Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

çekte menfi tespit davası usulü

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 23-01-2009, 13:53   #1
emel.cansever

 
Varsayılan çekte menfi tespit davası usulü

Merhabalar,
sözleşme şartlarına uymayan ve artık sözleşme konusunu da yerine getiremeyecek olan ve kendisine çek ile peşin ödeme yapılan çek alacaklısına karşı çekin ödenmesini engellemek amacı ile menfi tespit davası açmayı düşünüyorum. Ancak açılacak bu dava iyi niyetli son hamili ne yönde etkiliyor, davayı bu kişiye karşı da yöneltmeli miyim? ayrıca açacağım davaya çekin iptali talebini ve ödenmesinin durdurulması için -ki vadesi de yakın tarih - teminat karşılığı tedbir talebini de yazmalıyım değil mi? bu konudaki fikir ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim..sevgiler
Old 23-01-2009, 14:30   #2
Av.Y.Selim ÜSTÜN

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım
Sözleşme şartlarına uymayan karşı tarafa menfi tespit davası açabilirsiniz. Açtığınız menfi tespit davasında çekin iptalini talep edemezsiniz. Çek iptali farklı bir davadır. Çekin kaybolması halinde açılabilir.

Menfi tespit davasını iyi niyetli 3. kişi meşru hamile açtığınız taktirde muhtemeldir ki davanız reddedilir. 3.kişilere karşı ileri sürülebilecek defiler sınırlıdır.Bunlar sahtelik, hile, hırsızlık gibi aynı zamanda çoğu zaman suç konusu oluşturan itirazlardır.

Çek icraya koyulmadan önce açacağınız menfi tespit davasında ( bu durumda davalı sizden sonraki keşidecidir) tedbir talep edebilirsiniz. Mahkeme %15 den aşağı olmamak üzere (genelde %40 olarak uygulanıyor) teminat karşılığında tedbir verebilmektedir. Bu durumda tedbir kararından sonra eğer icra işlemlerine başlanırsa tedbir kararını sunarak takibi durdurma imkanınız olacaktır.

Eğer çek icraya koyulursa, icra işleminden sonra açılan menfi tespit davasında biraz daha farklı bir prosedür yürümektedir. İlgili madde der ki " .. Ancak, borçlu gecikmeden doğan zararları karşılamak ve alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere göstereceği teminat karşılığında mahkemeden ihtiyati tedbir yoluyla icra veznesindeki pararının alacaklıya verilmemesini isteyebilir."

Bu maddenin uygulamasını kimi mahkemeler dosyanın tamamı+%15 teminat yatırılması kimi mahkemelerse dosyanın tamamı+ alacaklının dava sonunda kazanacağı %40 tazminatıda ekleyerek % 140 teminat anlamaktadır. Kimi mahkemelerde haklılığı değerlendirerek kendi düşüncesine göre alacağın altında bir teminat belirleyip (kanunda olmayan bir yetkiyi kullanarak) dosyanın tamamı üzerinde tedbir kararı veriyorlar. Ama genelde ilk 2 şıktan birini uyguluyorlar.

Verilen tedbir kararından sonra icraya yatan para çekilememektedir.

Bu konuda size başka bir fikir vereyim. Bana göre hernekadar usule aykırı olsa ve C. Savcısı tarafından takipsizlik kararı verilmesi gereksede; bir dosyamda şunu gördüm. Borçlu taraf aynen sizin dosyanızda olduğu gibi çek karşılığında alması gereken malları alamadığını kendisinin dolandırıldığını beyan ederek C.savcılığına başvurmuştur. C. Savcılığı ilgili bankaya çek yazdırılmak üzere getirildiği takdirde çeke el konulması konusunda bankaya talimat yazmış ve borçlu vekili tarafından talimat bankaya elden ulaştırılmıştır. Müvekkil tarafından bankaya çek yazdırılmak üzere götürüldüğünde Cumhuriyet Savcılığının özel talimatı gereği, çeke el koyulmuştur. Halen dava devam etmekte olup çekin yazdırma süresi geçmiştir ( muhtemelen çek niteliğini kaybetmiştir.). Savcılık tarafından takipsizlik kararı verilme ihtimali olmasına rağmen bunuda denemenizi öneririm.

Saygılarımla.
Old 23-01-2009, 14:31   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Çekin şu an kimin elinde olduğunu bilmiyorsanız ilk iş olarak TTK.711/III dairesinde bankaya ödememe talimatı vermenizi ve çekin ibrazını öğrenir öğrenmez de, hiç zaman kaybetmeden takip öncesi Menfi tespit davası açmanızı öneririm.

İyiniyetli üçüncü kişi konumundaki hamil bakımından TTK.599/III hükmü davayı kazanmanıza engeldir. Siz Menfi tespit davasında verilebilecek İhtiyati tedbirden istifade etmek için mutlaka hamili de davalı göstermek zorundasınız. Yoksa lehdara karşı açacağınız dava hamile şamil olmaz.

Takip açılmadan Menfi tespit davası açmanız halinde %40 teminat mukabili İhtiyati tedbir kararı almanız mümkündür.
Old 23-01-2009, 15:45   #4
emel.cansever

 
Varsayılan

[detaylı açıklamanız ve ilginiz için çok teşekkür ederim sayın unknownwriter. ama bana şu savcılık başvurusu iyiden iyiye hukuk dışılık olarak gözüktü. sadece tedbir benim için şimdilik yeterli olacaktır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
bedeli bankaya yatırılıp ödenen çekte menfi tespit davası mustafayıldız Meslektaşların Soruları 6 15-08-2012 16:35
İstirdat davası menfi tespit davası hükmünde midir? ad-hoc Meslektaşların Soruları 3 11-01-2010 15:24
menfi tespit davası av.asen öznur Meslektaşların Soruları 12 02-03-2009 10:49
menfi tespit davası? duyguusta Hukuk Soruları 2 24-11-2008 21:49
çekte imza inkarı ve menfi tespit Avukat Neslihan Meslektaşların Soruları 3 09-10-2008 18:10


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04645395 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.