Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Yaralamalı trafik kazası ve manevi tazminatın yanlışlıkla yüksek talep edilmesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 01-03-2025, 00:16   #1
Avukat1357

Varsayılan Yaralamalı trafik kazası ve manevi tazminatın yanlışlıkla yüksek talep edilmesi

Merhabalar meslektaşlarım. Öncelikle yeni başladığım için ve stajimin da verimli geçmemiş olması dolayısıyla soracağım soru size fazlasıyla amatör gelebilir ancak bilmediğim ve öğrenmek istediğim için soruyorum. Yakın zamanda bir yaralamalı trafik kazası dolayısıyla haksız fiilden kaynaklı maddi ve manevi tazminat talepli bi dava açtım. Ancak manevi tazminatı farazi bir rakam üzerinden ve olması gerekenden yüksek talep ettim. Bu yüksek talep ettiğim kısımdan daha azına hükmedilerse reddedilen kısım üzerinden davali lehine vekalet ücreti çıkacak bunu sonrasında ıslahla azaltma şansım var mıdır? Ya da ne yapmam gerekiyor ? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Old 02-03-2025, 21:33   #2
furugferruhzad

Alıntı:
Yazan Avukat1357
Merhabalar meslektaşlarım. Öncelikle yeni başladığım için ve stajimin da verimli geçmemiş olması dolayısıyla soracağım soru size fazlasıyla amatör gelebilir ancak bilmediğim ve öğrenmek istediğim için soruyorum. Yakın zamanda bir yaralamalı trafik kazası dolayısıyla haksız fiilden kaynaklı maddi ve manevi tazminat talepli bi dava açtım. Ancak manevi tazminatı farazi bir rakam üzerinden ve olması gerekenden yüksek talep ettim. Bu yüksek talep ettiğim kısımdan daha azına hükmedilerse reddedilen kısım üzerinden davali lehine vekalet ücreti çıkacak bunu sonrasında ıslahla azaltma şansım var mıdır? Ya da ne yapmam gerekiyor ? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

1-Manevi tazminat davalarında, davacının haklı bulunduğu kısım için davalı aleyhine hükmedilen değer üzerinden nisbi vekalet ücretine hükmedilir. Davacının haksız çıktığı kısım için de davacı aleyhine nisbi vekalet ücreti verilir.Manevi tazminat talebinin tamamen reddi durumunda avukatlık ücreti maktudur.manevî tazminat talebinin kısmen kabulü hâlinde, karşı taraf lehine hükmedilecek vekâlet ücreti, davacı için hükmedilecek vekâlet ücretinden daha fazla olamaz (AAÜT
m. 10/2).

2-Islahın amacı iddia ve savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağını aşmaktır. Bu amaç haricinde, iddia edilen talep sonucunun genişletme veya tamamen değiştirme olmaksızın daraltılması ıslah yoluyla değil, feragat ve davanın geri alınması yoluyla mümkündür. Bu nedenle, talep sonucunun daraltılması için bu iki kurumdan birine başvurulmalıdır. Diğer yollarla, örneğin ıslahla talep sonucunun daraltılması mümkün değildir.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi