Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kamulaştirmasiz El Atma Davasinda Husumet Sorunu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 26-05-2025, 17:10   #1
Rümm

Varsayılan Kamulaştirmasiz El Atma Davasinda Husumet Sorunu

Merhabalar, Müvekkile ait arsa niteliğindeki taşınmazdan yol geçmekte olup yolun ne zaman, hangi idare tarafından yapıldığı ve halihazırda ilçe belediyesi mi yoksa büyükşehir belediyesi mi sorumluluğunda olduğunu bilmemekteyiz.

Riske atmamak amaçlı zorunlu uzlaşma başvurusunu da gerçekleştirmiş olmak için her iki belediyeye de başvuru yaptık fakat ikisi de sorumluluk diğer tarafta diyerek olumsuz yanıt verdi.

Şimdi dava yoluna gideceğiz fakat davalı olarak hangi belediyeye göstermeliyiz emin olamadım. Zira müvekkilin karşı vekalet ücreti ödemesini istemiyoruz. Duyumlarımıza göre bu konu hakkında Ankara BAM'ın "davanın ilerleyen aşamalarında husumetin kime yönlendirileceğinin bilinebildiği zaman HMK ilgili maddeye göre davanın ilgili belediyeye yöneltilmesi talebinde bulunulabileceğine" dair kararı varmış. Fakat ben bulamadım.

Davayı her iki belediyeye yöneltsem husumetten red alınana davalı açısından vekalet ücreti kesin çıkacak. Sadece birine yöneltsem diğer belediyeyi davaya dahil edebilir sonuçta yine biri açısından ret çıkar. Karşı vekalet ödemeden nasıl olur bilemedik.

İlgili kararı bilen yahut bu konuda ne yapılabilir bilen bir meslektaşımız bilgi verirse çok seviniriz
Old 27-05-2025, 14:35   #2
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul

Merhaba,

Sorunuzun cevabı olmamakla birlikte, genel anlamda ve teknik açıdan söz konusu taşınmaz ilçe belediyesinin "belediye ve mücavir alan" sınırları içerisindeyse, ilçe belediyesi sorumluluğundadır. Bu alan dışında ise Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır. Hukuki anlamda bir çıkış yolu bulamazsanız, en azından bu bilgiyle husumetinizi yöneltebilirsiniz diye düşünüyorum.

Saygılarımla
Old 27-05-2025, 14:42   #3
Rümm

Alıntı:
Yazan Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul
Merhaba,

Sorunuzun cevabı olmamakla birlikte, genel anlamda ve teknik açıdan söz konusu taşınmaz ilçe belediyesinin "belediye ve mücavir alan" sınırları içerisindeyse, ilçe belediyesi sorumluluğundadır. Bu alan dışında ise Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundadır. Hukuki anlamda bir çıkış yolu bulamazsanız, en azından bu bilgiyle husumetinizi yöneltebilirsiniz diye düşünüyorum.

Saygılarımla

Fikriniz için çok teşekkür ederim meslektaşım. Genel kural bu olmakla birlikte ilgili büyükşehir belediye meclis kararında genişliği 12 metre altı yollara ilçe belediyesi bakar denmiş. Buna göre büyükşehir belediyesine husumet yöneltsem dahi ilçeyi de davaya dahil edeceğini düşünüyorum. Bu konuda emin olamadım.
Old 02-06-2025, 16:02   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım merhabalar;

Kısmi yada belirsiz alacak davası olarak, düşük bir meblağ ile ve her iki belediyeye karşı davanızı açın. Bilirkişi incelemesi yapılırken, sorumlunun hangi belediye olduğunun da tespitini talep edin. Bilirkişi raporundaki tespite göre; sadece sorumlu olan belediyeye karşı talep artırım/ıslah yapın, diğerine açtığınız miktar üzerinden vekalet ücreti ödersiniz. Örneğin; 100 TL.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi