir yol takip edilirse yararı ne olabilir?
![]() ![]() Saygılar |
![]() |
#2 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Takibe girişmek bir nevi ihtardır. O halde itiraza uğramış takibiniz için başkaca bir ihtar veya işleme gerek duymaksızın itirazın iptali davası açabilirsiniz. (Esasa değinilmemiştir) |
![]() |
#3 |
|
![]() Anladım, o zaman takipte borçlu kefil için ayrı bir zorunluluk yok. Asıl borçlu ile birlikte takibe geçilebilir.
Teşekkürler, saygılar.. |
![]() |
#4 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Ben öyle bir şey söylemedim. Zaten bu yüzden esasa değinmediğimi belirtmiştim ![]() Siz soruda, asıl borçlu ile birlikte diğer kefile karşı takibe giriştiğinizi ve kefilin takibe itiraz ettiğini belirterek, itirazın iptali davasından önce yapılabilecek lehe bir işlem olup olmadığını sordunuz, ben de başkaca işleme gerek yoktur diyerek esasa değinmediğimi belirttim. Madem ki takibe girişmemişsiniz o halde BK 496'yı bir inceleyin. "Kefil eda ettiği şey nispetinde alacaklının haklarında ona halef olur. Bu halefiyet kaidesinden, evvelce feragat etmek caiz değildir. Şu kadar ki, kefil ile borçlu beynindeki hukuki münasebetlerden mütevellit dava ve defi hakları mahfuzdur " Buradan kefilin, diğer kefile müracaat edebileceğini çıkaramıyorum ![]() |
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
![]() ![]() Teşekkür ederim cevaplarınız için ![]() |
![]() |
#6 | |||||||||||||||||||
|
![]() BK.m.488 uyarınca kefillerin kefaleti teselsül edebilir. Bu durumda, kefilin kefile takip başlatabileceğinin kabulü gerekir. BK.m.496, m.488 ile birlikte incelenmelidir.
Saygılar.
|
![]() |
#7 |
|
![]() Değerli Meslektaşlarım...Kefiller farklı limitlerde kefil olmuşlarsa ( örneğin Kefil B; asıl borçlunun 15.000 TL. borcunu ödemiş ve ancak kendisinin bu borca 20.000TL.'lık kefaleti varsa, Kefil C ve Kefil Y 'nin ise asıl borca 10.000TL.lık kefaleti varsa...) Bu durumda Kefil B hangi oranlarda diğer kefillere rücu edebilir?
|
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
İtirazın İptali | Av.H.AtılAyaydın | Meslektaşların Soruları | 9 | 31-12-2012 14:01 |
İtirazın İptali | levi | Meslektaşların Soruları | 3 | 05-08-2010 16:48 |
İtirazın Kaldırılması mı, İtirazın İptali mi? | MTL | Meslektaşların Soruları | 5 | 19-05-2010 08:55 |
İtirazın İptali, Tasarrufun İptali ve Eşya Hukuku için Kitap Önerisi | MTL | Meslektaşların Soruları | 0 | 24-04-2010 10:57 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |