Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Çocuklar İçin Reddi Miras Talebi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 22-05-2021, 18:21   #1
AHMET01

 
Varsayılan Çocuklar İçin Reddi Miras Talebi

Değerli Meslektaşlarım,

Murisin vefatından sonraki üç aylık reddi miras süresi içerisinde kendi adına reddi miras talebinde bulunan kişi mevcut çocukları için de reddi miras talebinde bulunması gerekir mi? Yoksa bir zümrede bir kişinin mirası reddi ile miras kendi alt soyuna artık sirayet etmez mi? Bunu şunun için soruyorum bir hâkimimiz sirayet etmez şeklinde karar vermiş. Fakat Bazı Yargıtay kararları bu tür davalarda çocuklarla ebeveynleri arasında menfaat çatışması olduğundan bahisle çocuklara kayyım atanması gerektiği ve mirası ret eden ebeveynin dilekçesinin de kayyıma tebliğe çıkarılması gerektiği belirtilmektedir. Bu da mirasın kademeli olarak çocuklara intikal ettiği ve bunlar için de tedbir almak gerektiği gibi bizi bir sonuca götürmektedir.

Ayrıca diyelim ki çocuklar için böyle bir önlem alınmadı. Çocuk 18 yaşını doldurduğunda kendisi üç aylık sürede bu davayı açabilir mi? Yoksa hak düşürücü süre gerçekleşmiş mi olur? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Old 22-05-2021, 21:22   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Küçük adına yasal temsilcisi (velisi) mirası ret edebilir. Velinin kendisi adına yaptığı ret beyanı küçüğü kapsamaz.

Yargıtay, velinin kendisinin de mirası ret etmesi halinde , velinin yararı ile küçüğün yararı arasında çatışma olduğunu ve bu nedenle küçüğe TMK.m. 426/2'ye göre "temsil kayyımı" atanarak husumetin kayyıma yöneltilmesi gerektiğini kabul etmektedir . ( 2.HD. 07.02.2011 T. 11840 -1757, 8.HD. 01.10.2013 T. 2013/3358 E. 2013/13891)

Somut olayda küçüklere kayyım tayin edilmediğine göre, 3 aylık ret süresi, mirasçı olduklarını hukuken öğrenmiş sayılacakları ergin oldukları 18 yaşını doldurdukları günden başlar diyebiliriz.
Old 23-05-2021, 18:30   #3
AHMET01

 
Varsayılan

Sayın Yücel KOCABAŞ Üstadım !

Öncelikle çok teşekkür ederim.

Müsaadenizle bir iki ek soru daha sormak istiyorum. Ebeveynin biri babasının mirasını kendisi için asaleten; çocuğu için velayetten ret ederken aynı dilekçede davalı hanesine mahkemece çocuklar için atanacak kayyımlar ibaresini yazsak ve açıklama kısmında Sayın Mahkemenin barodan kayyım talebinde bulunarak çocuklara temsil kayyımı atamasını istesek uygun olur mu? Ya da bu kayyım işi nasıl aşılabilir? Üç aylık sürenin dolmasına 20 günlük süre kaldığı da göz önünde bulundurularak. İkinci sorum çocuklar için reddi miras talebini dile getirirken sadece bir ebeveynin başvurması yeterli mi? Yoksa ebeveynlerin ikisi birlikte mi başvurması gerekir? Malum velayet ebeveynlerce müştereken kullanılıyor. Son sorum ise küçük 18 yaşını doldurunca kendisi hakkındaki bu tasarrufların iptalini isteyebilir mi? Tekrar Teşekkürler.
Old 24-05-2021, 12:49   #4
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1.TMK.336/1’e göre evlilik sürecinde anne ve baba velayeti birlikte kullanır. Günlük işlerde anne veya babanın birisi diğerinin rızasını alarak tek başına da velayeti kullanabilir. Mirası reddi günlük işlerden sayılmayacağı gibi eşlerden birisi ile küçük arasında yarar çatışması bulunduğundan rızasını beyan edemeyeceğinden, küçüğe temsil kayyımı atanması gerekir.

2.Kayyımın açılacak mirasın reddi davasında davalı olarak değil davacı olarak yer alması uygun düşer. Mirasın reddi talebi ile kayyım atanması talebi ayrı ayrı esas ve karar numarası alacağından, kayyım atanması talebinin ayrı bir dilekçe ile yapılması uygun olur. Yalnız mirasın reddi dilekçesinde “küçüğe temsil kayyımı atanması için başvurulacağı/başvurulduğu , atandığında kayyıma davacı sıfatıyla husumet yöneltilmesinin talep edildiği” yazılabilir.

3.Küçük ergin olduktan sonra, kendisi hakkında veli yada kayyım tarafından yapılan işlemin iptalini gerektiren yasal nedenler varsa, bu nedenlere dayalı olarak iptal talebinde bulunabilir. Yoksa salt "yapılan işlem benim isteğime aykırıdır" diyerek iptal isteyemez. Diye düşünüyorum.
Old 25-05-2021, 00:25   #5
AHMET01

 
Varsayılan

Sayın Yücel KOCABAŞ Üstadım !

Çok teşekkür ederim. Saygılar.
Old 30-05-2021, 21:44   #6
taşralıavukat

 
Varsayılan

İyi çalışmalar değerli meslektaşlarım

Konuyu görmüşken aklıma geldi tek dilekçede eş ve çocuklar için mirası reddettik ve yeni temsil kayyımı atandı, temsil kayyımının bu dosyadaki vasfı tam olarak nedir mirasın reddinin aksine bir talepte bulunup bu duruma engel olabilir mi, tereke borca batık menkul ya da gayrımenkul tek bir aktif yok
Old 30-05-2021, 22:31   #7
AHMET01

 
Varsayılan

O da büyüklerden birisi gibi sadece davanın bir tarafı. Küçük oldukları ve ebeveynleri ile aralarında menfaat çatışması olduğundan onlara temsil kayyımı atanıyor. Tereke borca batıksa kayyım da kuvvetle muhtemel mirası ret edecektir. Varsa diğer eksiklerin tamamlanmasını üstatlara bırakayım.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Evlilik İçinde Çocuklar Adına Alınan Taşınmazlar İçin Miras Payı hicran gülmez gencaloğlu Hukuk Sohbetleri 0 31-10-2019 13:59
Çocuklar İçin Ödenen Nafakanın Şahsi Harcamalar İçin Kullanılması av_yaseminceylan Meslektaşların Soruları 1 12-05-2017 18:10
Çocuklar İçin Geçici İşgöremezlik Tazminatı Av.Turhan Demiroğlu Meslektaşların Soruları 0 04-10-2010 10:02
Çocuklar İçin Türkiyeden İyi Örnekler Av.Habibe YILMAZ KAYAR Çocuk Hakları Çalışma Grubu 4 28-05-2010 13:02
Türkçenin Renkleri: Çocuklar İçin Dil ve Ekin Dergisi Doç. Dr. Özge Yücel Site Lokali 6 23-04-2010 11:20


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05842996 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.