Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İşe iade kararı sonrası işe başvuru talebi hangi işverene yapılır

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 22-10-2024, 21:31   #1
hukukcu_toprak

 
Varsayılan İşe iade kararı sonrası işe başvuru talebi hangi işverene yapılır

Kıymetli meslektaşlarım. Davacı vekili olduğum işe iade davasının kabulüne karar verilip kesinleşti. Davalılar iki tane. Biri asıl işveren diğeri alt işveren. Mahkeme alt işveren yönünden işe iadesine ve mali sonuçları yönünden her iki işverenin müşterek ve müteselsilen sorumluluğuna hükmetti. Ben on günlük yasal süre içerisinde işe iade talebi başvurusu noterden işverene yapacağım. Fakat burda işe iade talebi için başvuru ihtarı gönderirken sadece alt işveren olan davalıya mı göndermeliyim yoksa her iki işverene mi ihtarı göndermeliyim. birde ihtar gönderirken ekine mahkeme kararı vs. koyuyormuyuz? Şimdiden teşekkür ederim.
Old 24-10-2024, 12:33   #2
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Meslektaşım,

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/11782 E., 2015/16797 K.:

Alıntı:
davacı işçi alt işveren işçisi olup, iş sözleşmesi alt işveren tarafından feshedildiğinden, feshin geçersizliği ve işe iade yükümlülüğünün alt işverenin olduğu, asıl işverenin iş ilişkisinde sözleşmenin taraf sıfatı bulunmadığından, asıl işverenin işe iade yönünde bir yükümlülüğünden söz edilemeyeceği kuralı dikkate alınmadan, infazda sorun oluşturacak şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2008/21328 E., 2008/17163 K.:

Alıntı:
Feshin geçersizliği ve işe iade davasının alt ve asıl işveren ilişkisinde, her iki işverene birlikte açılması halinde, davacı işçi alt işveren işçisi olup, iş sözleşmesi alt işveren tarafından feshedildiğinden, feshin geçersizliği ve işe iade yükümlülüğü alt işverenindir. Asıl işverenin iş ilişkisinde sözleşmenin taraf sıfat bulunmadığından, asıl işverenin işe iade yönünde bir yükümlülüğünden sözedilemez. Asıl işverenin işe iade kararı sonrası işçinin işe başlamak için başvurması ve alt işverenin işe almamasından kaynaklanan işe başlatmama tazminatı ile dört aya kadar boşta geçen süre ücretinden yukarda belirtilen hüküm nedeni ile alt işverenle birlikte sorumluluğu vardır.

Dolayısıyla işçi, işe başlatılması için alt işverene başvurmalıdır. Bir aylık sürede işe başlatacak ya da başlatmayacak olan alt işverendir. Süre hesabı alt işverene gönderilen başvuruya göre yapılacaktır.

İşçinin işe dönme isteği samimiyse, asıl işverene de "İşe başlatılmamız için alt işverene başvurulmuştur. Süresi içinde işe davet edilmediğimiz takdirde kararda yer alan alacaklar tarafınızdan talep edilecektir." diye bir ihtar göndermek faydalı olabilir. Asıl işverenin alt işverene işçiyi işe başlatması yönünde baskı kurması olasıdır.

İhtara kararı koymak gerekmez. Dosya bilgilerinin yazılması yeterli olur. 10 günlük süre, kararın ve kesinleşme şerhinin tebliği ile başlar. Kalemler bunu bilmiyorlar. O yüzden gidip tebellüğ etmeniz ve karşı yana tebliğe çıkarttırmanız gerekir. Sizin tebellüğ etmeniz ile süre başlar.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tahliye talebi olmadığından tahliyenin reddi kararı üzerine ne yapılır? swiftwind Meslektaşların Soruları 0 21-07-2023 16:13
İşe iade davası, Temyiz sonrası işe başvuru hukukcu_3417 Meslektaşların Soruları 3 12-02-2016 17:20
otuzdan az işçi çalıştıran işverene işe iade davası açılamayacağına yönelik Yargıtay kararı rudy baylor Meslektaşların Soruları 1 16-12-2014 15:23
İşe iade kararı sonrası kıdem tazminatı hangi tarihte hesaplanır? av.sibel biçer Meslektaşların Soruları 11 21-05-2014 09:44
İşe iade kararı sonrası hak edilen alacakların icrası rojda Meslektaşların Soruları 1 30-03-2007 16:16


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03495193 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.