Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Ayip Oraninda Bedelden Indirim Ve Zarar Talebi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 04-03-2025, 20:43   #1
tigris

Varsayılan Ayip Oraninda Bedelden Indirim Ve Zarar Talebi

Sayın meslektaşlarım ilk defa aldığım ve tecrübemin olmadığı bir dosyada yardımlarınıza ihtiyacım var. Şöyle ki dava dilekçemde hem ayıp oranında bedelden indirim hem de müvekkilin zararının giderilmesini istedim.

Müvekkilim 300 bin tl ye galeriden aldığı araç ile seyir halindeyken araç teklemiş, servise arabayı götürdüğünde ise aracın birçok kusuru olduğu söylenmiştir. Müvekkil delil tespiti yaptırmış ve aracın gizli ayıplı olduğu, zararın 600 bin olduğu fakat aracım pert total kabul edilmesinin ekonomik olarak daha uygun olacağı belirtilerek satım bedelinden sovtaj bedeli düşülmüş ve müvekkilin 200 bin zararı olduğu belirlenmiştir.

Tarafımızca seçimlik haklardan ayıplı malın bedel indirimi ve yaptığımız masraf karşı taratan istenmiştir. Yargılama esnasında alınan bilirkişi raporunda aracın pert total olarak kabul edilmemesini, aracın tamiratının yapıldığını belirterek müvekkilin araçtaki gizli ayıp nedeniyle 600.000 zararı olduğunu belirtmiştir.

Müvekkilin satın aldığı araca yaptığı masraf satış bedelinden yüksek olup bilirkişi raporunda satış bedelinden indirim ve masraf için ayrıca hesaplama yapmamıştır. Davayı ıslah ederken bu rapora göre hangi kalemi arttıracağımızı bilemedim. Usulen bilirkişinin hesaplaması hakkında fikir verebilecek bir meslektaşımız var mıdır? ayıp oranında satış bedelinden indirim bu hali ile nasıl talep edebilirim_? şimdiden teşekkürler
Old 05-03-2025, 13:01   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım merhabalar; olayı biraz karışık ve yanlış anlatmış olabilir misiniz ?

Araç 300 bin, zarar 600 bin, sovtaj düşülünce zarar 200 bin nasıl oluyor ? Rakamlarda sıkıntı var sanırım. Anlatımınızda da; birden fazla defa zarar diyorsunuz. Ayıp, zarar kavramları hepsi iç içe geçmiş. Biraz daha anlaşılır anlatır mısınız ?
Old 05-03-2025, 13:26   #3
tigris

meslektaşım şöyle:

1. müvekkil 2. el aracı 300 tl ye galeriden alıyor. araç yoldayken arıza çıkarıyor ve delil tespiti yapılıyor. delil tespiti raporunda araçtaki gizli ayıplar nedeniyle değer kaybı meydana gelmiştir deniliyor. devamında bilirkişi araçtaki arıza ve ayıpları tespit ediyor toplamda 600 bin tl hasar olduğunu belirtiyor. devamında ise araçtaki toplam hasarın 600 bin tl olduğunu ve aracın ayıpsız halinin satış bedeli olan 625 bine yakın olduğunu belirterek aracın pert totale ayrılmasının daha ekonomik olacağını bildiriyor. Ve şöyle bir hesaplama yapıyor: piyasa araştırması ile aracın sovtaj bedelini 100 bin olduğunu noterdeki satış fiyatından da sovtaj bedelini çıkararak müvekkilin 200 bin zararı olduğunu belirtiyor.

2.yargılama esnasında alınan bilirkişi raporunda ise aracın eprt total kabul edilmemesi gerektiği çünkü tamirinin dava açıldığında yapılmış olduğunu bu çerçevede müvekkilin dava açmadan önce araçta gerçekleştirdiği tamirat masraflarının karşılığı olan 600 bin tl'nin araçtaki gizli ayıp nedeniyle müvekkilin zararı olduğunu belirtiyor.

3.fakar raporda; dava dilekçemizde satış bedelinden indirim ve zarar talebimizi ayrı ayrı değerlendirmeden gizli ayıp nedeniyle zarar 600000 tl deniliyor sadece. böyle olunca davamı ıslah ederken hangi kalemi ne kadar ıslah edeceğimi de bilemedim.

olay bundan ibaret malesef rakamlar da bu şekilde meslektaşım.
Old 05-03-2025, 14:14   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım;

Ramazan olmasından mı, bedellerin karışmasından mı, ilk bilirkişinin çorba etmesinden mi yoksa başka nedenle mi bilemedim ancak olay örgüsünü çözmek için birkaç defa okumak zorunda kaldım

1- Öncelikle sizin aracı 300.000 TL demeniz; noter satışında düşük gösterilmesi, yoksa araç o fiyata alınmamış ve gerçek değeri de o değildir diye düşünüyorum. Keza bilirkişi de değerini 625.000 TL çıkarmış. Ve fakat ilk bilirkişinin hatası; sanki sigorta şirketi ile işlem yapılıyor gibi; sovtaj bedeli vs çıkarması.

2- Anlatımlarınız doğrultusunda; Davada alınan bilirkişi raporunun doğru olduğu kanaatindeyim.

3- Siz 2 ayrı kalem mi talep ettiniz? Örneğin; 100 TL bedelden indirim ve 100 tl de zarar mı dediniz ? Zararı neye dayanarak istediniz, bedelde indirim zaten zarar giderme değil mi ? Yoksa değer kaybı olarak mı istediniz ? Anlayamadım, siz istem sonucunuzu ve alacak kalemleri ile bunların gerekçelerini açar mısınız ?
Old 05-03-2025, 14:24   #5
tigris

Meslektaşım biraz benim yüzümden kendim işin içinden çıkamayınca net de anlatamamışım. İlginiz için çok teşekkür ederim.

1- Noterde evet düşük gösteriliyor ama gerçek fiyatı da çok farklı değil. aracı elden ödeme ile aslında 450 bin tl ye alıyor. ilk bilirkişi tarafından sovtaj bedeli vs hesaplanmasına ise mesleki yetersizliğimden çok da idrak edemedim nasılsa bu böyle hesaplanıyordur diye düşünmüştüm.

2.yaptığım araştırmalarda araçta bedelde indirim hesaplanırken nispi metod ile bir oran belirlenip sonuca göre miktar belirleniyordu.

Ben de bu doğrultuda iki ayrı talep ileri sürdüm. Yani bedelden indirimi bu şekilde oran ile hesaplar zarar ise direk onarım masrafı olarak hesap edilir diye düşündüm. Fakat geldiğim noktada aldığım bilirkişi raporu yol haritamı bozdu zaten bu alanda tecrübem de yokken iyice çorba oldum.

bk raporuna itiraz ederek dava dilekçemde belirttiğim şekli ile iki ayrı talebim için hesaplama yapılmasını istemeyi planlıyordum ama siz raporun doğru olduğu kanatinizi bildirmişsiniz. Bunu biraz daha açıklayabilir misiniz zamanınız varsa

dava dilekçemin sonuç kısmını direk yazayım hatta

"Müvekkilin davalıdan satın almış olduğu aracın ayıplı olması nedeniyle ayıpların tespiti ile ayıp oranında satış bedelinden indirim yapılarak; şimdilik 100,00 TL'nin müvekkilin aracı satın aldığı tarihten itibaren uygulanacak en yüksek faizi ile birlikte davalıdan alınarak müvekkile verilmesine,

Şimdilik 100 TL'nin söz konusu araç için yapılmış olan masrafın ( zarar ) aracı satın alındığı tarihten itibaren uygulanacak en yüksek faizi ile birlikte davalıdan alınarak müvekkile verilmesine,
"
Old 05-03-2025, 15:14   #6
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım; samimi anlatımınız için teşekkürler.

Aslında iki farklı kalem ama tek talep var gibi duruyor. Ayıp giderildiğinde aslında; zarar da ortadan kalkar. Ancak siz mükerrer talepte bulunmuşsunuz, iki alacak kalemi ile.

Söyle izah edeyim:
Tek alacak var; o da ayıp, ayıp giderilince zarar da ortadan kalkar. Değer kaybı gibi bir talebiniz yoksa, ayıbın giderilmesi zararın karşılanması için yeterli sizin durumunuzda.

Asıl sorun ise; ayıp miktarının bedelden yüksek çıkması.
Old 05-03-2025, 15:23   #7
tigris

sadece zarar kalemimi ıslah etmem eni kurtarmaz mı peki meslektaşım ? bana bir öneriniz olur mu? şu husus da var tabi sonraki mesele diye başta belirtmedim ama dava devam ederken araç 300 bine satıldı müvekkil tarafından
Old 05-03-2025, 15:54   #8
Av. Musa TAÇYILDIZ

Aracın satılmış olmasının bir önemi yok meslektaşım. Aslında aklın yolu bir, benim de aklımdan geçen " sadece gizli ayıp nedeniyle uğranılan zararımızın 600.000 TL hesaplandığından, ıslah ile alacak talebimizi bu miktara yükseltiyor ve ayıp nedeniyle uğramış olduğumuz zarar olan 600.000 TL'nin tahsilini" talep ediyoruz şeklinde bir beyan mantıklı geliyor.
Old 05-03-2025, 16:11   #9
tigris

Desteğiniz için çok teşekkür ederim. rapora beyan verip bu şekilde hareket etmek daha doğru geliyor bana da. iyi çalışmalar hayırlı ramazanlar diliyorum meslektaşım
Old 05-03-2025, 16:18   #10
Av. Musa TAÇYILDIZ

Alıntı:
Yazan tigris
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. rapora beyan verip bu şekilde hareket etmek daha doğru geliyor bana da. iyi çalışmalar hayırlı ramazanlar diliyorum meslektaşım

Rica ederim meslektaşım. Diğer meslektaşların da faydalanması adına; gelişmeleri ve sonucu buradan da paylaşmanızı rica ediyorum. İyi çalışmalar, hayırlı ramazanlar, meslek yaşantınızda başarılar meslektaşım.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi