Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Miras Muvazza Davası HK

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 16-07-2025, 08:23   #1
Carsambali.av

 
Varsayılan Miras Muvazza Davası HK

Merhabalar Sayın Meslektaşlarım,

Bir Müvekkilin dayısı , dedesi ölmeden önce dedesinin evini ve arsalarını satış olarak bir kişiye satmış ve ardından o kişi 1 sene sonra Müvekkilin Dayısının eşine devir etmiş. Burada satışların muvazalı olduğu iddiası ile dava açacağız kafamda 3 tane soru var yardımcı olabilirseniz sevinirim.

1-) Dedesi satıştan 1 sene sonra şizofreni ilaçları kullanmaya başlamış ve satış yapıldığında 85 yaşındaymış. Satışın gerçekten parayla yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz bu nedenle bu hussustan ilerlemek muvazadan ilerlemekten daha faydalı olur mu ?

2-) Miras Muvazza Tapu İptal davası açarken harca esas değeri ne olarak belirlemeliyim evin değerini bilmiyoruz

3-) Dava açarken hem evin ilk satıldığı kişiyi hemde yengesini davalı olarak mı göstermeliyim

Teşekkürler şimdiden

İyi çalışmalar
Old 20-07-2025, 21:14   #2
thanatos

 
Varsayılan

1-dayı dededen aldığı vekaletle mi satmış yoksa dede direkt kendi mi satmış? satışta sağlık raporu var mı, heyet mi sağlık ocağı mı? havale var mı?
cevaplara göre muvazaa, hülle, irade fesadı, vekaletnamenin kötüye kullanılması seç birini
2-istediğini yaz. keşiften sonra tamamlama harcı yatacak( taşınmazın daha sonra iyiniyetli 4. bir kişiye geçmiş olması ihtimaline karşı bedeli talepli terditli dava açın, keşiften sonra ıslah edersin)
3- evet ikisine de dava açacaksınız ki muvazaa ve kötüniyeti kanıtlayabilin
Old 21-07-2025, 14:37   #3
Carsambali.av

 
Varsayılan

üstat teşekkürler yardımlarınız için. Asıl benim korkum şu muvazza olduğu kesin ondan yana bir sorun yok fakat 85 yaşında olması rapor olmaması emin olmamak ile birlikte vekaletin kötüye kullanılması da olabilir yani bunlar nedeniyle işlem tamamen yok hükmünde olabilir. Bu durumda hakim burada muvazza yok yokluk var diyerek bu nedenle davayı reddeder mi ?
Old 24-07-2025, 14:42   #5
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1.a.Vekil vekalet görevini kötüye kullanmış, davacının talimatına aykırı ve onun zararına hareket etmiş ve bağışlanan bayanla işbirliği içine girmiş veya muvazaalı işlem yapmışsa ise vekalet akdinin kötüye kullanılması nedeniyle iptal davası açılabilir. Her türlü delille ispatlanabilir.

b.Miras bırakan sağlığında sözleşmeye bizzat katılmış veya sözleşmeden haberdar olduğu halde zımnen muvafakat etmiş ,malın bedelini almış yahut icazet vermiş ve mirasçıyı miras hakkından yoksun bırakma amacı ile, aslında bağışladığı tapulu taşınmazı resmi şekilde vekil vasıtası ile satmış ise , muris muvazaası veya tenkis davası açılabilir.

c.Miras bırakan yaptığı işlemin sonuçlarını bilemeyecek durumda olmasına rağmen, vekil tarafından satışın yapılması halinde satış ehliyetsizlik nedeniyle yoklukla sakat olabilir. Ehliyetsizlik nedenine dayalı davada murisin tasarruf tarihinde ayırt etme gücüne sahip olmadığı tanık beyanı, varsa raporları, hastane kayıtları, reçeteleri, şimdi toplanacak delillere göre alınacak adli tıp raporu ile ispat edilebilir.

2. Ehliyetsizlik , muris muvazaası ve vekalet akdinin kötüye kullanılması iddialarının terditli dava şeklinde ileriye sürülebileceği gibi, ( anlatılan vakıalara göre olaya uygulanacak hukuki nedenin tespiti hakime ait olacağından) her üç iddiaya aynı dava içinde birlikte dayanılması imkanı da bulunmaktadır. (Yargıtay HGK. 13.09.2023 T. 2022/127 E. 2023/796 K. 1.HD. 19.02.2020 T.2016/15898 E. 2020/1093 K. ) Bu durumda kamu düzeni ile ilgisi nedeniyle hakim öncelikle ehliyetsizlik iddiasını sonra da diğer talepleri inceler. Ehliyetsizliğe dair talep olmadığı ,ehliyetsizlik nedenine dayanılmadığı takdirde sadece diğer talepleri hakkında bir karar verir.

3.a.Davacı: Elbirliği mülkiyetinde muris muvazaası davasının paya hasren açılması imkanı varsa da 3.kişiye karşı ehliyetsizlik ve vekalet akdinin kötüye kullanılmasından doğan tapu iptali davasının birlikte açılması, tüm mirasçıların katılımının sağlanamaması halinde terekeye temsilci atanması gerekir.

b.Davalı :Her üç iddiayı içeren dava güncel tapu maliki aleyhine açılır. Vekalet akdinin kötüye kullanılmasından doğan davalarda vekilin de hasım olarak gösterilmesi gerekir. Sorulan olayda güncel tapu maliki 3. Kişi konumunda olduğundan kendisinin kötü niyetinin durumu bildiğinin veya bilmesi gerektiğinin ve vekille birlikte işbirliği içinde olduğunun ispatı gerekir.

c.Dava değeri: Dava edilenin dava tarihindeki değeridir.Keşif ile tespit edilir. Dava dilekçesinde harca esas değer olarak makul bir değer gösterilebilir. Dava dilekçesinde gösterilen harca esas değer, keşfen tespit edilen değere göre tamamlanır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Miras Sebebiyle İstihkak Davası mı? Tenkis Davası mı? Sebepsiz zenginleşme mi? moltisanti Meslektaşların Soruları 3 15-09-2018 21:33
Boşanma davası açıldıktan sonra, miras kalan evin satışı ve diğer eş tarafından tapu iptali davası nahidelaw Meslektaşların Soruları 3 30-03-2018 01:15
Tapu Devri Muvazza ozanaakyuz Meslektaşların Soruları 1 01-10-2014 10:57
mirasçının miras bırakan hayatta iken kendi miras payına düşecek miras payını satması prag Miras Hukuku Çalışma Grubu 3 03-12-2008 09:59


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05678201 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.