Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Adliye Duvarı Staj ve mesleki dayanışma ilanları, hukuk panel, konferans, toplantı haberleri ve hukukla ilgili her türlü ticari nitelik TAŞIMAYAN duyurular. Tarih içeren aktiviteleri ayrıca Hukuk Takvimize de işleyebilirsiniz.

Açıkoturum: Kadına Karşı Ayrımcılık

Yanıt
Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 13-02-2010, 13:53   #1
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan Açıkoturum: Kadına Karşı Ayrımcılık

AÇIKOTURUM

“KADINA KARŞI AYRIMCILIK”




Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Atılımcı Hukukçular Topluluğu ve Atılım Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde"Kadına Karşı Ayrımcılık" üzerine bir açıkoturum gerçekleştirilecektir.

Açıkoturumda kadına karşı ayrımcılık iş hukuku, ceza hukuku açısından olduğu kadar basın yayında ayrımcılık, ayrımcılığa karşı düzenlemeler arasında önde gelen Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesine İlişkin Sözleşme (CEDAW) ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi açısından ayrımcılık da işlenecek ve bu konuda elde edilmiş deneyimler paylaşılacaktır.

Açıkoturuma Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sarper Süzek başkanlık edecek, YARSAV Başkanı Yargıç Emine Ülker Tarhan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gaye Burcu Yıldız, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Av. Müjde Avcıoğlu, Dil Derneği Genel Yazmanı Hülya Küçükaras, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Özge Yücel ve Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Aslı Şimşek konuşmacı olarak katılacaktır.


Açıkoturum, 8 Mart 2010 Pazartesi günü saat 13.30-15.30 arasında Atılım Üniversitesi Seyhan Cengiz Konferans Salonunda yapılacak. Konuya ilgi duyan herkesi açıkoturumumuza bekliyoruz.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
ATILIMCI HUKUKÇULAR TOPLULUĞU
ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ





Old 13-03-2010, 20:51   #3
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

ATILIM ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ, ATILIMCI HUKUKÇULAR TOPLULUĞU, ATILIM ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TARAFINDAN DÜZENLENEN

KADINA KARŞI AYRIMCILIK AÇIKOTURUMUNDAN İZLENİMLER

“Kadınlar vardır, kadınlar vardır, kadınlar her yerde…” marşıyla başladı etkinliğimiz. Salon giderek kalabalıklaşıyordu. Bir yanda İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın’ın gönderdiği çiçek sepeti, bir zariflik örneğiydi. Yer bulamayıp yerlere oturan, yerlerde oturacak yer bulamayıp ayakta duran, kapıya kadar gelip yer bulamadığı için dönen öğrencilerden gözümüzü alamadık. İzleyiciler arasında Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Abdurrahim Özgenoğlu, Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nami Çağan, Atılım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Av. Zerlin Kılıçoğlu Zaim, Ankara 8. Aile Mahkemesi Yargıcı ve YARSAV Yönetim Kurulu Üyesi Yargıç Eray Karınca ve Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin değerli öğretim üyeleri de vardı. YARSAV Başkanı Yargıç Emine Ülker Tarhan’ın sağlam duruşuyla topladığı beğeni etkinliğimizde de yankı yaptı, etkinliği sunan Atılımcı Hukukçular Topluluğu Başkanı Meltem Banko tarafından adı okunduğunda uzun süre alkışlar kesilmedi. Herkes onun temsil ettiği dik duruşu kutluyordu. Ardından Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu bir açış konuşması yaptı ve oturum başkanı Prof. Dr. Sarper Süzek, sözü Türkiye’nin ilk bilgisayar mühendislerinden olan ve Dil Derneği Genel Yazmanı Hülya Küçükaras’a bıraktı. Hülya Küçükaras, dil ve ekinde kadını anlattı. Öyle anlattı ki herkesin zihninde soru işaretleri oluşturdu, herkesin yüzünde bir gülümseme meydana getirdi. Çok renkli, yaratıcı bir sunumdu. Yanında getirdiği heykeller de çok anlamlıydı. Bir elinde analığı, dişiliği ve bereketi simgeleyen Kibele tanrıçasının heykeli, diğer elinde Artemis tanrıçasının heykeli vardı. İşte anaerkillikten ataerkilliğe böyle geçildi dedi. Çünkü Kibele oturuyor, Artemis ayakta duruyordu. Simgelerin ardında yatan tarihi derin bilgi birikimiyle paylaştı.


http://picasaweb.google.com.tr/lh/ph...eat=directlink


Ardından Av. Müjde Avcıoğlu, basın yayında kadını anlatırken topladığı üçüncü sayfa haberlerinde kadının uğradığı şiddeti, ayrımcılığı gözler önüne serdi. Kadının ya mankense ya da şiddete uğramışsa basında yer bulabildiğine dikkat çekti. Daha sonra Yargıtay 4. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi ve YARSAV Başkanı olan Yargıç Emine Ülker Tarhan, yaşadığımız ülke düzeninde kadına yapılan baskılara vurgu yaptı, aile olabilmek için üç çocuk doğurmanın koşulduğu bir ülke düzeninde yaşadığımıza işaret etti. Ardından erken yaşta zorla evlendirilen bir kız çocuğunun intiharı nedeniyle açılan ceza davasında tutulan duruşma tutanağını okudu. Aslında kadının yaşadığı ayrımcılık ve hak ihlallerini özetle ve çarpıcı biçimde bütün yalınlığıyla yansıtıyordu bu tutanak. Herkesin yüreği burkuldu. Daha sonra Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Özge Yücel, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ne göre ayrımcılığı ve bu sözleşme ile buna ek protokolün tanıdığı haklardan ve başvuru yollarından söz etti. Türk Medeni Kanunu’na göre çocukların 16 yaşında yargıcın izniyle, 17 yaşında yasal temsilcinin izniyle evlenebilmelerinin bu sözleşmeye ve çocuk haklarına aykırılığını vurguladı. Ardından Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Aslı Şimşek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre ayrımcılık yasağını anlattı, ayrımcılık yasağının uygulamasının mahkeme kararlarıyla biçimlendiğine işaret ederek Ünal Tekeli-Türkiye davasında verilen kararın gerekçesini anlattı. Son olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gaye Burcu Yıldız, iş hukukunda işverenin eşit davranma borcunu ve ayrımcılık yasağını ayrıntılı biçimde anlattı. Özellikle işyerinde yıldırma ve manevi taciz ile cinsel tacize dikkat çekerek hukuksal sonuçları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Sarper Süzek’in iş hukukunda ayrımcılık ile ilgili yaptığı eklemelerin ardından geçilen soru yanıt bölümünde izleyiciler sorularını sordu, değerli konuşmacılar yanıtlarını verdi. Etkinlik, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nami Çağan’ın plaket ve teşekkür belgelerini konuşmacılara sunmasıyla sona erdi.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
KOnferans ;Şiddetin Ev Hali Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık Av.Habibe YILMAZ KAYAR Kadın Hakları Çalışma Grubu 0 15-12-2009 16:45
Evli erkek ile birlikte olan kadına karşı manevi tazminat davası açma Rekoğlu Meslektaşların Soruları 3 30-10-2009 14:21


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05693698 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.