![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Herkese iyi çalışmalar. Sorum şu; Ticari şirket olan iki taraf arasında sözleşme yapılıyor. Bu sözleşmede, sadece satıcı konumundaki şirket olağanüstü ve öngörülemeyen hallerden korunuyor. Bu durumda, sözleşme hukukuna hakim olan eşitlik ilkesi gereğince alıcı konumundaki diğer şirketin de bu maddeden faydalanabileceği görüşündeyim. Aksi durum, sözleşmelerin adil yorumlanması ve eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Bu konuda bilgisi olan, elinde örnek karar olan paylaşırsa sevinirim. Teşekkürler.
|
![]() |
#2 |
|
![]() Yanılıyorsam düzeltin ama "sözleşme"lerdeki yasakların çerçevesi BK.19 ve 20 değil midir?
Bahsettiğiniz hususu anayasal hak olan eşitlik ilkesi temeline oturtmak biraz zorlama olur kanımca. Çünkü çokça hatadan ya da gabinden yola çıkılabilir. Eğer sözleşmenin taraflarından biri ağır bir yükün altına giriyorsa, ya da diğerinin fazlaca korunması hallerinde bu hükümlere başvurulabilir. Dolayısıyla ahlaka adaba vs. aykırılık, hata ya da gabin hükümleri söz konusu olabilir. Ancak, sözleşme kurulumu aşamasında taraflar özgür irade beyanlarını yansıtırken, ileriki tarihlerde anayasal eşitlik ilkesine aykırılığı iddiasında bulunmak samimi bulunmayabilir. Saygılarımla, S/K |
![]() |
#3 |
|
![]() Tabi ben sorunuzu amaca uygun yorumlayarak, soru başlığını da görmeyerek başka bir deyişle eksik yorumlayarak neticeye ulaşmışım
![]() Cevabımı yazdıktan sonra da BK.18 dikkatimi çekti. Sözleşmenin lafzına değil de tarafların irade beyanlarına bakmak gerektiği hükmüne.. Bu durumda sizin olayınızda, taraflar sözleşme hükümlerini müzakere ederek imzalamışlar ise sözleşmenin yorumlanması sonuca ulaştırmayacaktır. Taraflar şifahen temel hususlarda anlaşmışlar da bir taraf yazıya dökmüş, bir diğeri imzalamış ise imzalayanın iradesi öğrenilecektir. Neticede icap ve kabul vardır. Bu durumda da anayasal eşitliktense, güven ve menfaat ilişkisini tartışmak gerekir diye düşünüyorum. Zira bu durumda tarafların irade beyanlarının sözleşmede gerçeğe uygun yansıltılmadığı iddiası olabilir. Bu yorum da beni ilk fikrime gönderme yapıyor ![]() Saygılarımla, S/K |
![]() |
#4 |
|
![]() Öncelikle tarafların ticari şirket olmalarının dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum . Bu durumda basiretli tacir gibi davranması gereken bir tarafın daha sonra eşitlik ilkesinden faydalanamayacağını düşünüyorum
Ayrıca sözleşme serbestisi gereğince bir tarafın diğer taraftan çok daha ağır yük altına girmesinde bizim hukukumuzda herhangi bir engel yoktur. Güzel bir problem umarım daha geniş olarak tartışılır.Selamlar ... |
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||
|
![]() Evet gerçekten de Av.Kerem'in belirttiği gibi güzel bir konu ve umarım geliştirebiliriz.Geçenlerde sitede dolaşırken bir makaleye raslamıştım. Bu konuyu okuyunca aklıma geldi, makalenin adresini ve bir kısmını aşağıya aktaracağım.
http://www.turkhukuksitesi.com/makale_650.htm
Kanımca bu olayda o kadar açık olmasa bile böyle bir durum var.Makalede bir de simetri prensibinden bahsediliyor.Ancak olay bazında düşününce bence iktisadi faaliyetin devamını engeller ya da zorlar şekilde kelepçeleme olayı olduğunu düşünüyorum.Ama sonuçta her iki tarafın da tacir olup tüketici konumunda olmaması durumu ne kadar zorlanırsa da zora sokuyor. |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Adil yargılanma ilkesi | Av.Ergün Vardar | Hukuk Sohbetleri | 5 | 20-12-2010 00:22 |
Sözleşmenin Aslı Değil de Fotokopisinin İspat Gücü Nedir? | üye15184 | Meslektaşların Soruları | 1 | 14-02-2008 09:41 |
sözleşmenin türü nedir? | cemile_ist | Meslektaşların Soruları | 4 | 22-11-2007 18:59 |
İtirazın sonuçları ve yorumlanması | ad-hoc | Meslektaşların Soruları | 5 | 01-07-2007 16:59 |
İptal Kararinin Yorumlanması | citiak | Hukuk Soruları Arşivi | 1 | 17-02-2007 17:27 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |