Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tanık listesi hakkında

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 13-05-2016, 11:25   #1
Av.mehmet.av

 
Varsayılan Tanık listesi hakkında

Müvekkil hakkında açılan bir boşanma davasına cevap vermiş ve aynı dilekçede karşı dava açmış.

Bu dilekçede tanık isimlerini de bildirmiş.Dava sonra bana vekalet verdi.

Öninceleme duruşmasında mahkeme delil ve tanık listesi sunmak üzere süre verdi.Hakim tanık listesi sunduğumuzu gördü.

Tanık listesinin bir defa verilebileceğini daha sonra tanık listesinin değiştirilemeyeceğini biliyorum.

Mahkemenin tanık listesi sunmak için bize süre vermiş olması bize yeni bir hak doğurur mu? Yani tanık listemizi değiştirebilir miyiz?

Ben yeni bir tanık listesi veremeyeceğimizi düşünüyorum.

Ancak aksi kanaatte olan meslektaşlar var ise paylaşımlarını rica ederim.
Old 13-05-2016, 17:56   #2
imsel

 
Varsayılan

ikinci tanık listesi verilemez.Prf.Dr.Baki Kuru'ya göre :"Islah yolu ile yeni delil gösterilebilir. Yalnız, ıslah yolu ile ikinci bir tanık listesi verilemez."bende 4 isim vermiştim birisini değiştirmek istiyorum bakalım ama zor.
Old 16-05-2016, 17:49   #3
wanted

 
Varsayılan

İkinci tanık listesi verilmesi yasağı kamu düzenine ilişkin olduğundan yeni bir hak doğurmayacağı kanaatindeyim. Hakim ikinci listedeki tanıklarınızı dinlese dahi kararda esas alınmasının bozma nedeni olduğunu düşünüyorum.
Old 16-05-2016, 21:54   #4
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan Aksi yönde karar..

2.Hukuk Dairesi
Esas: 2014/14212
Karar: 2014/25777
Karar Tarihi: 15.12.2014


Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı-davacı tarafından, her iki dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Davalı-davacı (kadın) 13.5.2013 tarihli cevap ve karşı dava dilekçesi ile iki tanık ismi bildirmiştir. Mahkemece dilekçelerin teatisi aşamasının tamamlanmasından sonra 22.10.2013 günü yapılan ön inceleme duruşmasında tarafların üzerinde anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar tespit edilmiş ve taraflara iddialarının ispatı bakımından tanık da dahil tüm delillerini bildirmek üzere iki haftalık kesin süre vermiştir. Davalı-davacı (kadın) verilen süre içinde iki tanık ismi daha bildirmiş, mahkemece bu tanıklar “ikinci tanık listesi verilemeyeceği” gerekçesiyle dinlenilmemişlerdir.

Delil, tarafların üzerinde anlaşamadıkları ve uyuşmazlığın çözümünde etkili olabilecek çekişmeli vakıalar için gösterilir (HMK m. 187/1). Tahkikat, ön incelemede saptanan çekişmeli hususlar üzerinden yürütüleceğine (HMK m. 140/3) göre, bu tespit yapılmadan tarafların herhangi bir delile dayanmaları ve dayandıkları delilleri sunmaları beklenemez. Bu nedenle davalı-davacı (kadın)'ın, mahkemece uyuşmazlık konularının tespitinden sonra verilen süre içinde bildirdiği tanıkları, ikinci tanık listesi sayılamaz ve bu tanıkların Hukuk Muhakemeleri Kanununun 260-265. maddelerinde gösterilen usul çerçevesinde dinlenilmesi ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucu uyarınca bir karar verilmesi gerekir. Bu husus nazara alınmaksızın, hatalı gerekçe ile eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre her iki tarafın davası yönünden yeniden hüküm kurulması zorunlu hale geldiğinden davalı-davacı (kadın)'ın diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 15.12.2014

Saygılarımla,
Old 19-05-2016, 17:04   #5
halit pamuk

 
Varsayılan

Aslında dava dilekçesi ve cevap dilekçesi ile tanık gösterilmişse(isim isim) bu tanık listesidir ve sonradan verilen her isim ikinci tanık listesidir, ve yasak kapsamındadır. Ancak 2. Hukuk Dairesi önincelemede taraflara verilen süre kapsamında yeni isim bildirilmesini ikinci tanık listesi olarak kabul etmemektedir.

Dava boşanma davası olduğuna göre, dosyada 2. daire gideceğinden 2. daire bu konudaki içtihadı da yeni tanık isimleri verilebileceği yönünde olduğuna göre, bu da yeni tanık listesi verilebileceği anlamına gelir.
Old 20-05-2016, 10:20   #6
wanted

 
Varsayılan

Yukarıda paylaşılmış olan Yargıtay kararındaki ifade benim ikinci kez tanık listesi sunulamaz şeklindeki yorumumu dayanaksız bırakmaktadır.

"2.Hukuk Dairesi
Esas: 2014/14212
Karar: 2014/25777
Karar Tarihi: 15.12.2014

...Tahkikat, ön incelemede saptanan çekişmeli hususlar üzerinden yürütüleceğine (HMK m. 140/3) göre, bu tespit yapılmadan tarafların herhangi bir delile dayanmaları ve dayandıkları delilleri sunmaları beklenemez. Bu nedenle davalı-davacı (kadın)'ın, mahkemece uyuşmazlık konularının tespitinden sonra verilen süre içinde bildirdiği tanıkları, ikinci tanık listesi sayılamaz ve bu tanıkların Hukuk Muhakemeleri Kanununun 260-265. maddelerinde gösterilen usul çerçevesinde dinlenilmesi ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucu uyarınca bir karar verilmesi gerekir. Bu husus nazara alınmaksızın, hatalı gerekçe ile eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir..."

Bu karara istinaden bir bilgilendirme yapmak istedim. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Sn. Ömer Uğur GENÇCAN'ın bizzat paylaştığı bilgide cevap dilekçesinde gösterilmemiş delile dayanılamayacağını, delil gösterme hakkının kaybedilmiş sayılacağı belirtilmiş(HGK, 20.04.2016, 2014/2-695 E.) ve bu ilkenin bütün hukuk davaları için geçerli olacağı ifade edilmiştir. HGK kararı, yukarıdaki kararda yer alan "...Tahkikat, ön incelemede saptanan çekişmeli hususlar üzerinden yürütüleceğine (HMK m. 140/3) göre, bu tespit yapılmadan tarafların herhangi bir delile dayanmaları...beklenemez." görüşünü bertaraf edecektir.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tanık listesi Av.mehmet.av Meslektaşların Soruları 3 10-06-2014 14:00
İkinci dilekçede bildirlen tanık ismi 2. tanık listesi midir? alphukuk Meslektaşların Soruları 3 21-05-2012 14:37
Tanık Listesi Av.Özlem PEKSÜSLÜ Meslektaşların Soruları 3 29-04-2009 17:23
tanık listesi av.sahrakavas Meslektaşların Soruları 4 09-05-2008 11:07


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05188203 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.