Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Cebri icra tehdidi olmadan menfi tespit davası istirdata döner mi?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 09-10-2024, 11:58   #1
av.sukranakkopru

Varsayılan Cebri icra tehdidi olmadan menfi tespit davası istirdata döner mi?

Meslektaşlarım merhaba.
Henüz icra takibi olmadan bir borç için menfi tespit davası açtım. Menfi tespit davası devam ederken yine icra takibi açılmaksızın borç ödendi. Sorum şudur; icra takibi açılmaksızın borç ödendiğinden menfi tespit davası kendiliğinden istirdata döner mi? Yoksa menfi tespitin istirdata dönmesi için icra tehdidi altında mı ödenmesi gerekir? Teşekkür ederim
Old 11-10-2024, 14:36   #2
Yücel Kocabaş

İİK m. 72'ye göre istirdat davası açılabilmesi yada menfi tespit davasının istirdata dönüşebilmesi için , ödemenin cebri icra tehditi (yada yargıtay uygulamalarına göre ihtiyati haciz,banka ihtarnamesi tehditi ) sonucu yapılması gerekir. Böyle bir tehdit oluşmadan , borçlunun kendisini borçlu sanarak serbest iradesi ile yaptığı ödemeler hakkında ancak TBK m.78'e göre sebepsiz zenginleşme davası açılabileceğini düşünüyorum.

YARGITAY 4.HD. 01.03.2017 T. 2016/16593 E. 2017/1234 K.
"Dosya kapsamından, davacı her ne kadar menfi tespit ve yaptığı ödemelerin istirdadını istemiş ise de, davacının yaptığı ödemelerin herhangi bir takip prosedürü içerisinde ya da cebri icra tehdidi altında yapılmadığı, buna göre davacının talebinin İİK'nın 72. maddesi kapsamında “menfi tespit ve istirdat” davası niteliğinde olmadığı; Türk Borçlar Kanunu'nun 78. maddesi (BK'nın 62. maddesi) kapsamında olduğu anlaşılmaktadır.

Ödeme tarihi itibariyle yürürlükte olan 818 Sayılı BK'nın 62. maddesinde “Borçlu olmadığı şeyi ihtiyariyle veren kimse hataen kendisini borçlu zan ederek verdiğini ispat etmedikçe onu istirdat edemez. Müruru zamana uğramış olan bir borcu eda yahut ahlaki bir vazifeyi ifa için verilen şey, geri alınamaz.” denilmektedir.

Mahkemece, öncelikle davalının zamanaşımı itirazı tartışılmadan işin esası hakkında karar verilmiş olması bozmayı gerektirmiştir."
Old 11-10-2024, 14:45   #3
av.sukranakkopru

Üstadım çok teşekkür ediyorum. Ben de aynı yönde araştırmalar yaptım. Şuan cebri icra tehdidi olmadan menfi tespit davası açmıştık. O halde menfi tespitin kabulü ile hukuki ilişkinin bulunmadığı tespiti sonrasında ayrı bir dava ile sebepsiz zenginleşme çerçevesinde talepte bulunacağım. Menfi tespit için zaten bir icra takibi sonrası borcu ödemek gibi bir kaide yok.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi