02-10-2024, 22:55
|
#2
|
|
10. Hukuk Dairesi 2013/12317 E. , 2013/17764 K.
Özet:6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 57. maddesinde; “Birden çok kişi, aşağıdaki hâllerde birlikte dava açabilecekleri gibi aleyhlerine de birlikte dava açılabilir:
a) Davacılar veya davalılar arasında dava konusu olan hak veya borcun, elbirliği ile mülkiyet dışındaki bir sebeple ortak olması.
b) Ortak bir işlemle hepsinin yararına bir hak doğmuş olması veya kendilerinin bu şekilde yükümlülük altına girmeleri.
c) Davaların temelini oluşturan vakıaların ve hukuki sebeplerin aynı veya birbirine benzer olması.” şeklinde düzenleme getirilmiştir.
Şu durumda; maddede açıkça sayılan, dava konusu hak ve borcun ortak olması, birden fazla kişinin ortak bir işlem (örneğin sözleşme) ile borç altına girmiş olması, davanın birden fazla kişi hakkında aynı veya benzer sebepten doğmuş olması hallerinde, birden çok kimsenin birlikte dava açması olanaklı olduğu gibi, birlikte aleyhlerine de dava açılabilir.
Davanın, birden fazla kişi hakkında aynı veya benzer sebepten doğması haline gelince; aynı sebepten maksat, yalnız hukuki sebep olmayıp, bir olaya, yani aynı vakıaya ve fakat farklı hukuki sebeplere dayanılarak da birden fazla kişinin dava açması veya dava edilmesi olanaklıdır. Örneğin, sebepsiz iktisap hükümlerine göre sorumlu olan kişilere karşı ve haksız fiili birlikte işleyen kişilere karşı birlikte dava açılabilir. Burada da ihtiyari dava arkadaşlığı söz konusudur.
Öte yandan, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 166. maddesinin 4. fıkrasında “Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.”,
Davacılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı vardır. Davalarınızı tek dilekçe ile açsanız da hiçbir hakimin bunu tek dosya üzerinden görüp karara bağlayacağını sanmıyorum. Çünkü davada yapılacak her işlem iki davacı olduğundan iki kez yapılacaktır. Örneğin maddi tazminatın hesabı iki ayrı davacı için ayrı ayrı yapılacaktır. Ayrı ayrı şahit dinlenecek ayrı ayrı delil toplanacak tüm usul işlemleri iki ayrı davacı için ayrı ayrı yapılacaktır. Dilekçeler aşaması dahi her davacı için ayrı ayrı takip edilecektir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Tüm bunlar davayı içinden çıkılmaz bir hale sokabilecektir. Bu nedenle dosyanız ayrılabilir. Büyük ihtimalle de ayrılacaktır.
|