![]() |
|
![]() |
|
|||||||
| Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
|
|
|
#1 |
|
|
Sayın meslektaşlarım
Müvekkilim'in fiilen ikamet ettiği ve kendi adına elektrik ve su faturalarının bulunduğu evde elbirliği mülkiyeti söz konusudur. Müvekkilim evinin önüne çekilen doğalgaz hattından ısınma ihtiyacını karşılamak istemektedir. Dağıtıcı firma abonelik işlemleri için tüm mirasçılardan izin talep etmekte ancak intikal işlemleri tamamlanmamış olması nedeniyle mirasçıların bir çoğu bilinmemekte, bir kısmı ise kişisel anlaşmazlıklar yüzünden izin vermeyi red etmektedirler. İntikal işlemleri tamamlanıp paylı mülkiyete geçilse bile mirasçıların büyük bir kısmı izin vermeyi red edeceği tahmin edilmektedir Bu durumda nasıl bir yol izlenmelidir ? |
|
|
#2 |
|
|
Merhabalar,
Bu şartlarda uzlaşma arayarak en azından pay ve paydaş çoğunluğuna ulaşmaya çalışmak en doğrusu gibi görünüyor (TMK 691 veya en azından 690). Bu sağlanırsa doğalgaz firmasının hizmet sağlamayı kabul edebileceğini düşünüyorum. Ayrıca müvekkilinizin söz konusu konutta oturma hakkı konusunda bir bilgimiz yok. Eğer bu konuda bir tereddüt varsa, yani diğer hissedarlardan el atmanın önlenmesi veya istihkak davası gibi bir durumla karşılaşmamak için belki de konuyu kapatmak ve elektrik veya odun sobası gibi alternatiflerle devam etmek en huzurlu yol olabilir. Ancak konut üzerindeki oturma ve kullanma hakkı konusunda eliniz güçlü ise, halihazırda elektrik ve su aboneliği de olduğuna göre, "zaruri ihtiyaç" olarak bazı hukuki manevra olanakları olabilir diye düşünüyorum. Tabii mahkeme ikna olursa. Saygılarımla |
|
|
#3 |
|
|
Tarafımca pay ve paydaş çoğunluğuna ulaşılması çok zor görünüyor. Ulaşılmaya çalışılması durumda diğer hissedarların kişisel menfaat çıkar doğrultusunda bekledikleri maddiyatı müvekkilim karşılama imkanı bulunmamaktadır.
(TMK 691 ...dışarıdan bir kayyım atayabilir.) Yasal Tereke temsilcisinden bahsediyor. Tereke temsilcisinin ücreti tereke gelirinden karşılanmakta diye biliyorum ama terekenin bir geliri bulunmamaktadır. Tereke temsilcisi ücreti her ay müvekkilim den mi karşılanacak ? Doğalgaz aboneliği oluşturulduktan sonra tereke temsilcisi görevi otomatik sonlanacak mı ? Tereke temsilcisini kullanarak diğer hissedarlar müvekkilimin konutuna zararlı bir tasarruf yaptırabilirler mi ? |
|
|
#4 |
|
|
Elbirliği mülkiyetinde, yönetim ve tasarrufi işlemler için oybirliği aranmaktadır, herhangi bir ortak diğer ortakların tamamının icazeti olmadan yönetim ve tasarrufa ilişkin işlemleri yapamaz.(TMK 701,702)
Tüm mirasçıların olurunun alınamaması halinde Sulh Hukuk Hakimince temsilci atanır(TMK m.640/3). Dava mirasçılardan biri veya birkaçı tarafından geri kalan mirasçıların tümü davalı gösterilmek suretiyle açılır. Genel olarak temsilcinin görevi 593 m. de yazılı olduğu gibidir. Her türlü yönetim ve tasarruf işlemlerinde terekeyi temsil ederler ve görevleri miras paylaşımı yapılarak elbirliği mülkiyetinin sona ermesine kadar devam eder.Temsilci görevini Sulh Hakiminin yönetiminde yapar. Bununla beraber sorudaki olayda olduğu gibi belirli bir iş ve işlem için sınırlı olarak temsilci de atanabilir. Bu durumda temsilcinin görevi belirlenen iş ve işlemin yapılması ile sınırlı olur ve iş ve işlemin tamamlanması (örneğin sorudaki olayda doğalgaz tesisatının bağlanması) ile sona erer.Temsilciye talebi halinde hakimin belirleyeceği bir ücret ödenir. Talep olmaz ise ücret verilmez. Sorudaki olaya uygulanacak kuralın bunlardan ibaret olduğunu düşünüyorum. |
|
|
#5 |
|
|
Zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim.
"Dava mirasçılardan biri veya birkaçı tarafından geri kalan mirasçıların tümü davalı gösterilmek suretiyle açılır." Ancak şöyle bir durum var mirasçılar belirli değil sadece tapuda ismi geçenler belirli. Davalılara örneğin X kişisi (ölü) murisçileri şeklinde açılabilir mi ? |
![]() |
| Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|