|
|
|
|
Baba 2004 yılında kızına bir ev bağışlar,fakat aradan 4 yıl sonra araları açılır ve elinde, kendi elinden çıkmış kooperatife verilen bir belgeye dayanarak inanç sözleşmesine dayalı tapu iptal davası açar.Bu sıralarda Kız da, intifa hakkı kendisinde kalmak şartıyla evi kardeşine devreder,ve dava iki kardeş adına birleştirilir.
Bu esnada davacı asil ölür,ve 4 kardeşten davalı olmayan iki kardeşte davaya dahil olarak davaya devam etmek isterler.
Şimdi sormak istediğim İLK SORU ŞU söz konusu davada mecburi dava arkadaşlığı yok mudur?Yani iki kardeş davacı,iki kardeşte davalı sonuçta,Davaya devam etmesi gereken tüm mirasçılar değilmidir?Mirasçılardan ikisi davalıyken nasıl olurda, dava taraf yonunden reddedilmesi gerekirken devam eder aklım almıyor.
Ayrıca söz konusu davanın nevi de değişmemiş midir?Benim nacizane fikrim söz konusu davanın bir tapu iptal davası niteliğini yitirmiş olup Miras hukukuna girmesi ve yeni bir muhakemeyi gerektirmesi gerektirmez mi?
Beni bu konuda aydınlatıcak meslektaşlarıma teşekkür ederim şimdiden.Saygılarımla
|
|
 |
|
 |
|
Muhterem Üstadıım,
HUMK'a göre dava şartlarından birisi de "taraf teşkili", yani dava iki tarafın bulunmasıdır. Dava şartları davanın her aşamasında bulunması gerekekir. Dava şartlarının mevcut olup olmadığını hakim resen gözetir.
Sizin davanızda, dava başında var olan bir dava şartı (taraf teşkili) sonradan ortadan kalkmıştır. Ortadan kalkan dava şartı aynı davada tekrar tesis edilebilir mahiyette ise, hakim dava şartının meydana getirilmesi için taraflara süre verir; dava şartı meydana getirildiğinde de davaya kaldığı yerden devam edilir. Fakat sizin davanızda ortadan kalkan dava şartı (taraf teşkili) bir daha sağlabilir mahiyette değildir.
Zira mirasçılar, tereke üzerinde elbirliği halinde maliktirler. Mirasçılar miras şirketi (tereke) adına münferiden hareket edemezler; hep beraber davacı ya da davalı olurlar.
Somut olayınızda, açılmış bir davanın davalısı olan mirasçılar, murisin ölümü ile aynı zamanda davacı konumuna da geçemeyeceklerinden, dava şartı olan "taraf teşkili"nin sağlanması imkansız hale gelmiştir. Dava şartının sağlanması imkansız hale gelirse, "dava şartı yokluğundan dolayı" dava usulden reddedilir.
Yani sizin mevcut davanız mecburen usulden reddedilecek; aynı dava üzerinden devam edilmesi mümkün değil.
Fakat, usulden reddedilecek bu dava ile elde edilmek istenen netice şöyle temin edilebilir:
Murisin sağlığında yaptığı tasarruf sebebiyle menfaati ihlal olmuş varisler, tasarrufun iptal edilmesi için tenkis davası, iptal davası gibi davalar açabilirler. Yani yukarıda ifade ettiğiniz gibi, açılmış dava kendiliğinden miras davasına dönüşmez.