![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhabalar meslektaşlarım. Oldukça sıkıntılı bir durum ile karşı karşıyayım. Müvekkil şirketin x şehrindeki yazıhanesini eski bir sigortalı çalışan ile anlaşıp onun işletmesi için mutabık kalınmış. Yaklaşık olarak 7 8 sene bu şahıs yazıhaneyi işletmiş, yanında çalışanlar olmuş. Fakat sıkıntılı durum bu yazıhane müvekkil şirketin unvanı altında işletilmiş. Şahıs burada çalışan olarak değil yıllarca işletmeci olarak bulunmuş fakat kendi vergi levhası açtırmamış. Şimdi de sigortasız çalıştığına istinaden hem şikayette bulunacağını hem de işçilik alacaklarını talep edeceğini söylüyor? Sizce müvekkil şirket banka dekontları, bir kişinin 8 yıl boyunca maaş almadan çalışmasının makul olmayışı, tanıklar ile bu durumu ispat ederek idari yaptırımları ve olası bir işçi alacağı davasını bertaraf edebilir mi?
|
![]() |
#2 |
|
![]() Meslektaşım merhabalar;
Bahsettiğiniz deliller, aradaki yazışmalar, 8 yıl boyunca maaş almadan çalışmasının makul olmayışı hususu ve işin niteliği ile aradaki ilişkinin işveren işçi ilişkisi olmadığını ispat edebilirsiniz. Ayrıca işyeri kira sözleşmesi, elektrik su faturaları, kira ödemeleri gibi hususlara da bakın derim |
![]() |
#3 |
|
![]() Evet meslektaşım, dediğiniz gibi ben de sonrasında bir alt kira sözleşmesi olduğunu öğrendim, olası bir dava durumunda buna da dayanabiliriz diye düşündüm. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Burada maddi gerçek yerine şekli gerçeğe itibar edilmesi durumunda haksız bir sonuca varılacağını düşünüyorum, zira burada dava açma potansiyeli olan şahsın lehine olan tek durum yazıhane/işletmenin müvekkil şirketin vergi levhasına kayıtlı olması.
|
![]() |
#4 |
|
![]() Salt işletmenin müvekkiliniz adına olması iş sözleşmesi olduğunu sonucunu doğurmaz, Diye düşünüyorum
|
![]() |
#5 |
|
![]() Evet meslektaşım size katılıyorum. Onların hatası şahsa güvenerek hiçbir devir işlemi ya da alt işletme sözleşmesi yapmadan kendisine işletmeyi fiilen devretmişler, ne yazık ki bütün resmi kayıtlarda da şirketin unvanı geçiyor, yazılı belge arayışı içerisindeyiz. Tanıklarımız var fakat salt tanık beyanı ile de muhtemelen sıkıntı yaşarız
|
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Staj sonrası SSK'lı olarak mı yoksa kendi vergi açılışını yaparak mı çalışmak? | Semender33 | Hukuk Stajı ve Meslek Seçimi | 12 | 05-10-2013 20:27 |
Eşin bankadan para çekip kendi hesabına aktarması boşanma nedeni sayılır mı? | AV.AYŞE GÜL | Meslektaşların Soruları | 1 | 01-12-2009 10:36 |
İzmirde kendi işlerimi de devam ettirebileceğim bir meslektaşla çalışmak istiyorum | Hakkaniyet | Adliye Duvarı | 0 | 02-07-2008 11:38 |
babanın parasını rızası dışında kendi hesabına aktarma | zeyrek | Meslektaşların Soruları | 1 | 18-03-2008 21:51 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |