Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Evlilik mallarının paylaşımında farklı devletlerdeki malların hukuki durumu?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 25-12-2010, 18:56   #1
advokat34

 
Varsayılan Evlilik mallarının paylaşımında farklı devletlerdeki malların hukuki durumu?

Tüm meslektaşlarıma merhaba.
Müvekkil, başka bir kadınla ilişkisi olan kocasının, kendi (kocanın) adına kayıtlı bulunan gayrımenkulleri başkasına devretmesinden endişe etmektedir. Müvekkil bu aşamada boşanma davası açmayı düşünmemekte, ancak kocanın bu arada malları kaçıracağından korktuğundan, bu malların kaçırılmasını engellemek için, boşanma davası açmadan bu mallara tedbir koymanın bir yolu var mıdır?
Ayrıca, davalı koca adına kayıtlı taşınmazlar farklı şehirlerde bulunmakta, hatta bir taşınmazı da (yüksek değerde bir ev) İtalya'da bulunmaktadır. Bu durumdaki taşınmazlar için ne yapılabilir? Müvekkilin, her taşınmazın bulunduğu yerde ayrı ayrı dava açma imkanı bulunmamaktadır, yıllardır beraber çalıştıkları halde, koca bütün malları kendi adına yapmıştır ve şimdi de malları kaçırma telaşı içindedir. Bu kadının haklarını korumanın en ekonomik ve en seri yolu ne olabilir? Görüş bildiren herkese teşekkür ederim.
Old 26-12-2010, 13:15   #2
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın advokat34,

Boşanma davası ve mal rejimine ilişkin uyuşmazlık bakımından yetkili mahkeme Türk mahkemeleri ise ve uygulanacak hukuk Türk hukuku ise başka ülkede dava açılmasına gerek yoktur. Çünkü edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesinden doğan katılma alacağı kişisel bir alacaktır. Katılma alacağına sahip eş, diğer eşin malları üzerinde mülkiyet hakkına sahip değildir, mal rejiminin sona ermesi nedeniyle açılacak davada da mülkiyet iddiasında bulunamaz. Bu nedenle diğer eşin bu malları satması bir önem ifade etmez, boşanma nedeniyle mal rejiminin sona ermesi halinde mal rejimi dava tarihinden itibaren geçmişe etkili sona erdiği için dava tarihinde eşlerin edinilmiş ve kişisel mallarına bakılacaktır.

Bu davalarda önemli olan, edinilmiş ve kişisel malların ispatıdır. Eğer malların edinilmesine katkıda bulunulmuşsa katkının ispatı önemlidir. Ayrıca bu davalarda tanıkla ispat olanaklıdır. Bu davada yapılması gereken, farklı ülkelerdeki taşınmazların diğer eş adına tapuda kayıtlı olduğuna ve hangi tarihte edinildiğine ilişkin kanıt elde etmektir.

Ayrıca TMK 229. maddeye göre bir eşin mal rejimi sürerken diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastı ile yaptığı devirler edinilmiş mallara değer olarak eklenecektir. Bu nedenle boşanma davasından önce bu nitelikte kazandırma ya da devir yapıldığını kanıtlamak gerekir.

TMK 199. maddeye göre koşulları varsa ailenin ekonomik varlığının korunması için eşin bazı malları üzerinde tasarruf yetkisinin kısıtlanması istenebilir. Ancak bu kararın yurtdışında uygulanması için yurtdışı makamlardan da tenfiz kararı almak gerekir.

Sonuç olarak eşler edinilmiş mallara katılma rejiminde kendi malları üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir. Diğer eşin mülkiyet iddiası da söz konusu olamaz, ancak edinilmiş malların değerinin yarısı üzerinde katılma alacağına sahip olur.

Saygılarımla
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Evlilik birliği içinde edinilen malların paylaşımı / Tedbir / Boşanma kalachakra Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 23-10-2009 11:22
Evlilik birliğindeki malların tasfiyesindeki alacak öncelikli mi? Av.Fatma Karataşlı Meslektaşların Soruları 2 22-05-2008 11:53
boşanma halinde yurtdışındaki malların durumu Av.S.S Meslektaşların Soruları 4 15-03-2008 11:48
Evlilik birliği devam ederken evlilik dışı doğmuş çoçukların durumu Noyan Yiğit Meslektaşların Soruları 3 14-08-2007 13:32
Kambiyoya itiraz-davanın kabulü -muhafazalı malların durumu Av.Bülent Özkan Meslektaşların Soruları 2 30-01-2007 13:30


THS Sunucusu bu sayfayı 0,08157396 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.