Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Yurt Dışında Yaşayanların Türkiye'de Boşanması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 09-04-2025, 11:26   #1
Toy Avukat

Varsayılan Yurt Dışında Yaşayanların Türkiye'de Boşanması

Meslektaşlarım merhabalar, hepinize kolay gelsin. Müvekkil 2012 yılında Türkiye'de yabancı uyruklu şahısla evlilik yapıyor. Evlendikten sonra ise yurt dışında yaşamaya başlıyorlar. Eşler uzun zamandır ayrı ve boşanmak istiyorlar. Bu durumda yurt dışında boşanma kararı alındaktan sonra Türkiye'de tanıma işlemlerinin gerçekleştirilebileceğini biliyorum fakat sormak istediğim farklı hususlar var.

1-) Anlaşmalı boşanma duruşmasına taraflar her ne kadar bizzat katılmak zorunda ise de müvekkilin yabancı uyruklu eşi Türkiye'ye gelmek istemiyor. Özel durumumuz sebebiyle Türkiye'de vekil aracılığıyla anlaşmalı boşanma işlemleri gerçekleştirilebilir mi?

2-) Daha önce duruşmaya gelmeksizin hızlı bir şekilde boşanma işlemlerinin halledilebileceğini okumuştum diye hatırlıyorum fakat şu an araştırdığımda bir şey bulamadım. Bu durumu çözüp boşanma işlemlerini halletmenin hızlı ve kolay bir yöntemi var mıdır?

Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
Old 09-04-2025, 12:45   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Merhabalar meslektaşım;

Aynı durumda daha önce; davalıya da vekil tayin ettirilmiş, davalının da boşanmak istediğine dair 2 şahit sunulmuş ve onların beyanı ile anlaşmalı bir şekilde boşanmayı sağlamıştık. Genel usul de budur.

Ancak geçen yıl benzer durumda; hakime ısrarla anlatmama rağmen, illa asili görmek isterim diye tutturduğu için müvekkil gelmek zorunda kalmıştı. Yani diyeceğim o ki; hakim kadar usul var, aslında dediğim şekilde defalarca yapıldı ancak öncesinde hakim ile konuşmak lazım.
Old 10-04-2025, 09:06   #3
Toy Avukat

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Merhabalar meslektaşım;

Aynı durumda daha önce; davalıya da vekil tayin ettirilmiş, davalının da boşanmak istediğine dair 2 şahit sunulmuş ve onların beyanı ile anlaşmalı bir şekilde boşanmayı sağlamıştık. Genel usul de budur.

Ancak geçen yıl benzer durumda; hakime ısrarla anlatmama rağmen, illa asili görmek isterim diye tutturduğu için müvekkil gelmek zorunda kalmıştı. Yani diyeceğim o ki; hakim kadar usul var, aslında dediğim şekilde defalarca yapıldı ancak öncesinde hakim ile konuşmak lazım.

Üstadım teşekkür ederim. Hakimle zaten görüşeceğim fakat size de sormak istediğim birkaç husus daha var cevaplayabilirseniz. Davalı eş yabancı uyruklu olduğu için bu durumda bizim dinleteceğimiz tanıklar davalının değil de davacı müvekkilin yakınları ve akrabaları olacaktır. Bu durum herhangi bir problem teşkil eder mi? Bir de bu şekilde olunca dosyanın sonuçlanması takriben ne kadar sürer? Tahminimce kalemle görüşüp duruşma gününü erkene aldırırsak bir ay içerisinde biter diye düşünüyorum ama siz daha iyi bilirsiniz.
Old 10-04-2025, 10:33   #4
Av. Erdem Akçay

Meslektaşımız sayın Taçyıldız, olmazı oldurmuş. Zira TMK m. 166/3 "hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ... şarttır." demekte. Tanıkla neticelendirilen anlaşmalı boşanma davası hiç duymadım.
Old 10-04-2025, 13:00   #5
Toy Avukat

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
Meslektaşımız sayın Taçyıldız, olmazı oldurmuş. Zira TMK m. 166/3 "hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ... şarttır." demekte. Tanıkla neticelendirilen anlaşmalı boşanma davası hiç duymadım.

Meslektaşım anlaşmalı boşanma açısından durum böyle tabi ki fakat ben yalnızca Musa üstaddan değil başkalarından da boşanma iradesinin sarih olduğu durumlarda çekişmeli olarak dava açıldıktan sonra hızlı bir şekilde boşanmaya karar verildiğini duydum. Yanlışım varsa düzeltin lütfen, zaten hakimle de görüşeceğim fakat ilk defa yapacağım için sanırım en doğrusu iyice araştırdıktan sonra müvekkile gerekli bilgilendirmeyi de yapıp kabul etmesi halinde davayı açmak.
Old 10-04-2025, 14:15   #6
gbahsi

Meslektaşım ben de benzer bir durumda çekişmeli olarak açtığım dosyada karşı taraf davayı kabul beyanı verdi, karşı tarafın vekili de vardı. Hakimle görüştüğümde birer tanık dinletirsem yeterli olacağını, tarafların gelmesine gerek olmadığını söylemişti. Ama sonra tarafların Türkiye'ye gelme imkanları olunca ben ne olur ne olmaz diyerek anlaşmalı boşanma protokolü düzenleyip erken güne duruşma aldırıp davayı o şekilde tamamlamıştım.
Old 14-04-2025, 11:29   #7
Av. Musa TAÇYILDIZ

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay

Meslektaşım; haklısınız ama bu durumu biraz daha çekişmeli anlaşmalı olarak değerlendirin. Defalarca yaptım ben, yapanları duydum, diğer meslektaşlar da yazmış zaten.

Size hak veriyorum ama esas olan tarafların iradesi olmalı; boşanma iradesi varsa bir çözüm bulunmalı. Diye düşünüyorum
Old 14-04-2025, 12:59   #8
Av. Erdem Akçay

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Meslektaşım; haklısınız ama bu durumu biraz daha çekişmeli anlaşmalı olarak değerlendirin. Defalarca yaptım ben, yapanları duydum, diğer meslektaşlar da yazmış zaten.

Size hak veriyorum ama esas olan tarafların iradesi olmalı; boşanma iradesi varsa bir çözüm bulunmalı. Diye düşünüyorum

Olması gereken konusunda aynı görüşteyim meslektaşım. Hatta boşanmanın da evlenme gibi idareye başvuruyla gerçekleşmesi gerektiği, tek eşin başvurusunun yeterli görülmesi düşüncesindeyim. Dava, boşanmanın ekleriyle ilgili olmalı.

Soruda anlaşmalı boşanma dendiği için yasaya atıf yaptım. Yoksa çekişmeli boşanma davasında tarafların katılmaları gerekmez şüphesiz. Yalnız çekişmeli davada davalının davayı ya da ileri sürülen vak'aları kabulü hakimi bağlamaz. Hakim boşanma nedenine ilişkin olguların varlığına vicdanen kanaat getirmelidir.

Özetleyecek olursak:

1- Dava türü anlaşmalı boşanma davası ise hakim tarafları bizzat dinlemelidir.
2- Çekişmeli olarak açılacak davanın, davalının avukatı duruşmaya katıldığı için, bir celsede sonuçlanması ve kabul edilmesi olasıdır.

Sayın @Toy Avukat, davayı çekişmeli olarak açmalı, davalı vekiliyle beraber hakimle görüşerek duruşmayı erkene aldırmalısınız. Ben protokol sunmazdım dava açarken.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi