Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Soybağı Davasında İhtiyati Tedbir

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 29-07-2025, 15:55   #1
Toy Avukat

Varsayılan Soybağı Davasında İhtiyati Tedbir

Meslektaşlarım merhabalar, müvekkil zamanında nüfusta biyolojik anne ve babası yerine amcasıyla yengesinin üzerine yazılmış. Kendisi biyolojik ebeveynleriyle soybağının kurulması için dava açmış ve davayı açtıktan sonra bize başvurdu. Kardeşlerinin miras mallarını kaçırmasından endişe duyuyor ve davayı açarken herhangi bir tedbir talebi olmamış. Bu tip davalarda ihtiyati tedbir talebi kabul ediliyor mu, bu talebimizi davaya bakan mahkemeye mi yönelteceğiz yoksa ayrı olarak tedbir talebinde mi bulunmamız gerekiyor? İlk defa böyle bir dava aldığım için danışmak istedim. Konuya hakim olan meslektaşlar bilgilendirirse sevinirim. İyi çalışmalar diliyorum herkese.
Old 29-07-2025, 16:27   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım merhabalar;

Açmış olduğunuz soybağının reddi/kurulması davasının konusu miras kalan taşınmazlar değildir. Bu nedenle; davanın konusu olmayan şey hakkında mahkeme tedbir kararı veremez.

Burada ben sizin yerinizde olsam; taşınmazlara ilişkin ayrı bir dava açar orada tedbir isterdim. Ancak bu davanın ne olabileceği konusunda bir fikrim yok.
Old 29-07-2025, 16:33   #3
Toy Avukat

Abi merhaba, öncelikle cevabın için teşekkür ediyorum. Dava konusu olmadığı için mahkemelerin ihtiyati tedbir vermeyeceğini biliyorum fakat belki bu dava özelinde başka bir usul vardır diye merak ettim. Bir de mallar için dava açmaktan ziyade soybağı davasını dayanak gösterip, müvekkilin kardeşlerinin hali hazırda terekede bulunan bazı malvarlıklarını sattıklarını da ekleyerek murislerden kalan diğer malvarlıklarının satış ve devrinin önlenmesi için doğrudan ihtiyati tedbir talep etsek karar ne olur sence?
Old 30-07-2025, 16:26   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

Alıntı:
Yazan Toy Avukat
Abi merhaba, öncelikle cevabın için teşekkür ediyorum. Dava konusu olmadığı için mahkemelerin ihtiyati tedbir vermeyeceğini biliyorum fakat belki bu dava özelinde başka bir usul vardır diye merak ettim. Bir de mallar için dava açmaktan ziyade soybağı davasını dayanak gösterip, müvekkilin kardeşlerinin hali hazırda terekede bulunan bazı malvarlıklarını sattıklarını da ekleyerek murislerden kalan diğer malvarlıklarının satış ve devrinin önlenmesi için doğrudan ihtiyati tedbir talep etsek karar ne olur sence?

Bakın o olur işte. Satılanlar için alacak davası ve bu alacağa istinaden ihyati haciz niteliğinde ihtiyati tedbir talebi çok mantıklı. Düşük bir miktarla açmanız yeterli. Tedbir kabul edilmezse; dava konusu oldukları için "DAVALIDIR ŞERHİ" talep edersiniz, tapu şerhine işlenir.
Old 01-08-2025, 10:05   #5
Toy Avukat

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Bakın o olur işte. Satılanlar için alacak davası ve bu alacağa istinaden ihyati haciz niteliğinde ihtiyati tedbir talebi çok mantıklı. Düşük bir miktarla açmanız yeterli. Tedbir kabul edilmezse; dava konusu oldukları için "DAVALIDIR ŞERHİ" talep edersiniz, tapu şerhine işlenir.

Çok teşekkür ediyorum abi yine yol gösterici oldun. İyi çalışmalar dilerim.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 2 (0 Site Üyesi ve 2 konuk)

Forum Listesi