Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tahkim Şarti - Özel Yetki Gerekli Mi ?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 07-10-2013, 14:58   #1
Baritone

 
Varsayılan Tahkim Şarti - Özel Yetki Gerekli Mi ?

Merhaba,

Müvekkil şirket İspanyol. Türk kamu kurumu ile imzaladığı sözleşmede tahkim şartı bulunuyor. Ancak müvekkil İspanyol şirket adına sözleşmeye imza atan kişinin yetki belgesinde "şirket adına tüm sözleşmeleri imzalamaya" yetkisi olmakla birlikte, ayrıca ve özel olarak "tahkim sözleşmesi imzalamaya" yetkili olduğu belirtilmemiş.

Müvekkil tahkime gitmek istiyor ama tahkim şartı temsilen imzalanıyor ise özel yetki gerektiği yönünde bir çok makale okudum ama hukuki dayanağını bulamıyorum. HMK 74 davaya vekalet ile ilgili olduğundan bizim duruma uymuyor. TBK 504'te de özel yetki olmadıkça "hakeme başvuramaz" diyor ama bu tahkim sözleşmesi imzalayamaz şeklinde yorumlanabilir mi ?

Gerçekten kafam karıştı, bir çok makalede okuyorum özel yetki gerektiğini ama ben somut bir dayanak arıyorum. Unutmadan bir de HGK'nun 11 Ekim 2000 tarihli ve 2000/19-1122 E. 2000/1256 K. sayılı kararını buldum ama Milletlerarası Tahkim Kanunu'ndan önceki tarihli olduğundan ona da güvenemiyorum.

Yardımcı olabilecek meslekltaşlarımıza şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılarımla
Old 19-10-2013, 17:37   #2
Av. Gamze Akderin

 
Dikkat özel yetki sorunu

Sanırım sorunuz mülga Borçlar Kanunumuz ile yeni Borçlar Kanunumuz arasındaki hüküm değşiikliğinden kaynaklanmaktadır. Mülga Borçlar Kanunumuzda ;

C - HÜKÜMLERİ

I:VEKALETİN ŞÜMULÜ:

Madde 388 - Vekalet akdinin şümulü mukavele ile sarahaten tesbit edilmemiş ise, taalluk eylediği işin mahiyetine göre tayin edilir.

Vekalet, vekilin takabbül eylediği işin yapılması için icabeden hukuki tasarrufları ifa salahiyetini şamildir.

Hususi bir salahiyeti haiz olmadıkça vekil, dava ikame edemez, sulh olamaz, tahkim edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, hibe edemez, bir gayrimenkulü temlik veya bir hak ile takyit edemez.

şeklinde hüküm kurulmasına rağmen yürürlükte bulunan Borçlar Kanunumuzun ilgili maddesindeki hüküm;

C. Hükümleri
I. Vekâletin kapsamı
MADDE 504- Vekâletin kapsamı, sözleşmede açıkça gösterilmemişse, görülecek işin niteliğine göre belirlenir.
Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsar.
Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamaz, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.

şeklinde yer almaktadır.


Saygılarımla
Av. Gamze SHARMAN
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
vekaletnamede özel yetki elmas Meslektaşların Soruları 10 07-02-2018 10:29
Davalarda vasiyetnamenin kabulü yada reddi için özel vekaletname gerekli mi? aslihanalaca Meslektaşların Soruları 3 25-10-2011 12:23
Avukatlara özel bir sitede gerekli olacaklar GisemM Ticari Duyurular 6 07-04-2011 07:07
vekaletnamede kefillik için özel yetki gerekli midir HASAN CAHİT Meslektaşların Soruları 4 04-03-2011 13:14


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03439498 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.