![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Sayın meslektaşlarım,
Müvekkil şirket maliki olduğu aracın arızalanması üzerine yetkili servise başvuru yapmış. Yetkili servis başlangıçta aracın garanti kapsamında olduğunu şifahen bildirmiş ve 5 gün boyunca bedelsiz ikame araç tahsis etmiş. Daha sonra bakım şartlarına uyulmadığı iddiasıyla bu kararlarından vazgeçtiklerini yine şifahen bildirmişler ve bu 5 günlük ikame araç bedeline ilişkin Aralık 2024'te fatura kesmişler.Bu fatura da müvekkilin ticari defterine kayıtlı. Aracı teslim alabilmek adına ihtirazi kayıtla bugün ödeme yaptık ve bu talep edilen bedelin haksız ve hukuka aykırı olduğuna dair ihtarname de tebliğ edildi. Aklıma takılan kısım ise fatura ticari deftere kayıtlı olduğu için dava açıldığı takdirde sorun yaşar mıyız? Yerleşik içtihatlara göre ticari deftere kaydedilen fatura tacirin bu bedeli kabul ettiğini gösteriyor ancak şirket muhasebecileri de fatura ticari deftere kaydedilmeden ödeme yapıldığında sıkıntı yaşadıklarını söylüyorlar. Bilgisi olan meslektaşlarım yardımcı olursa çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim. |
![]() |
#2 |
|
![]() Meslektaşım; zaten ihtiraiz kayıtla ödeme yapmışsınız, ihtarname de gönderilmiş, faturanın deftere işlenmesinde bu açıdan bir sıkıntı görmüyorum, davanızı yine de açarsınız. İçiniz daha da rahat etsin diyorsanız; bir de mail atın; ödedik ama aracı teslim alabilmek için, bu yüzden de deftere işledik ancak dava va fazlaya ilişkin haklarımız saklıdır şeklinde.
İşin mali boyutuna gelecek olur isek; müvekkiliniz bunu gider olarak gösterecek, zaten kdv de dahildir. Bu bedeli dava yoluyla geri aldığınızda; vergi açısından da bir zararınız olmayacağı kanaatindeyim. |
![]() |
#3 |
|
![]() Yanıtınız için çok teşekkür ederim Musa Bey.
Müvekkil faturaya itiraz süresi olan 8 günü kaçırmış, ihtarname çektiğim tarihse daha ileri bir tarih. Bir de tacirin ticari deftere kaydettiği borcunu kabul ettiği şeklindeki yerleşik yargıtay içtihatlar gereği de endişe ediyorum aslında. Daha önce böyle bir sorunla karşılaşmamıştım. |
![]() |
#4 |
|
![]() Meslektaşım faturaya 8 gün içerisinde itiraz durumu; muhasebe ile ilgili bir husus. Siz zaten hizmeti almışsınız, aracı kullanmışsınız.
İhtirazlı kayıtla ödenmiş ve ayrıca ihtar da çekilmiş. Üstelik ödeme için haklı bir gerekçeniz de var " aracın teslim edilmemesi" Tacirin ticari deftere kaydettiği fatura malı yada hizmeti aldığı anlamına gelir. Tekrar ediyorum; siz ihtirazi kayıt ileri sürmüşsünüz ve ihtar çekmişsiniz. Bundan sonrası hukuki ihtilaf; " garanti kapsamında mı değil mi? Bakım şartlarına uyulmama durumu var mı ?" Bu kısmını düşünün bence. Çok endişe ediyor iseniz de; kısmi dava açın, bir zarar oluşmasın |
![]() |
#5 |
|
![]() Öyle yapacağım meslektaşım, çok teşekkür ediyorum.
Saygılarımla. |
![]() |
#6 |
|
![]() Rica ederim meslektaşım. Diğer meslektaşların da faydalanması adına sonucu buradan da paylaşmanızı rica ediyorum. İyi çalışmalar
|
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
ticari deftere yazılan, bedeli ödenmeyen mal | dilay aslan | Meslektaşların Soruları | 0 | 05-02-2021 10:08 |
Çek ibrazı-ödenen bedelin ihtirazi kayıtla alınması | Mare Nostrum | Meslektaşların Soruları | 4 | 05-10-2010 16:43 |
Çeklerin Ticari Deftere İşlenmemesi | alperyldrm | Meslektaşların Soruları | 5 | 22-10-2009 16:30 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |