![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Müvekkil sözleşmeye bağlı alacağı için borçludan bono almış. Bono da keşide yeri yok ama borçlu adının altında adresi yazıyor(Kuşadası/Aydın) .Bonoda yetkili mahkeme olarak Kuşadası Mahkemeleri yazılmış.
Fakat aralarındaki sözleşmede yetkili olarak İzmir mahkemeleri belirlenmiş. Bonoyu takibe koyacağım,İzmir İcra Daireleri yetkili midir? |
![]() |
#2 |
|
![]() Bonodan dolayı kambiyo senetlerine mahsus takip yapmayı düşünüyorsanız. Kambiyo senedi üzerinde belirtilmiş olan mahalde icra takibi yapmanızı tavsiye ederim.
|
![]() |
#3 |
|
![]() Evet bonoyu kambiyo senetlerine özgü yolla takibe koymak istiyorum ama sözleşmedeki yetki maddesinden yararlanmak istiyorum. Bu konuda benzer karar da bulamadım...
|
![]() |
#4 |
|
![]() T.C. YARGITAY
12.Hukuk Dairesi Esas: 2009/19005 Karar: 2010/101 Karar Tarihi: 11.01.2010 YETKİ İTİRAZI - TAKİP DAYANAĞI BONONUN TANZİM YERİ - ÖDEME EMRİNİN BORÇLUYA TEBLİĞ EDİLDİĞİ YER - TAKİP DAYANAĞI BONODA YETKİLİ MAHKEMENİN BELİRLENMİŞ OLMASI - TAKİP BORÇLUSUNA İTİRAZ TARİHİNDE ÖDEME EMRİ ÇIKARILMAMIŞ OLMASI - İTİRAZIN KABULÜ GEREĞİ ÖZET: Somut olayda takip dayanağı bononun tanzim yeri Çanakkale olup, ödeme emri de borçluya Çanakkale'de tebliğ edilmiştir. Takip dayanağı bonoda da ihtilaf halinde Çanakkale Mahkemelerinin salahiyetli olduğu kararlaştırılmış olmakla, takipte Bursa İcra Müdürlüğü yetkisizdir. Her dava açıldığı şartlara göre değerlendirileceğinden, diğer takip borçlusuna, itiraz tarihinde henüz ödeme emri çıkarılmamıştır. Başvuru tarihi itibariyle mahkemece, borçlunun yetki itirazının kabulüne karar verilmesi gerekir.(1086 S. K. m. 9, 22) (2004 S. K. m. 50) (6762 S. K. m. 689) Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü: Karar: Bonoya dayalı olarak, borçlunun ikametgahının bulunduğu yerdeki genel yetkili icra dairesinde (HUMK. 9.md.), bonoda öngörülen ödeme yerinde ancak, TTK'nun 689/3. maddesine göre ödeme yeri gösterilmeyen bonoda, ödeme yerinin <keşide yeri> olduğunun kabulü gerekeceğinden, bononun tanzim yerinde icra takibi yapılabilir. İİK. nun 50. maddesinin göndermesiyle uygulanması gereken HUMK. nun 22. maddesi gereğince, kamu düzeni ile ilgili bulunmayan hallerde taraflar yetkili mahkemeyi (icra dairesini) sözleşme ile belirleyebilirler. Borçlular birden fazla ise İİK'nun 50. maddesinin göndermesiyle uygulanması gereken HUMK'nun 9/2. maddesi uyarınca borçlulardan birinin ikametgahı icra dairesinde de takip yapılabilir. Somut olayda takip dayanağı bononun tanzim yeri Çanakkale olup, ödeme emri de borçluya Çanakkale'de tebliğ edilmiştir. Takip dayanağı bonoda da ihtilaf halinde Çanakkale Mahkemelerinin salahiyetli olduğu kararlaştırılmış olmakla, takipte Bursa İcra Müdürlüğü yetkisizdir. Yukarıda da belirtildiği gibi İİK. nun 50. maddesinin göndermesiyle uygulanması gereken HUMK’nun 9/2. maddesinin 1.cümlesine göre, davalı birden fazla ise bunlardan birinin ikametgahında takip yapılabilir ve bu durumda diğer borçlular yetki itirazında bulunamazlar. Ancak, anılan hüküm yalnız borçlulardan birinin ikametgahındaki (onun için genel yetkili) icra dairesinde takip yapılması hali içindir. Borçlulardan biri için özel yetkili bir icra dairesinde takip yapılması halinde HUMK’nun 9/2. maddesinin 1.cümlesi hükmü uygulanmaz. Anılan kuralların somut olaya uygulanmasında; borçlunun örnek 10 numaralı ödeme emrinin 27.04.2009 tarihinde kendisine tebliği üzerine, yasal beş günlük süre içerisinde 04.05.2009 tarihinde icra mahkemesine başvurarak icra dairesinin yetkisine itiraz ettiği, diğer takip borçlusuna ise itiraz tarihinde henüz ödeme emrinin tebliğ edilmediği anlaşılmaktadır. Her dava açıldığı şartlara göre değerlendirileceğinden, diğer takip borçlusu Ali Özkan'a, itiraz tarihinde henüz ödeme emri çıkarılmadığından, somut olayda İİK'nun 50. maddesinin göndermesiyle uygulanması gerekli HUMK'nun 9/2. maddesinin uygulama yeri bulunmamaktadır. Başvuru tarihi itibariyle mahkemece, borçlunun yetki itirazının kabulüne karar verilmesi gerekirken aksine düşüncelerle bu yöne ilişkin istemin reddi ile işin esasının incelenmesi isabetsizdir. Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 11.01.2010 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤) Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları Kıymetli Meslektaşım İşinize yarayabilir düşüncesi ile kararı ekliyorum.Kolay gelsin... |
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||
|
![]() Eğer yetki sözleşmesinde elinizdeki bonoya ilişkin yetki düzenlenmesi yoksa bence bonoyu alacaklının ikametgahında takibe koyabilirsiniz.
Bono kayıtsız şartsız para borcu içerir. BK'ya göre para borçları alacaklının ikametgahında ödenir. Bu nedenle takibi alacaklının ikametgahında yapabilirsiniz. Konuya ilişkin,
|
![]() |
#6 | |||||||||||||||||||
|
![]() Yavuz Bey ; verdiğiniz karardan yola çıkarak bir soru sormak istiyorum ;
Kira borcu alacaklıya götürülerek ödenmesi gereken borçlardan denilmektedir. Peki alacaklı birden fazlaysa mesela alacaklarından bir tanesi ankara bir tanesi adana bir tanesi bursa da ise hangi mahkeme yatkili olur ? |
![]() |
#7 |
|
![]() Ben ce bonoya bağlanmış borç, görüldüğünde ödenecek bir borçtur, bononuntedavül edilebilme özelliği gereği, borçlu, bononun kimin elinde olduğunu bilemez, bu nedenle bonoyu, alacaklının ikametgahında takibe koyamazsınız, sadece borçlunun ikametgahındA yada bonoda özel yetkili bir yer varsa orada koyabilirsiniz diye düşünüyorum.Saygılar.
|
![]() |
#8 |
|
![]() Merhaba benim sorum müvekkil evini bir şahsa satıyor taşınmaz antalyada. ve taşınmaz bedeli için müvekkil borçluya fatura gönderiyor ancak borçlu ödemeyi kabul etmiyor. bizde faturaya karşı ilamsız takip yaptık. borçlu ikametgahının ankara olması sebebi ile yetkiye ve borca itiraz etti. yetkiye ve borcun itirazının kaldırılması için asliye hukuk mahkemesinde dava açacağım. ancak yetki konusunda sıkıntı çekmekteyim. icra takibinde yetki itirazını kabul edip görevli icra müdürlüğünemi göndereyim yoksa taşınmaz bedelinin ödenmesi için açılan faturada "taşınmazın aynından doğan davalar taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır "kuralından hareket mi edeyim. bilidğim kadarı ile icra müdürlüğünde yetkiye itirazın kabulü harca tabi. görevli icra müdürlüğünde tekrar harç ödeniyormu yoksa sadece ödeme emri göndermem yeterli olacakmıdır? yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
|
![]() |
#9 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Sayın Tiryakim, Kira borcunun kira sözleşmesinde nasıl ödeneceği düzenlenmiş mi? |
![]() |
#10 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
1. Bono sebepten mücerrettir. Zaten sebebe bağlı veya bir sözleşme ile ilişkilidir derseniz, bu kez kambiyo senetlerine mahsus takip yolu ile takip edemezsiniz. Bu nedenle sözleşmeden bahsetmeden sadece ve sadece bonoyu takibe koymalısınız. 2. Bonoyu incelediğimizde ve genel yetki kuralına göre de yetkili yer Kuşadası' dır. Ancak yetki itiraz davası yemeyi, bir miktar zaman kaybını ve en fazla 200 TL si vekalet ücretinden oluşabilecek zararı göze alırsanız İzmir' den de yürüyün derim. (Şahsen ben böyle yapıyorum. Yetki itirazı gelmeyede bilir çünkü.) |
![]() |
#11 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Üstad, yanlış anlamıyorum değil mi? Müvekkiliniz evini satmış ve bedeli için fatura mı kesmiş? Yetkiye itirazı kabul edip dosyayı yetkili yere götürün, herhangi bir harca tabi değildir! Orada yeniden ödeme emri çıkacaksınız. O ödeme emrinde borca itiraz ederse dava açılacak. Ancak görevli mahkeme taraflar tacir ise( ki fatura var) Asliye ticaret mahkemesi olabilir, iyi inceleyin derim. Ancak tapuda satış yaparken alıcı veya vekili, satıcı veya vekili huzurda hazır olur ve bedelin ödendiği taraflarca teyit edilir. Ben sonradan gayrimenkul için fatıra kesildiğini bilmiyorum doğrusu... |
![]() |
#12 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Peki bonoda borçlu isminin altında adres var orda Kuşadası/Aydın yazıyor. Ayrıca bir tanzim yeri yazılmış değil. Bildiğim kadarıyla tanzim yeri alacaklı tarafından doldurulabiliyor. Tanzim tarihinin yanına "İzmir" yazılsa olur mu? (Hem hukuki hem etik açıdan soruyorum) |
![]() |
#13 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Benim bildiğim kadarı ile bonoda tanzim tarihinin yanına keşide yeri yazılmaz. Sadece bononun son cümlesinde yetkili yer belirtilir. Senette oynama yapmamanızı tavsiye ederim, hem etik hem hukuki açıdan ![]() |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
bono-adi takip-yetki-teminat senedi-itiraz | gamze tuna | Meslektaşların Soruları | 3 | 16-02-2011 00:28 |
Bono Takibi | İsmail metin | Meslektaşların Soruları | 3 | 15-10-2009 00:15 |
Sahte bono da yetki | Emin GÜNEŞ | Meslektaşların Soruları | 1 | 08-01-2009 22:31 |
bono takibinde yetki ve faiz sorunu | qendal21 | Meslektaşların Soruları | 8 | 08-01-2009 15:47 |
Bono takibi, zaman aşımı, alacağın ıspatı | Av.Nebi | Meslektaşların Soruları | 7 | 08-09-2007 15:21 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |