![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Sözlemenin Her Sayfasının altına İmza zorunluluğu olması gerektiğine dair ictihat ve bilgi sunabilen arkadaşlara sayguılarımı sunar teşerkür ederim.
|
![]() |
#2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
![]()
Tam aksine zorunlu olmadığına dair bir karar ekliyorum. ![]()
|
![]() |
#3 |
|
![]() Sayın meslektaşlarım. Paraf zorunluluğu kanunlarda düzenlenmese de günlük hayatta teamüli olarak uygulanmaktadır. Modern çağda bilgisayar ortamında sözleşmeler hazırlanmaktadır. Dolayısı ile sözleşmelerin hangisinin gerçek hangisinin gerçek dışı olduğunu bulmak çok zordur. Düşünün 3 sayfalık bir sözleşme var. 3 nüsha düzenlensin. 3 tanesinin de sadece sonuna imza atılsın. Daha sonra taraflardan biri bilgisayardan ilk sayfasını değiştirsin. Bunu tespit etmek ne kadar mümkün? Yukarıdaki örnek kararda karşı tarafın aksini sunamaması sonucu bu yarıgya varıyor 11. HUKUK dairesi. Peki ya aynı sözleşmenin davalı tarafından sunulması halinde ne olacaktı?
El yazısı ile olsa yine çıkar yol bulunabilir. Ama bilgisayar çıktısı söz konusu ise parafsız sözleşme büyük bir sorun bence. Bu açıdan baktığımda 11. Hukuk Dairesinin kararına katılmak mümkün değil. Hazırladığım bir sözleşmede taraflar paraf atmaya üşeniyorlardı. Bir avukat üstadım da "gerek yok" demişti. 2 dakika süre verin dedim ve 1. sayfayı kabul edilemez maddeler ile değiştirdim. Sonra da dedim " şimdi gerek yoksa ne yapacaksınız?" Şaşırdılar hali ile ve paraf attılar sayfalara. Kısacası bu örnek kararı genele yaymak biraz zor. |
![]() |
#4 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Endişelerinize katılıyorum. Kanaatimce her türlü ihtimal düşünülerek, ihtilafları doğmadan sonlandırmak için kanuna bir hüküm eklenip, paraf zorunluluğu getirilirse daha uygun olur. Saygılar, |
![]() |
#5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
![]()
Sayın Dikici, Her konuyu da yasaya bırakmasak.. ![]() Hani postaki saymak... İrdeleme: Karara konu olayda Savunma:
Okudum - İmza: TUTANAĞIN OKUNMASI Noterlik K.m.86 - Tutanağın, ilgilinin gerçek isteği hakkındaki beyanı yazıldıktan sonra okuması için kendisine verilir. İlgili tutanağı okur, içindekiler isteğine uygun ise, bu husus da yazıldıktan sonra altını imzalar. Sözleşmelere de uygulamanın faydasını gördüm. Kolay gelsin. |
![]() |
#6 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Sayın Metin, Çok haklısınız. Her konuyu kanun koyucuya bırakmak doğru olmaz. Kanunda boşluk olan durumlarda hakim, kanun koyucu gibi boşluğu doldurur. Lakin siz bunca yıllık meslek hayatınızda kanun boşluğunu dolduran bir mahkemeye şahit oldunuz mu, bilemiyorum. Ben hiç rastlamadım. Sadece 3-5 Yargıtay kararı gördüm. ![]() ![]() Mahkemelerin davayla ilgili emsal Yargıtay kararı olmadan karar vermekte çok zorlandığına şahit oluyoruz. ![]() Sıkıntıların önüne geçmek adına kanunda hüküm olsa uygun olur. Diğer yandan biz avukatlar, huzurumuzda yapılan işlemler için zaten her sayfaya imza attırıyoruz. Sorun, malumunuz daha çok işlem sırasında avukattan yararlanılamayan sözleşmelerden çıkıyor. ![]() |
![]() |
#7 |
|
![]() Yargıtay'ın (11. HD) görüşü yanlıştır.
Birden çok sayfa içeren sözleşmenin imzasız sayfalarının "kural olarak" bağlayıcı olmadığı kabul edilmelidir. İstisnalar olarak, örneğin: 1- Birden çok sayfanın bitişik olduğu sözleşmeler (kırtasiyelerde satılan matbu kira sözleşmeleri gibi) 2- Kitapçık halindeki sözleşmeler 3- Açık ya da örtülü kabulün varlığı 4- Dürüstlük kuralı 5- Hakkın kötüye kullanılması yasağı düşünülebilir. Ama kural, geçersizlik olmalıdır. Hele ki taraflardan birinin diğerine göre ekonomik ya da sosyal açıdan bariz üstün olması, genel işlem şartları, zayıf taraf aleyhine şartlar gibi örneklerde imzasız sayfalar içeren sözleşmenin zayıf taraf yönünden tümden geçersiz olduğu bile düşünülebilmelidir. Hukuk sanatı bunu gerektirir |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
İÇtİhat Bulmaliyim | kamran | Meslektaşların Soruları | 8 | 24-01-2011 12:13 |
Senede Bİlerek Farkli İmza Atilmasi- İmza İtİrazi | ISTANAZ | Meslektaşların Soruları | 4 | 25-03-2010 22:27 |
İÇTİHAT ve MEVZUAT BANKASI | didem79 | Ticari Duyurular | 0 | 20-03-2006 18:06 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |