Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

evi terk sebebiyle boşanma. eş durumundan tayin...

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 20-02-2013, 14:24   #1
azyat35

 
Varsayılan evi terk sebebiyle boşanma. eş durumundan tayin...

Bilgi birikimini paylaşan tüm meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Müvekkil koca evlilik birl tem. sarsılması sebebiyle boşanma davası açıyor ve dava ispatlanamadığından redediliyor.Bunun üzerine bize geldi.
Eşler x şehrinde birarada yaşarken müvekkil kocanın izmire tayini çıkıyor ve izmire gelmek zorunda kalıyor. Eşi de memur olmasından mütevellit eş durumundan tayin isteyebilmesi mümkün iken izmire gelmek istemiyor ve tayinini istemiyor. 2 senedir ayrı yaşıyorlar.
Bizde bunun üzerine evi terk sebebiyle boş. davası açmayı düşünüyoruz. Düşündüğümüz yol doğrumu ? fiilen hernekadar müvekkil koca evi terk etmiş görünse de tayin münasebetiyle izm gelmesi ve eşinin eş durumundan tayinini aldırabilmesi mümkünken aldırmaması kadının evi terk etmesi olarak yorumlanabilirmi? buna ilişkin yargıtay kararı mevcutsa paylaşmanızı saygıyla rica ederim.
Old 20-02-2013, 15:19   #2
Av.Fatih061

 
Varsayılan

Eşler müşterek konutu veya yaşamak istedikleri ili birlikte kararlaştırmak zorundadır, eğer ki olayınızda tayini çıkan eş, bu tayin durumundan eşini haberdar etmemiş ise bence kusurludur ve terke dayalı boşanma davasında haksız konuma düşer. Aksi bir durum söz konusu ise benim şahsi fikirim, İzmir'e tayin istemesi mümkün olan eşin bu durumu reddederek, eşinin yanına gitmemesi, terk dayalı boşanma için yeterli bir sebep oluşturacaktır. Saygılarımla..
Old 21-02-2013, 16:53   #3
pathem

 
Varsayılan

* T.C.YARGITAY İkinci Hukuk Dairesi E2004/02883,K2004/03814 ve: 25.03.2004 günlü kararı.
BOŞANMA

MÜŞTEREK KONUTUN SEÇİLMESİ
ÖZET : Türk Medeni Kanunun 186.Maddesinde uyarınca eşler oturacakları konutu birlikte seçerler. Tarafların önce müşterek konutu birlikte seçmeleri, bu konuda uzlaşma olmazsa davacının Aile Mahkemesinden müşterek konutun belirlenmesini istemesi, müşterek konut belirlendikten sonra Türk Medeni Kanunun 164. Maddesine uygun; ihtar tebliği istemi gerekir.
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Türk Medeni Kanunun 186.Maddesinde gereğince; eşler oturacakları konutu birlikte seçerler. Koca müşterek konutu 7 yıl önce terk etmiş, kadında üç yıl önce başka ev yaptırarak müşterek konuttan ayrılmıştır. Eşlerin birlikte seçtikleri konuta davet yapılmamıştır. O halde tarafların önce müşterek konutu birlikte seçmeleri, bu konuda uzlaşma olmazsa davacının Türk Medeni Kanunun 195. Maddesine uygun; Aile Mahkemesinden müşterek konutun belirlenmesini istemesi, müşterek konut belirlendikten sonra Türk Medeni Kanunun 164.Maddesinde uygun; ihtar tebliği istemi gerekirken, davanın reddi yerine kanuna aykırı ihtara dayalı boşanma hükmü verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Hükmün açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 25.03.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Old 21-02-2013, 16:55   #4
pathem

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2003/4676
K. 2003/7547
T. 26.5.2003

• EVE DÖNÜŞ DAVETİ İHTARI ( Eve Dön İhtarında Davet Edilen Evin Adresi Kapı Numarasıyla Birlikte Açıkça Gösterilmediğinden İhtarın Bu Haliyle Geçerli Kabul Edilememesi )

• ADRESİN AÇIK OLMAMASI ( Eve Dön İhtarında Davet Edilen Evin Adresi Kapı Numarasıyla Birlikte Açıkça Gösterilmediğinden İhtarın Bu Haliyle Geçerli Kabul Edilememesi )

• KAPI NUMARASININ BELİRTİLMEMİŞ OLMASI ( Davet Edilen Evin Adresi Kapı Numarasıyla Birlikte Açıkça Gösterilmediğinden İhtarın Bu Haliyle Geçerli Kabul Edilememesi )

• ÇALIŞILAN ŞEHRE DAVET GEREĞİ ( Davacının Başka Bir Vilayette Çalıştığı ve Çalışılan Yere de Davet Edilmediğinden İhtarın Bu Haliyle Geçerli Kabul Edilememesi )

4721/m.164
743/m.132

ÖZET : Davet edilen evin adresi kapı numarasıyla birlikte açıkça gösterilmediği gibi, davacının davet ettiği evin bulunduğu yerde tarafların daha önce birlikte hiç oturmadığı, davacının başka bir vilayette çalıştığı ve çalışılan yere de davet edilmediğinden ihtar bu haliyle geçerli kabul edilemez.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.

İhtap kararında davet edilen evin adresi kapı numarasıyla birlikte açıkça gösterilmediği gibi, davacının davet ettiği evin bulunduğu yerde tarafların daha önce birlikte hiç oturmadığı, davacının Denizli’de çalıştığı 10.2.2002 tarihli zabıta yazısından anlaşılmaktadır. Çalışılan yere de davet edilmediğinden ihtarın bu haliyle 27.3.1957 gün, 10/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararına uygun bulunmaması karşısında davanın reddi gerekirken, yazılı olduğu şekilde kabulü doğru bulunmayarak bozmayı gerektirmiştir.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
eş durumundan tayin av hasancelil Meslektaşların Soruları 0 01-08-2012 09:18
Eş durumundan tayin Av.Gülçin Yılmaz Meslektaşların Soruları 3 07-04-2010 22:07
Eş durumundan tayin... yargıç isa Hukuk Soruları Arşivi 1 11-07-2006 10:14
Eş Durumundan Tayin bilgeali Hukuk Soruları Arşivi 1 05-04-2002 21:23


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02873111 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.