Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Baba adının düzeltilmesi davası.

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 27-02-2011, 15:33   #1
Hukuka Saygı

 
Varsayılan Baba adının düzeltilmesi davası.

Müvekkilimin annesi ile babası 15 yıl önce boşanmışlar, anne bir başka erkekle birlikte nikahsız yaşamaya başlamış ve 10 yıl önce o erkekten çocuk yapmış. Hernasılsa bu çocuk müvekkilimin babasının üzerine naüfusta kayıtlı gözüküyor.
Şimdi baba öldü ve müvekkilim de bu çocuğun babadan miras almasını istemiyor. Bu çocuğun, müvekkilimin babasından olmadığını tespit için ve miras alamamasını sağlamak için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Old 27-02-2011, 15:48   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Sayın Hukuka Saygı;

Medeni Kanun'un "Soybağının Reddi" üst başlığı altındaki "Diğer ilgililerin dava hakkı" alt başlıklı 291. maddesine göre; "Dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hâllerinde kocanın altsoyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişi, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soybağının reddi davasını açabilir.
Ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl, her hâlde doğumdan başlayarak beş yıl içinde soybağının reddi davasını açar.
Kocanın açacağı soybağının reddi davasına ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır."

289. maddedeki hak düşürücü sürelere göre dava açılabilip açılamayacağına ilişkin değerlendirme yapmak gerek. Saygılarımla..
Old 27-02-2011, 17:31   #3
Hukuka Saygı

 
Varsayılan

Teşekkür ederim sayın Av. Engin Ekici
Hak düşürücü süreler geçtiğinden, soy bağının reddi davası açmamamızda hukuki yarar yok sanıyorum. Ancak baba adının düzeltilmesi yani nüfus kaydının düzeltilmesi davası açamaz mıyız?
Old 27-02-2011, 18:13   #4
nilay_akyol

 
Varsayılan

başıma gelen benzer bir olayda hak düşürücü süreler geçmişti, çocuk 18 yaşından küçük olduğu için çocuğa bir kayyım atadık ve bundan hemen sonrada soybağının reddi davası açtık ve davamız kabul edildi, umarım yardımcı olur
Old 28-02-2011, 05:00   #5
av.ilyasmeral

 
Varsayılan

asliye hukuk mahkemesinde nüfus kaydının düzeltilmesi davası açabilirsiniz. anladığım kadarıyla çocuk karinelerden faydalanarak soybağı kurulmamış. nüfus kaydında yapılan bir yanlışlığın ürünü. ancak dikkat etmeniz gereken husus eğer çocuğun soybağı karinelerden faydalanarak kurulmuşsa davanız reddedilecektir.
Old 01-03-2011, 11:57   #6
av.yağmur deniz

 
Varsayılan

Karşı tarafla görüşüp kabul ederlerse babalık davası açın,aksi takdirde nesebin tespiti yoluna gidilebilir ancak hakimlşerin çoğu hakdürücü sürelerin diğer davalar için geçtiğinden bahisle bu davaya açtığımızı düşünüyor ve kanuna karşı hile sayıyor.Denemekte yarar var.İHAS ve AY sa aykırılık tan yararlanabilirsiniz.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tapuda murisin adının düzeltilmesi davası Hukuka Saygı Meslektaşların Soruları 8 01-12-2010 11:48
Dava Dilekçesinde Sehven Yanlış Yazılan Taraf Adının Düzeltilmesi myilmaz Meslektaşların Soruları 6 28-10-2009 11:45
ana adının düzeltilmesi amon Meslektaşların Soruları 2 08-11-2006 02:42


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04103303 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.