Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Avukatın askere gitmesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 03-06-2025, 12:13   #1
avebs

Varsayılan Avukatın askere gitmesi

Merhaba, yaklaşık 8 aydır meslek icra ediyorum. Yakın zamanda askere gitmeyi planlıyorum ama dosyalarımı da bırakmaktan çekiniyorum. Yedek subay olarak gitme planım var ama çıkmaması durumunu da değerlendiriyorum.

Öncelikle konuyla ilgili danışabileceğim baronun/TBB'nin bir birimi varsa belirtirseniz sevinirim.

Aklıma takılan sorular şöyle;

-Askerdeyken avukatlık sıfatımız devam etmekte mi? sicilde kayıtlı mıyız?

-Askerdeyken dosyalardan istifa etmem mi gerekir, güvendiğim bir arkadaşıma tevkil verip dosyaları onun aracılığıyla takip etmek istiyorum, eğer yedek subay olup 9-5 çalışırsam müvekkilerle görüşmeleri yapıp, dilekçeleri yapıp yalnızca yetki verdiğim bir arkadaşım adına dosyalarda işlem yapmayı düşünüyorum, bu mümkün olur mu?

-Askerken yapmamız yasak olan işlemler neler? Ücret alıp makbuz kesebilir miyim, vekalet alıp tevkil ile iş yapabilir miyim? yeni dava açabilir miyim? açtığım davaların icra takiplerini yapabilir miyim? E-imzamız çalışıyor olacak mı, girip dosyaları takip edebilir miyim?

-Tüm bu işleri avukat bir arkadaşım yetki belgesi ile yapabilir mi?

Emek verip biriktirdiğim dosyalarımın ben askerdeyken en azından azalmamasını istiyorum, bedelli askerliğin birkaç katı değerinde dosyalarım var ve mantıksız bir durum olacak. Süreçle ilgili bilgi ve tecrübelerinizi bekliyorum.
Old 03-06-2025, 15:46   #2
Balkesavukat10

Konudan bağımsız 8 aylık bir tecrübe ile değeri yüksek dosyaları sürdürebilme konusunda tebrik ederim meslektaşım. Ben de 2 yıldır avukatım fakat bir iş denk geldiğinde neyi nasıl yaparım diye elim ayağım birbirine dolaşıyor. Özgüven ve pratiğe dair bilgi eksikliği konusunda ne tavsiye edersiniz ?
Old 03-06-2025, 16:28   #3
avebs

Alıntı:
Yazan Balkesavukat10
Konudan bağımsız 8 aylık bir tecrübe ile değeri yüksek dosyaları sürdürebilme konusunda tebrik ederim meslektaşım. Ben de 2 yıldır avukatım fakat bir iş denk geldiğinde neyi nasıl yaparım diye elim ayağım birbirine dolaşıyor. Özgüven ve pratiğe dair bilgi eksikliği konusunda ne tavsiye edersiniz ?

Estağfurullah tavsiye vermek ne haddime. Benim için asıl mesele iş almakta gerisini bir şekilde hallederim diye düşünüyorum.

Elimde çok dosya yok, olan dosyalar da çok niş, özel bilgi gerektiren dosyalar değil. Kira, tazminat gibi uygulaması oturmuş, ne yapılacağı belli olan dosyalar. Yüksek değerli olmasının da çok önemi yok çünkü bin liralık dava ile bir milyon liralık davada yapılacak iş aynı. tabii yüksek değerli olan daha önemli ve daha çok geriyor, bu da normal.

Fakültede ve fakülte sonrasında bazı derslere çok çalıştım o yüzden önemli konularda iyi bir altyapım olduğunu düşünüyorum. Bunlardan stajda da haşırneşir olduklarımda iş yapacak kadar öğrendim uygulamayı.

Sorunu, müvekkilin talebini anlamaya ve bunu gerçekleştirmek için yolların neler olduğuna bakarım, bilmediğim bir şey olduğunda o konuda bilgi sahibi olacağını düşündüğüm meslektaşlarıma, yanında staj yaptığım üstatlarıma, yargı mensubu arkadaşlarıma danışıyorum, aldığım her bilgiyi muhakkak kanundan teyit etmeye ve aynı sonucu sıfırdan çıkarmaya çalışıyorum. Ne yaptığımı, neden yaptığımı, hangi kanuni dayanakla yaptığımı anlayarak yapmaya çalışıyorum. Tabii ki bunlar için en azından nereye bakacağını bilecek kadar bilgiye ihtiyaç var. Gördüğüyle, duyduğuyla, alışkanlıkla, hukuki yapısını anlamadan iş yapan çok arkadaşımı gördüm ve ciddi sorun yaşıyorlar. Hiç bilmediğim bir şeyse kitabı açıp içindekiler kısmından ilgili bir şey bulmaya veya kanunda ilgili bir madde bulmaya çalışırım. Siz her konuda böyle hissediyorsanız okul ve staj döneminiz verimsiz geçmiş olabilir, oturup tekrar ders çalışmaktan başka yol olmayabilir. Ben adli yargı sınavına çalışırken okulda anlayamadığım pek çok konuyu anladığımı fark ettim. 2-3 ay sınava çalışmasam şu an olduğumdan çok eksik olurdu bilgilerim.

Onun dışında ben de sizin gibi kaygılar yaşıyorum, gece üçte uykumun kaçtığı, dayanamayıp uyapı açtığım oldu birkaç kere Başarılar dilerim.
Old 03-06-2025, 18:25   #4
Av. Erdem Akçay

Meslektaşım, idari işlerin bakacağını düşünüyorum: https://www.istanbulbarosu.org.tr/Fo...B0leti%C5%9Fim

Baro doğru ve yeterli bilgiyi verecektir ama sanırım şöyle olacaktır:

1- Avukatlık Kanunu m.11 ve 12'ye aykırı olacağı için avukatlık sıfatı devam etmez. Kaldı ki, hiyerarşi altındaki bir kişinin avukatlık yapması mesleğin doğasına aykırı(m.5/d).

2- M.42/1 "Bir avukatın ... geçici olarak iş yapamaz duruma gelmesi hallerinde, avukatın kayıtlı olduğu baro başkanı, ilgililerin yazılı istemi üzerine veya iş sahiplerinin yazılı muvafakatini almak şartiyle, işleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için kendi barosuna kayıtlı bir avukatı görevlendirir ve dosyaları kendisine devir ve teslim eder. Ayrıca durumu mahkemelere ve gerekli göreceği yerlere bildirir." demekte.

Baroya dilekçe verilerek askere gidileceği, sayılan davalarda isimli avukata yetki belgesi düzenlendiği, dosyaların bu avukat tarafından takip edileceği belirtilir. Mahkemelere de, size tebligat göndermemeleri için, durumu açıklayan dilekçe verilir. Baro ayrıca mahkemelere yazı gönderir.

3- Levhadan silineceğiniz için avukat portalı kullanma imkanınız olmayacaktır. Meslekle ilgili hiçbir işi zaten yapamazsınız.

4- Yetki belgesi, sınırlı olmadığı sürece vekaletname yerine geçer. Yetkilendirilen avukat dosyalarda her işlemi yapabilir.
Old 03-06-2025, 20:13   #5
avebs

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
Meslektaşım, idari işlerin bakacağını düşünüyorum: https://www.istanbulbarosu.org.tr/Fo...B0leti%C5%9Fim

Baro doğru ve yeterli bilgiyi verecektir ama sanırım şöyle olacaktır:

1- Avukatlık Kanunu m.11 ve 12'ye aykırı olacağı için avukatlık sıfatı devam etmez. Kaldı ki, hiyerarşi altındaki bir kişinin avukatlık yapması mesleğin doğasına aykırı(m.5/d).

2- M.42/1 "Bir avukatın ... geçici olarak iş yapamaz duruma gelmesi hallerinde, avukatın kayıtlı olduğu baro başkanı, ilgililerin yazılı istemi üzerine veya iş sahiplerinin yazılı muvafakatini almak şartiyle, işleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için kendi barosuna kayıtlı bir avukatı görevlendirir ve dosyaları kendisine devir ve teslim eder. Ayrıca durumu mahkemelere ve gerekli göreceği yerlere bildirir." demekte.

Baroya dilekçe verilerek askere gidileceği, sayılan davalarda isimli avukata yetki belgesi düzenlendiği, dosyaların bu avukat tarafından takip edileceği belirtilir. Mahkemelere de, size tebligat göndermemeleri için, durumu açıklayan dilekçe verilir. Baro ayrıca mahkemelere yazı gönderir.

3- Levhadan silineceğiniz için avukat portalı kullanma imkanınız olmayacaktır. Meslekle ilgili hiçbir işi zaten yapamazsınız.

4- Yetki belgesi, sınırlı olmadığı sürece vekaletname yerine geçer. Yetkilendirilen avukat dosyalarda her işlemi yapabilir.

Baroyu aradım, baroaktifte telefonu açan hanım makbuz kesebileceğimi e-imzamın çalışacağını, yetki belgesiyle adıma yeni dava ve icra takibi de açılabileceğini söyledi. kendisi avukat değil ve yazılı görüş bildirimi gibi bağlayıcı bir işlem de olmadığından fazla güvenemiyorum.

ben de sizin gibi düşünürdüm, özellikle yedek subaylık halinde maaş, sigorta durumları da olduğundan avukatlıkla bağdaşmayan meslek kısmında da sorun yaşanır diye düşünüyorum.

öte taraftan avukatlık sicilinden silinmek de mantıklı gelmiyor. Bu hâlde vekaletnamem geçersiz olacağından kendimde olmayan bir yetkiyi başkasına devretmem veya başka avukatın benim olmayan yetkim ile dosya takip etmesi mümkün olmayacaktır. Sicilden silinmezsem imzam da geçerli kalır.

Bunu özel bir durum olarak saysak ve avukatlık yetkilerimin bir nevi kısıtlı olduğunu, kısıtlanma gibi, yalnızca başkası aracılığıyla kullanılabileceğini düşünsek bile makbuz kesmek de ayrı bir mesele, çünkü hem yedek subaylık maaşı alıp hem de vergi mükellefi olarak avukatlık hizmeti için makbuz kesmek çok sıkıntılı duruyor. Öyleyse örneğin kazandığım bir davada karşı vekalet ücretimi, sonuca bağlı ücretimi nasıl alacağım? Belki avukat arkadaşım kendi adına makbuz keser ve askerliğim bittikten sonra ben de başka bir makbuzla parayı ondan alırım. Gerçekten sıkıntılı bir durum, internette de bir mevzuat, yönerge, kaynak bulamadım. Yalnız yedek subayken duruşmaya giren bir meslektaşın suçlu bulunduğu bir karara rastladım.

En iyisi yakın zamanda askerliğini yapmış bir meslektaşın akıl vermesi herhalde. Belki disiplin bölümünden bir meslektaş konuyu daha iyi bilir, avukatlık kanununa en hakim onlardır diye düşünüyorum
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi