Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Vasi atanması yetkisizlik düğümü

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 04-07-2013, 08:42   #1
vekilim77

 
Varsayılan Vasi atanması yetkisizlik düğümü

Herkese iyi çalışmalar.Müvekkilimin eşi şizofren hastası ,senelerdir ilaç tedavisi görmekte,ilaçlarını düzenli kullanmadığı için her geçen gün hastalığı daha da ilerleyip çevresine zarar vermeye başlayınca,akıl hastalığı sebebine dayalı boşanma davası açtık.Davayı açtıktan sonra Aile Mahk.si Sulh Hukuk mahkemesinden davalıya vasi tayini için ihbarda bulundu. Mahk. davalı eşi hastaneye gönderdi rapor için.
Davalı eş hastanede tedavisi tam tamamlanmadan ailesi tarafından Düzce'ye götürüldü.Gelen raporda da davalının şizofren olduğu tespit edilmiş ancak sağlıklı bir sonuç için tedavinin tamamlanması gerektiği belirtilmiş.Hakim yetkisizlik kararı verdi ve dosyayı Düzce Sulh Hukuk Mahk.ne gönderdi.
Düzcede de rapor aşamaları tamamlanmış duruşma günü verilmiş,bu sırada davalı ailesi tarafından Kırıkkaleye götürülmüş.Dolayısıyla Düzce Sulh Hukuk Mahkemesi de yetkisizlik kararı verdi ve ne zaman Kırıkkaleye gönderecekleri belli değil.
Bu durum böyle devam ederse ebedibillah vasi atanamayacak.Burada yapabileceğim bir şey varmı?Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Old 16-08-2013, 20:26   #2
Av.Onur Civelek

 
Varsayılan

Sevgili Meslektaşım;

Olayınızda iki defa üst üste yetkisizlik kararı verilmiş bu yüzden öncelikle yapılacak işlem yargı yerinin belirlenmesidir. HMK madde 21 (ç) bendinde şöyle geçer; Kesin yetki hallerinde, iki mahkeme de yetkisizlik kararı verir ve bu kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşirse Yargı yerinin belirlenmesi gerekir.

Sizin olayınızda Bence Vasi atanacak kişinin Nüfusa kayıtlı olduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesi Yetkilidir. Ancak bundan sonra bu yetkiyi Yargıtay tayin edebilir, diye düşünüyorum. Bununla ilgili bir yargıtay kararını da aşağıda görebilirsiniz.

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi E:1994/10030 - K:1995/892



Esas no: 1994/10030
Karar no: 1995/892
Tarih: 31.01.1995
  • VESAYET ( Mahcurun ikametgahındaki Makamlarının Yetkili Olması - İkametgahın Bilinmemesi )
  • İKAMETGAHIN BİLİNMEMESİ ( Nüfusa Kayıtlı Olduğu Yerin Vesayet Makamının Yetkili Kabul edilmesi - Vesayet İşlerinde Yetki )
  • MAHCURUN İKAMETGAHI ( Uzun Süreli Hastanede Yatıyor Olmasının İkametgaha Etkisi )
  • YETKİ ( İkametgahındaki Vesayet Makamlarının Yetkisi -Mahcurun İkametgahının Bilinmemesi )
ÖZET :
Vesayet işlerinde, mahcurun ikametgahındaki vesayet makamları yetkilidir. Mahcurun ikametgahı belirlenemediği takdirde ise, nüfusa kayıtlı olduğu yerin vesayet makamı yetkili kabul edilmelidir. Uzun süreli de olsa hastanede yatıyor olması, mahcurun o yeri ikametgah edindiği anlamına gelmez.
DAVA :
Taraflar arasındaki vesayet hukukuna ilişkin davada, Bursa ve Şişli Sulh Hukuk Mahkemeleri'nce ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelenip, gereği düşünüldü:
KARAR :
Mahcur M.'nın nüfus kaydının Bursa İli'nde olduğu mahkemeler arasında tartışmasızdır.
Vesayet makamlarının yetkisini, mahcurun ikametgahının belirleyeceği ( TMY. m. 361 ); uzun süre de olsa, hastanede yatmanın, o yeri ikametgah edinme anlamına gelmeyeceği ( TMY. m. 22 ); olayımızda mahcurun, hastanede uzun yıllardır yattığı; başkaca ikametgahının varlığı ileri sürülmediği gibi, dosya kapsamından da belirlenemediği; bu gibi durumlarda mahcurun nüfusa kayıtlı olduğu yerin vesayet makamı olarak kabulü gerektiği ( 20. HD., 30.3.1992 t., 5551/1122 ) anlaşıldığından, vesayet ile ilgili işlemlerin Bursa Sulh Hakimliği'nce yürütülmesi zorunlu bulunmaktadır.
SONUÇ :
Yukarıda belirtilen nedenlerle HUMY.nın 25. maddesi gereğince Sulh Hukuk Mahkemesinin merci tayinine, 31.01.1995 günü oybirliği ile karar verildi.



Umarım işinize yarar, sizin düşünceniz nedir acaba?
Old 16-09-2013, 07:25   #3
vekilim77

 
Varsayılan

cevabınız için teşekkür ederim.Ancak yargı yerinin belirlenmesi için prosedür nedir.Sonuçta Sulh Hukuk Mahkemesinde ben taraf değilim,daha öncede dediğim gibi Aile Mahkemesinde açılan boşanma davasından sonra mahkemenin ihbarı sonucu Sulh mahk.de vasi tayini için dava açıldı.Bu durumda davaya müdahale edebilirmiyim.müdahale edince ayrı vekalet ücretimi doğar?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Vasi atanması talebinde bulunan vasi olabilir mi avukat erdoğan Meslektaşların Soruları 2 15-06-2010 18:32
vasi atanması yargucu Meslektaşların Soruları 3 01-06-2010 18:34
vasi atanması derewcin Meslektaşların Soruları 3 11-09-2008 21:47
vasi atanması Av.Ebru Caner Meslektaşların Soruları 1 07-08-2007 08:42


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02664089 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.