Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Ödeme tarihindeki kur üzerinden tahsili talebi hakkında yardım

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 01-11-2025, 21:47   #1
AV.MERT ERYILMAZ

Varsayılan Ödeme tarihindeki kur üzerinden tahsili talebi hakkında yardım

Merhabalar meslektaşlarım. Çok tecrübem yok. Benim de bir sorum var. Bilgisi olan varsa ve cevaplarsa çok iyi olur. 50 bin USD tutarlı bono ile kambiyo takibi yapılıyor. Borçlunun amacı fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden olduğu halde takip talebine ödeme tarihindeki kur üzerinden tahsili şeklinde yazıyor.Yani "fiili" kelimesini yazmamış.Ödeme emrine de alacaklı tükenmez kalemle ödeme tarihindeki kur üzerinden şeklinde yazmış. Bono matbu bono değil.İcra dairesi ödeme emrini bu şekilde borçluya göndermiş. Bono üzerinde ödeme tarihi 11.04.2017 şeklinde yazılı. 2017 yılında dolar 4 tl. Takip halen derdest.işin ilginç yanı, icra dairesinin yaptığı kapak hesaplarında ve 3.kişilere gönderilen 89/1 lerde alacak miktarı icra dairesi tarafından bugünkü yani 2025 yılındaki dolar kuru üzerinden hesaplanıyor.Borçlu tarafın da bir itirazı olmamış buna.Borçlunun kurumlardan, 3.kişilerden alacağı var. Biraz tahsilat yapılmış, hesaplara haciz falan. Ne yapmam gerekiyor, takibi kapatıp yeni bir takip yapsak bono zamaşımına uğradı. Yoksa icra dairesi tarafından dolar kuru bugünkü kurdan hesaplanır ve ilerde sorun çıkmaz mı, alacaklı doğru mu yapmış, hiçbir değişiklik yapmadan böyle devam mı edelim? Teşekkürler
Old Bugün, 09:39   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım merhabalar;

Başıma gelmedi ama şöyle düşünüyorum; Vade tarihindeki kur deseydi belki sizin yorumunuz yapılırdı. Lakin ödeme tarihindeki kur demiş ancak ödenmemiş, bu nedenle icra dairesinin işlemi doğru. Zaten aksi yorum; alacaklının zararına ve yabancı para alacaklarının ruhuna aykırı olurdu.
Old Bugün, 10:38   #3
AV.MERT ERYILMAZ

Çok teşekkür ederim. Senette de ödeme tarihi yazıyor, vade tarihi yazmıyor.Alacaklı da takip talebinde fiili ödeme tarihi değil de ödeme tarihindeki kur üzerinden şeklinde yazınca acaba bono da yazılı olan 2017 ödeme tarihindeki dolar kuru mu geçerli diye düşündüm. Dediğiniz gibi olmasını umarım. Teşekkür ederim
tekrar��
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi