Not: Konunun anlaşılabilmesi açısından biraz uzun yazmak zorunda kaldım. Kusuruma bakmayınız
Tekstil işi ile iştigal eden müvekkilin deposu bir iş merkezindedir.İş merkezinde 15-20 tane dükkan olup, tamamının mülkiyeti 2 kişiye aittir. Güvenlik hizmeti ise bekçi vasıtası ile sağlanmakta, maaşları da bu iki malik tarafından ödenmektedir.
Son 3-4 yıldır müvekkilin deposundan (hatta komşu dükkanlardan da) mallar eksilmeye başlamıştır. Fakat personeller güvenilir olduğundan ve eksilen mallar mevcut iş hacmine göre az olduğundan her defasında geçiştirilmiş ve üzerinde durulmamıştır. Ta ki iş hacmi küçülene kadar. O zaman eksilen mallar göze batmaya başlamıştır.
İş Merkezi girişini ve asansörü gösteren Kamera kayıtları incelendiğinde Gece Bekçisinin neredeyse her nöbetinde müvekkil firma logosunu barındıran büyük poşetler ile dışarıda bekleyen araca mal yüklediği görülmüştür.( Bekçi, savcılık ifadesinde Tevil yollu ikrarda bulunmuştur)
Bu hırsızlık eylemlerinden dolayı İş Merkezi Yönetimine(maliklere) ve Bekçiye Tazminat davası açılacaktır. Fakat ispat konusunda elimiz biraz zayıf.
Müvekkil firma merter bölgesinde faaliyet göstermektedir. Bu civardaki pek çok firma gibi malesef giren çıkan malların tamamı faturasız ve irsaliyesizdir. Defterleri de yetersizdir. Dükkana ve depoya giren çıkan malı bize gösteren tek veri ise Bilgisayardaki Barkod Okuma sistemidir. Bu sisteme göre ise ÖRN.depodaki 120 adet bornozun 100 adedi A firmasına satılmış; kalan 20 adet olması gerekiyorken kalan 10 adet görünüyor.( bu sistem de çok profesyonel olmayan bir sistemdir)
Yargıtay bazı kararlarında bu tür hırsızlık vakalarından doğan tazminat talepleri için "hayatın olağanına" kavramına yer vermektedir. Örn. Hırsızlık nedeniyle evinden ziyneti çalınan kadının site yönetimine açtığı davada "kadının yaşam standardına göre talebinin hayatın olağan akışına uygun olacağı" gerekçesi ile davayı kabul etmektedir.
Soru: Anlattığım olay ve verdiğim Yargı kararı ışığında açacağımız muhtemel davada ispat araçları neler olacaktır? Bizim personel sayımız, dükkan m2 büyüklüğümüz, güvenlik kamera görüntülerindeki büyük poşetlerin ağzına kadar dolu olması(göz hesabıyla dahi bir görüntüdeki bir poşet, en ucuz mallarla dolu olsa bile en az 50 TL'lik mal etmektedir), komşu esnaf şahitlikleri, barkod sistemimiz ve elimizde var olan irsaliyeler (bizim tespitimiz 150,000 TL çalınan mal var) ispata yeter midir?
Soru2: Kısmi dava açmakta yarar var mıdır? ( bilirkişi incelemesi sonrasında ıslah ederek)