25-06-2016, 13:02
|
#1
|
|
Taşınmazların takası, sözleşmeye aykırılık, terditli dava?
Merhaba, mesleki görüşlerinize ihtiyaç duyduğum bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim.
İki kardeş sahip oldukları araziyi, 6 daire ve bir miktar para karşılığında satıyorlar.
Aralarında yaptıkları sözleşmede, dairelerin ve arazinin karşılıklı tapu devirlerinin yapıldığı, anlaşılan paranın yarısının peşin kalanına ise senet verildiği yazılmıştır.
Ancak sözleşmeye göre, müteahhit devraldığı araziye kuyu vuracak, araziden su çıkmazsa aldıkları dairelerden birinin tapusunu müteahhide geri vereceklerdir. Sorun burada ortaya çıkmaktadır.
Müteahhit, mühendis nezaretinde araziye kuyu vurdurmuş ama su çıkmamıştır. Araziyi devreden kardeşler, sözleşmeye aykırı davranarak dairenin tapusunu geri vermemektedirler.
Soru 1 : Tapu iptali ve tescil davası açılırsa kazanma şansı var mı?
Soru 2 : Henüz ödenmemiş senetlere müteahhit menfi tespit davası açmak istiyor. Tapu iptali davası ile menfi tespiti aynı davada ileri sürmek mümkün mü?
Soru 3 : Terditli dava açılsa, öncelikle tapu iptali ve tescil,
bunun mümkün olmaması halinde mahkemece bir dairenin tespit edilecek değerinden, senetlere bağlanan bakiyenin düşülerek kalanının müteahhit davacıya verilmesine şeklinde bir dava için neler düşünürsünüz?
NOT : Sözleşmede arazi sahiplerine devredilen dairelerin bağımsız numaraları yazılıdır ancak bir dairenin geri alınması halinde bunun hangi numaralı daire olması gerektiği yönünde bir bilgi yok. Tapu iptali ve tescil davasında da iptali istenen dairenin numarasını yazmak gerekecek. Bu sorun nasıl aşılır?
Ayrıca sözleşmede dairelerin beher fiyatı da yazılmamıştır. Alacak davası adı altında açılsa, bir daire için taraflarca belirlenen bir bedel yok. Takas gibi olmuş yani. Bu durumda tapuda düşük gösterilen satış bedeli davada bir sorun oluşturur mu?
|