|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
26-09-2024, 08:03 | #1 |
|
kısmı davada ıslah
Merhaba arkadaşlar
Kısmi olarak açılan davadan feragat edilirse, talep edilmeyen kısımdan da feragat edilmiş olur mu? |
26-09-2024, 15:12 | #2 | |||||||||||||||||||||||
|
Kısmi dava açılmasıyla alacağın sadece bir bölümü dava edilmiştir,bu davadan feragat edildiğinde sadece dava edilen miktardan feragat edilmiş olur talep edilmeyen kısımla ilgili açılmış bir dava olmadığından kısmi davadan feragat alacağın kalan kısmından feragat edildiği anlamına gelmez diye düşünüyorum,henüz açılmamış dava edilmemiş bir alacak çünkü bu.Bu konuda sorulması gereken doğru soru;Kısmi dava açılmasıyla alacağın tamamı dava edilmiş olur mu?Benim cevabım;Kısmî dava açılması halinde davaya konu edilmeyen kısmın ayrı bir davayla talep edilmesi veya aynı davada ıslah yoluyla dava konusuna dâhil edilmesi mümkün olduğuna göre henüz alacağın tamamı dava edilmemiştir,bu sebeple feragat ta edilemez. |
28-09-2024, 14:01 | #3 |
|
feragat; beyan tarihi itibariyle doğmuş hakları kapsayacağından kısmi olarak açılan davada, henüz talep edilmemiş alacakları ortadan kaldıracaktır.
|
29-09-2024, 18:25 | #4 |
|
HMK 109/ 3- ‘e göre “ Dava açılırken, talep konusunun kalan kısmından açıkça feragat edilmiş olması hâli dışında, kısmi dava açılması, talep konusunun geri kalan kısmından feragat edildiği anlamına gelmez.”
Kanundaki bu hükümden, kısmi davada,talep konusunun geri kalan kısmından da açıkça feragat edilmedikçe, kısmi davadaki feragatin , talebin geri kalan kısmına etkili olmayacağı sonucuna varılması mümkündür. Nitekim, Yargıtay 9.HD.sinin 10.09.2003 T. 2003/13381 E.2003/13849 K.sayılı ilamında bu husus aşağıdaki gibi ifade edilmiştir. "...Bundan başka kısmi davada verilen feragat sebebiyle red kararı ancak talep edilen miktarlar bakımından kesin hüküm oluşturur. Feragat dilekçesinde de bu hakların tümünden açıkça vazgeçilmemiş ve sadece kısmi davadan feragat edildiği belirtilmiştir. Bu alacakların bakiyesi yönünden sonradan bir dava açılmasına engel bir durum yoktur. Mahkemece bu nedenle, ilk davaya konu olmayan alacaklar ile kısmi davada talep edilen miktarlar dışındaki istekler bakımından kesin hüküm nedeniyle red kararı verilmesi hatalıdır. SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.09.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. |
02-10-2024, 08:03 | #5 | |||||||||||||||||||||||
|
3 yıl önce kamulaştırmasız el atma davası açmıştım. Dosyamızın hakimi emekli oldu yerine 1,5 yıl sonra diğer hakim geldi. Bu da süreci çok uzattı. Kamulaştırma bedeli dava tarihindeki taşınmazın değerine göre belirlendiği için gelen bilirkişi raporundaki bedel aşırı düşük. Bu süreçte arsa fiyatları 10 katı arttı malumunuz. Belirlenen kamulaştırma bedeli enflasyon karşısında eridi kısacası. Ben de kısmi olarak açtığım davadan feragat edip yeniden bir dava açmayı düşündüm. Dediğinize göre yanlış bir yol değil düşüncem o zaman? |
03-10-2024, 09:59 | #6 | |||||||||||||||||||||||
|
Evet, bana göre de yanlış bir yol değil. |
03-10-2024, 13:37 | #7 |
|
Sayın av.mervedeniz'in sorusunda, ıslah yapılmadan dava sonuçlandırıldıktan(kabul edilme) sonra kalan kısım için dava açılsa, yeni davada kamulaştırma bedeli taşınmazın hangi tarihteki değerine göre belirlenecektir?
|
03-10-2024, 17:28 | #8 |
|
Kamulaştırmasız el atmalarda , ek davada ilk davanın dava tarihi değerlendirme tarihi olarak kabul edilir. Faize de ilk davanın dava tarihinden itibaren başlatılır. Diye biliyorum.
|
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|