Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

EŞİnden Mal KaÇirmak İsteyen KİŞİnİn Mallari Gerİ Alamamasi Ve EŞİn Durumu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 17-11-2011, 13:24   #1
av.s.solak

Varsayılan EŞİnden Mal KaÇirmak İsteyen KİŞİnİn Mallari Gerİ Alamamasi Ve EŞİn Durumu

Henüz karşılaştığım bir dava ile ilgili olarak site üylerinden yardım rica edecektim.Zİra davayı kabul edip etmeme konusunda kararsız kaldım.Ayrıca mesleğe yeni başlamış biri olarak aşina olmadığım bir konuyla karşı karşıyayım. Olay şöyle ki;
1)Müvekkil ile eşi 4-5 sene evvel geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açıyorlar. Bu davadan evvel ise eş müvekkilden mal kaçırmak için muvazaalı olarak üzerindeki taşınmazları bir arkadaşına devrediyor.Ve işlem tapuda gerçek bedele yakın değerler üzerinden yapılmış bir satış gibi görünüyor.
2)Taraflar boşanıyorlar.Ancak müvekkil hala taşınmazlardan birinde yaşamaya devam ediyor ve taraflar arasında malvarlığı hiç uyuşmazlık konusu olmuyor.
3)Taraflar boşandıktan ve belli bir süre geçtikten sonra eş devrettiği taşınmazları geri almak istiyor.Ancak ne yaptıysa olmuyor.Hatta hileye dayalı olarak açılan tapu iptali davasını kaybediyor ve dava kesinleşiyor.
4)Tüm bunlar olup biterken taraflar tekrar aralarını düzelttip evleniyorlar.
5)Son olarak da müvekkilin oturduğu eve taşınmazları devralan şahıs tarafından evi boşaltması için ihtar gönderiliyor.Olanlardan habersiz olan müvekkil ihtarı alınca gerçekleri eşinden öğreniyor.

Tüm bu anlatılanlar ışığında müvekkilin taşınmazlardaki payına yönelik açabileceği bir dava var mıdır? Varsa niteliği nedir?

Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi günler...
Old 17-11-2011, 13:53   #2
Cumhur Okyay

Alıntı:
Yazan av.s.solak
Henüz karşılaştığım bir dava ile ilgili olarak site üylerinden yardım rica edecektim.Zİra davayı kabul edip etmeme konusunda kararsız kaldım.Ayrıca mesleğe yeni başlamış biri olarak aşina olmadığım bir konuyla karşı karşıyayım. Olay şöyle ki;
1)Müvekkil ile eşi 4-5 sene evvel geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açıyorlar. Bu davadan evvel ise eş müvekkilden mal kaçırmak için muvazaalı olarak üzerindeki taşınmazları bir arkadaşına devrediyor.Ve işlem tapuda gerçek bedele yakın değerler üzerinden yapılmış bir satış gibi görünüyor.
2)Taraflar boşanıyorlar.Ancak müvekkil hala taşınmazlardan birinde yaşamaya devam ediyor ve taraflar arasında malvarlığı hiç uyuşmazlık konusu olmuyor.
3)Taraflar boşandıktan ve belli bir süre geçtikten sonra eş devrettiği taşınmazları geri almak istiyor.Ancak ne yaptıysa olmuyor.Hatta hileye dayalı olarak açılan tapu iptali davasını kaybediyor ve dava kesinleşiyor.
4)Tüm bunlar olup biterken taraflar tekrar aralarını düzelttip evleniyorlar.
5)Son olarak da müvekkilin oturduğu eve taşınmazları devralan şahıs tarafından evi boşaltması için ihtar gönderiliyor.Olanlardan habersiz olan müvekkil ihtarı alınca gerçekleri eşinden öğreniyor.

Tüm bu anlatılanlar ışığında müvekkilin taşınmazlardaki payına yönelik açabileceği bir dava var mıdır? Varsa niteliği nedir?

Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi günler...

Bana göre, inanç sözleşmesi ile ilgili yargısal uygulamaların ve öteden beri dayanılan İçtihadı(tarihini hatırlamıyorum) Birleştirme Kararının incelenmesi gerekiyor.
Eğer Eş, üzerinde bulunan gayrimenkulleri alıcıya satış yolu ile devretmiş ise, ve bunların aslında BEDELSİZ olduğuna ve ileride geri verileceğine dair alıcıdan YAZILI bir belge (muvazaa belgesi) almamışsa, işiniz zor görünüyor. Öte yandan, artık hile nedenine de dayanma şansınızı kaybetmişssiniz. Kolay gelsin.. Benim bildiğim bu...
Old 17-11-2011, 15:40   #3
av.s.solak

Devreden eş zaten hileye dayanarak alamk istemiş ancak deri alamamış. bu durum da eşinin malları devrettiğini öğrenen müvekkil eş herhangi bir dava açabilir mi?
Malların devrolduğu zamanda boşanmış ancak şuanda tekrar evliler...
Old 17-11-2011, 16:14   #4
Cumhur Okyay

Alıntı:
Yazan av.s.solak
Devreden eş zaten hileye dayanarak alamk istemiş ancak deri alamamış. bu durum da eşinin malları devrettiğini öğrenen müvekkil eş herhangi bir dava açabilir mi?
Malların devrolduğu zamanda boşanmış ancak şuanda tekrar
evliler...

Devreden eş, şu anda hayatta olduğundan, müvekkil eşin genelde (eşinin kısıtlanmasını istemek dışında- ona da şartlar elvermiyor-)bir dava hakkı yoktur.
Eşi ölmüş olsa dahi, eşin sağlığında hileye dayalı açtiğı iptal davası reddedilmiş olup, kesin hüküm olmasada bu davaya ilişkin maddi ve hukuki olgular kesinleşerek güçlü birer delil (yargısal gerçek ) hâlini almıştır.= Satışın gerçek olduğu ortaya çıkmıştır...
Müvekkiliniz eşin, ölümden sonra açabileceği dava bakımından. Böyle düşünüyorum.Ne var ki, bir Alman atasözü vardır(........ ile mahkemeden ne karar çıkacağını kimse bilmez)Kolay gelsin...
Old 17-11-2011, 20:37   #5
advokat34

Diğer taşınmazları bilemem ama aile konutu olarak kullanılan taşınmazın satışında, tapu maliki olmayan diğer eşin muvafakati yasal olarak aranır. Sanırım TMK. 1023. maddesi olması gerekiyor. Eşin muvafakati alınmadan aile konutu olan taşınmazın satışı geçersizdir. Tapu sahibi olan eş, her ne kadar muvaazalı işlemin tarafı olarak yazılı delille ispatla yükümlü olsa da, tapu maliki olmayan diğer eş muvaazalı işlemin tarafı olmadığı için, aile konutu olan taşınmaz için TMK.1023'e göre dava açabilir ve mevcut tapu kaydının iptal edilerek taşınmazın eski maliki olan eşi adına geri tescilini talep edebilir. Hatta taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını de isteyebilir kanaatindeyim.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi