![]() |
|
![]() |
|
|||||||
| Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
|
|
|
#1 |
|
|
Merhabalar,
Sizlere danışmak ve değerli görüşlerinizi almak istediğim bir sorunum var. Müvekkilin kiracısı aidatları ve kirayı ödemediği için tahliye ve haciz talepli (No 13) icra takibi başlattım. Tebliğden sonraki 30 günde kira bedeli ödendi ancak aidatlar hala ödenmedi. İtirazın iptali ve tahliye davası açacaktım ancak Yargıtay kararlarında rastladım ki müvekkilin aidatları ödemesi gerekiyor ki kiracıya rücu edebilsin. Ancak Müvekkil aidatları ödemeden önce icra takibini başlattım ve 30 günlük süre geçti. Müvekkil halihazırda aidatları ödedi. Davayı şu aşamada açarsam sıkıntı olur mu? İlgili kararlar şu şekilde; -> "Ancak, kiraya veren apartman yönetimine kendi ödediği aidat bedelleri için kiracıya rücu edebilir. Dosya içerisinde ise aidat bedellerinin kiraya veren tarafından ödendiğine dair herhangi bir belgeye rastlanmamıştır. Mahkemece, davacı alacaklıya aidatı ödediğine dair varsa belgesinin sorularak sonucuna göre aidat alacağı yönünden karar verilmesi gerekir." (Yargıtay 8. HD., 2019/351 E. , 2019/1451 K.) -> "Türk Borçlar Kanununun 315 ve 362. maddeleri hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle tahliyeye karar verilebilmesi için istenen kira parasının veya yan giderlerin muaccel(istenebilir) olması ve kira bedeli ile yan giderlerin verilen sürede ödenmemiş bulunması, ihtarnamede verilen süre içerisinde kira parasının ödenmemesi halinde akdin feshedileceğinin açıkça belirtilmesi gerekir." (Yargıtay 6. HD., 2015/3243 E. , 2015/5009 K.) ŞU AŞAMADA NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİRİM? |
|
|
#2 |
|
|
Meslektaşım merhabalar;
Yönetimden yazı alın; şu tarihte aidatlar şunun tarafından ödenmiştir diye. |
|
|
#3 |
|
|
Soruda da değinildiği gibi, aidat borcu nedeniyle temerrüte dayalı tahliye davasında , borcun kiralayan tarafından ödenmesi şartı aranmaktadır. Bu şartın hem icra takibi ve hemde dava yönünden gerçekleşmesi gerekir. Bu yönden soru sahibinin tespitleri doğrudur.
Açılacak itirazın iptali ve tahliye davasında hakim öncelikli olarak icra takibinin geçerliliğini , muaccel bir borçla ilgisini ve bu bağlamda icra takip tarihi itibariyle "borcun kiralayan tarafından ödenmiş " olup olmadığını araştıracaktır. Olayda hernekadar davadan önce ödeme şartı yerine getirilmiş ise de, icra takibi sırasında anılan şart gerçekleşmediğinden, borçluya muaccel olmayan bir borç için 30 günlük ödememe süresi verildiği kabul edilerek olasılıkla açılacak dava ret edilecektir. Bu durumda ;itirazın iptali ve tahliye davasından olumlu bir sonuç elde edilemeyeceğinden, mevcut icra takibinden ( esas haktan değil ,takipten vazgeçildiği anlamında ) feragat edilerek , aidat ödeme belgesine dayalı yeni bir takip başlatılmasının daha yararlı olacağını düşünüyorum. |
![]() |
| Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|