02-05-2016, 16:04

| 

| 

| 

| 

Uluslararası suçluların iadesi-Hususilik Şartı

Değerli meslektaşlarım merhaba, aşağıda yazacağım mesele ile ilgili  sizden yardım talep etmekeyim, zahmet edip cevap verecek arkadaşlara  şimdiden teşekkür ediyorum. 
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı bir şahıs  ile ilgili Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama  neticesinde 1 yıl 9 ay hapis cezasına hükmedilmiştir. Aynı zamanda  Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da 10 yıl hapis kararı verilmiş  ve şahıs ile ilgili tutuklama kararı çıkarılmıştır. Her iki karar da kesinleşmiştir. 
Bu  şahıs yurtdışında yaşamakta olduğundan Büyükçekmece Asliye Ceza  Mahkemesinden çıkan ceza için interpolden arama kararı çıkarılmış ve  şahıs Makedonya'da yakalanmıştır. Daha sonra Türkiye'ye iade edilmiştir.  Büyükçekmece dosyasındaki ceza infaz edilmiş ve bitirilmiştir. Akabinde  şahıs Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesiine götürülmüş, hüküm ile birlikte  verilen tutuklama kararı yüzüne okunmuş ve şahıs tutuklanmıştır.  (Kesinleşmiş hükmü olmasına rağmen tutuklanmıştır) 
Suçluların  iadesine ilişkin Avrupa Sözleşmesi'nin 14. maddesi hususilik şartını  düzenlemekte olup, buna göre "iade edilen şahıs iadeden evvel ika ettiği  ve iadeye esas olaydan başka bir fiilden dolayı takip veya muhakeme  edilemeyeceği gibi bir ceza veya emniyet tedibirinin infazı için tevkif  edilemez ve kezalik herhangi bir surette hürriyeti kısılamaz" Bu maddede  hususilik şartının istisnaları da düzenlenmiş olup buna göre iade eden  ülkenin muvafakati veya şahsın kabulü hususilik şartının istisnalarıdır. 
Gelinen  aşamada her hangi bir muvafakat ve izin yoktur. Buna rağmen şahıs 14.  maddeye aykırı olarak tutukludur. Cezaevi ile yaptığımız görüşmede  cezasının kesinleşmiş olmasına rağmen neden ceza infaz edilmediğini  sorduğumuzda muvafakat alınmadığını söylediler. Muvafakat olmaması  halinde tutuklanamayacağını da söylediğimizde bizde mahkemenin tutuklama  kararı var, gerisi bizi ilgilendirmez dediler.  
Buna ilişkin itiraz  merciinin neresi olduğunu bulamadım. Bu konuda sizlerin görüşü  doğrultusunda hareket edeceğim. Mahkemeden tutuklamaya itiraz  edebilirim, fakat mahkeme dosyasında iadeye ilişkin her hangi bir belge  olmadığından reddedileceğini düşünüyorum. Başka nasıl hareket edebilirim  bilemedim. Tekrardan cevap verecek arkadaşlara teşekkür ediyor, tüm  meslektaşlarıma başarılar diliyorum. 

|