Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Boşanma Davasında Eşin Mal Kaçırması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 10-10-2024, 11:14   #1
Toy Avukat

Varsayılan Boşanma Davasında Eşin Mal Kaçırması

Meslektaşlarım hepinize kolay gelsin, meslek hayatımın ilk çekişmeli boşanma davasını yürüteceğim fakat işin içinden bir türlü çıkamıyorum. Davalı eş, davacı müvekkil büroma gelerek tarafıma başvurmadan birkaç gün önce birtakım taşınır ve taşınmazları mal kaçırmak maksadıyla çevresindekilere devretmiş. Öncelikle boşanma için dava dilekçemizi hazırlayıp sunacağız fakat kaçırılan bu mallar için ne şekilde hareket etmem, nasıl bir dilekçe hazırlamam gerekiyor bilmiyorum. Mal rejiminin tasfiyesinin uygulamada genellikle boşanma kararı kesinleştikten sonra açıldığını biliyorum fakat somut olayda beklemeden boşanmayla beraber mal rejiminin tasfiyesini mi talep etmeliyim? Davayı devir yapılan 3. kişiye ihbar mı edeceğim? TMK 229. maddesinden bahsedip edinilmiş mallar içerisinde kaçırılan taşınır ve taşınmazların olduğunu, bunların bilgilerinin gerekli yerlerden getirilmesini mi isteyeceğim? 3. kişiye devredilmiş mallarla ilgili ihtiyati tedbir talep etme imkanım var mı? ve sair kafama takılan pek çok konu bulunmakta. Deneyimi olan yardımcı olabilecek meslektaş varsa çok mutlu olurum. İyi çalışmalar diliyorum.
Old 18-10-2024, 11:19   #2
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

Sn.Meslektaşım,

1- Mal rejimi tasfiye alacağı davaları boşanma davası açıldıktan sonra her an açılabilir.Bu nedenle boşanmanın kesinleşmesini beklemeniz gerekmemektedir.

2- Mal rejimi tasfiye alacağı davasında dava açılmadan önce devredilen her türlü mal ve para için mallar eldeymiş gibi eklenecek değer kapsamında hesap yapılacaktır.

3-Malların devredildiğini biliyorsanız mal rejimi tasfiye alacağı dava dilekçesinde i devirden yararlanan kişileri de davalı göstermeniz yararlı olur, zira devirden yararlananlara karşı dava açma süresi 5 yıllık hak düşürücü süreye tabidir.
Dikkat edilsin ki 3 kişiye ihbar edildiğinde 5 yıllık hak düşürücü süre uzamamaktadır. Yani 3 kişi davalı gösterilmelidir ki süre dursun.

4- Mahkemece dava sırasında devirden yararlanan 3 kişilerin tespitinden sonra karar aşamasında 3.kişilere ilişkin dava a tefrik edilerek ayrı bir esasa kaydedilecek, siz alacağınızın ödenmeyen kısmı ile sınırlı olmak üzere 3.kişilerin sorumluluğuna gidebileceksiniz.

5- Uygulamada 3 kişiler adına kayıtlı taşınmazlar hakkında tedbir kararı verilse bile İstinaf mahkemesinden " henüz 3 kişinin borçlu olduğuna ilişkin karar olmadığı" gerekçesi ile tedbirler kaldırılabiliyor.

Kolaylıklar dilerim
Old 18-10-2024, 12:06   #3
Toy Avukat

Alıntı:
Yazan Av.Habibe YILMAZ KAYAR
Sn.Meslektaşım,

1- Mal rejimi tasfiye alacağı davaları boşanma davası açıldıktan sonra her an açılabilir.Bu nedenle boşanmanın kesinleşmesini beklemeniz gerekmemektedir.

2- Mal rejimi tasfiye alacağı davasında dava açılmadan önce devredilen her türlü mal ve para için mallar eldeymiş gibi eklenecek değer kapsamında hesap yapılacaktır.

3-Malların devredildiğini biliyorsanız mal rejimi tasfiye alacağı dava dilekçesinde i devirden yararlanan kişileri de davalı göstermeniz yararlı olur, zira devirden yararlananlara karşı dava açma süresi 5 yıllık hak düşürücü süreye tabidir.
Dikkat edilsin ki 3 kişiye ihbar edildiğinde 5 yıllık hak düşürücü süre uzamamaktadır. Yani 3 kişi davalı gösterilmelidir ki süre dursun.

4- Mahkemece dava sırasında devirden yararlanan 3 kişilerin tespitinden sonra karar aşamasında 3.kişilere ilişkin dava a tefrik edilerek ayrı bir esasa kaydedilecek, siz alacağınızın ödenmeyen kısmı ile sınırlı olmak üzere 3.kişilerin sorumluluğuna gidebileceksiniz.

5- Uygulamada 3 kişiler adına kayıtlı taşınmazlar hakkında tedbir kararı verilse bile İstinaf mahkemesinden " henüz 3 kişinin borçlu olduğuna ilişkin karar olmadığı" gerekçesi ile tedbirler kaldırılabiliyor.

Kolaylıklar dilerim

Meslektaşım öncelikle değerli vaktiniz ayırıp da cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum. Şöyle ki boşanma davasını ve mal rejimi tasfiyesi için davayı ayrı ayrı açacağım fakat netleştirmek adına birkaç husus daha sormak istiyorum. Müvekkil ve eşi 2002 öncesinde evlenmişler. Mal rejiminin tasfiyesi için açacağım davada 2002'den önce alınan ev için katkı payı alacağı, 2002 sonrası dönemde edinilen mallar için ise katılma alacağı ve değer artış payı alacağı talep etmeyi düşünüyorum. Boşanma davasının açılmasından evvel davalı tarafından 3. kişilere devredilen mallar için ise devir gerçekleştirilen kişileri tespit edemediğimiz için öncelikle TMK 229 uyarınca eklenecek değer olarak dikkate alınmasını; sonrasında ise Noterler Birliği, Trafik Tescil Müdürlüğü, Tapu ve sair yerlere yazı yazılarak malvarlığı ve devir işlemleriyle işlemlerin karşı tarafının tespitini talep edeceğim. Buna binaen tahkikat aşaması sona ermeden 3. şahıslara davanın ihbarını talep etmeyi düşünüyorum. Süreç bu şekilde mi ilerlemeli, gözden kaçırdığım herhangi bir husus var mı bir kez daha yardımcı olursanız müteşekkir olurum. İyi çalışmalar diliyorum.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi