![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Süresinde bankaya ibraz edilmiş,ancak karşılığı bulunmayan ve zamanaşımına uğramış bir çek sebebiyle,borçluya karşı ilamsız icra takibi başlatılmış,icra takibinde borcun kaynağı olarak zamanaşımına uğramış çekten bahsedilmiştir.Borçlu,alacaklıya karşı herhangi bir borcunun bulunmadığını belirterek takibe itiraz etmiş ve takip durmuştur.
Alacaklının elinde zamanaşımına uğramış çek dışında herhangi bir belge bulunmamaktadır.Borcun sebebi ise ödünç verilen paradır.Ayrıca çek tarihinin üzerinden yaklaşık beş sene geçmiştir.Bundan sonra izlenecek yol ne olmalıdır? Teşekkürler... |
![]() |
#2 | |||||||||||||||||||
|
![]()
Zamanaşımına uğramış çek yazılı delil başlangıcı olduğundan, takdiri birtakım delillerle, mesela paranın ödünç verildiğine tanıklık edebilecek -yasal sınırın altında ise- tanıklarla ve/veya borç ilişkisini ortaya koyabilecek başkaca delillerle ispatlama çabasına girebilirsiniz. Saygılarımla.. |
![]() |
#3 |
|
![]() Sayın Ekici yanıtında sanırım sehven "yasal sınırın altındaysa" tanıkla ispat edilebileceğini belirtmiş.
Ancak yazılı delil başlangıcı varsa (ki var) yasal sınıra tabi olmaksızın tanıkla ispat mümkündür. Bu hususta benim atladığım bir değişiklik olmuşsa Sayın Ekici'nin affına sığınıyorum. |
![]() |
#4 |
|
![]() Sayın Ekici'ye katılmıyorum.Zira çek alacak belgesi değil ödeme belgesidir.Nedensiz zenginleşmeden dava açılabilirdi ama, 1 yıllık zaman aşımı dolmuş.Bence yapılacak bir şey yok.
|
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||
|
![]()
Doğru ifade etmişsiniz. ![]() Saygılarımla.. |
![]() |
#6 | |||||||||||||||||||
|
![]()
Fakat burada sebepsiz (nedensiz) zenginleşmeden dolayı değil, temel borç ilişkisinin ispatlanması durumunda ortaya çıkarılabilecek bir alacaktan bahsedersek 1 yıllık süre engeline takılmamış oluruz diye düşünüyorum. Saygılarımla.. |
![]() |
#7 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Ben de Sayın Kaya'ya katılmıyorum ![]() Zira çek ödeme belgesi değil, ödeme aracıdır. Olayın sebepsiz zenginleşme hükümleri ile bir ilgisi bulunmadığı, Sayın Ekici'nin ifade ettiği gibi itirazın iptali davası açmak gerektiği düşüncesindeyim. İtirazın iptali davasında da, zamanaşımına uğramış olan yazılı delil başlangıcı niteliğindeki çeke dayanarak tanık dahil her türlü delille alacak ispatlanabilir. |
![]() |
#8 | |||||||||||||||||||||||
|
![]() Bu kararda, zamanaşımına uğramış çek ile ilgili olarak gerek sebepsiz zenginleşme, gerekse temel borç ilişkisine dayalı olarak dava açılabileceği hususu incelenmiş.
|
![]() |
#9 |
|
![]() Lehdar ile keşideci arasındaki hukuki ilişkide TTK'da düzenlenen sebepsiz zenginleşme davası ile aradaki temel ilişkiye göre açılabilecek dava arasında alacaklının bir seçimlik hakkının mı olduğu yoksa bu ihtimalde sadece aradaki temel ilişkinin ispatlanması koşuluyla alacak talebinde mi bulunulabileceği tartışmalıydı. Yargıtay'ın 11. veya 19.Hukuk Dairesi son kararlarında lehdar ile keşideci arasında ki çek bakımından sebepsiz zenginleşme hükümlerinin uygulanamayacağına zira taraflar arasında zaten çekin verilmesine neden olan bir temel ilişki olmakla artık sebepsiz zenginleşmenin söz konusu olamayacağına karar veriyordu.Bu tartışma için:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=41013 |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
zamanaşımına uğramış çek ve sebepsiz zenginleşme | masal | Meslektaşların Soruları | 9 | 24-06-2010 23:13 |
zamanaşımına uğramış çek- itirazın iptali | Nuriye Değer | Meslektaşların Soruları | 4 | 28-12-2009 13:36 |
Zamanaşımına uğramış senet | avukatahmet1 | Meslektaşların Soruları | 4 | 11-04-2009 17:06 |
Zamanaşımına Uğramış Çek | hbelgin | Meslektaşların Soruları | 3 | 26-05-2008 10:39 |
zamanaşımına uğramış mıdır? | hırs | Meslektaşların Soruları | 4 | 28-04-2008 20:36 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |