Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

5651 Sayılı Kanun - İçeriğin Kaldırılması İsteminde Zamanaşımı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 16-08-2015, 17:39   #1
yasal06

Varsayılan 5651 Sayılı Kanun - İçeriğin Kaldırılması İsteminde Zamanaşımı

5651 sayılı 'İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun'un 9. maddesi çerçevesinde 'İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi' başlıklı bir madde düzenlenmiş. Adından da anlaşılacağı üzere kişilik haklarını ihlal eden yayınların belli bir prosedüre uygun olarak kaldırılması veya erişimin engellenmesine dair bir düzenleme. İlgili kanuna bu linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5651.pdf (link pdf dosyası olarak açılacaktır, mobil cihazlar doğrudan download edebilir)

Başlıkta da belirttiğim gibi bu kanun çerçevesinde hukuka aykırılık içerip içermediği kesin olmayan internet yayınlarına karşı tedbir, engelleme, çıkarma talep edebilmek için bir zamanaşımı süresi var mıdır acaba? Sulh Ceza Hakimliğine ve birtakım idari mercilere başvuru ile yapılması emredilen düzenlemeler için 15 gün, 3 gün gibi süreler öngörülmüş. Ama mesela üzerinden 6 7 ay ya da birkaç yıl geçmiş olan ve kişilik haklarını ihlal eden bir yayının kaldırılmasının istenmesi noktasında nasıl bir durumla karşılaşılabiliriz acaba? Kişilik hakkı ihlali sözkonusu olduğu için herhangi bir zaman sınırlaması sözkonusu olmaz diyebilir miyiz yoksa başka bir kanundaki herhangi bir süre değerlendirme konusu olabilir mi? Ayrıca hakim bu noktada üzerinden zaman geçmiş olan bir talebe nasıl yaklaşır? Bu husustaki görüş, gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi merak ediyorum. Paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkür eder, tüm site sakinlerine çalışmalarında kolaylıklar dilerim...
Old 03-02-2016, 19:46   #2
Av.Esra70

Alıntı:
Yazan yasal06
5651 sayılı 'İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun'un 9. maddesi çerçevesinde 'İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi' başlıklı bir madde düzenlenmiş. Adından da anlaşılacağı üzere kişilik haklarını ihlal eden yayınların belli bir prosedüre uygun olarak kaldırılması veya erişimin engellenmesine dair bir düzenleme. İlgili kanuna bu linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5651.pdf (link pdf dosyası olarak açılacaktır, mobil cihazlar doğrudan download edebilir)

Başlıkta da belirttiğim gibi bu kanun çerçevesinde hukuka aykırılık içerip içermediği kesin olmayan internet yayınlarına karşı tedbir, engelleme, çıkarma talep edebilmek için bir zamanaşımı süresi var mıdır acaba? Sulh Ceza Hakimliğine ve birtakım idari mercilere başvuru ile yapılması emredilen düzenlemeler için 15 gün, 3 gün gibi süreler öngörülmüş. Ama mesela üzerinden 6 7 ay ya da birkaç yıl geçmiş olan ve kişilik haklarını ihlal eden bir yayının kaldırılmasının istenmesi noktasında nasıl bir durumla karşılaşılabiliriz acaba? Kişilik hakkı ihlali sözkonusu olduğu için herhangi bir zaman sınırlaması sözkonusu olmaz diyebilir miyiz yoksa başka bir kanundaki herhangi bir süre değerlendirme konusu olabilir mi? Ayrıca hakim bu noktada üzerinden zaman geçmiş olan bir talebe nasıl yaklaşır? Bu husustaki görüş, gözlem, bilgi ve tecrübelerinizi merak ediyorum. Paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkür eder, tüm site sakinlerine çalışmalarında kolaylıklar dilerim...

Merhaba, sizinkine benzer bir sorunla karşı karşıyayım ve çözümünü bulamadım. Yıllar öncesinden kalma haberler için muhataplara başvuruda bulunduk, haberleri yayından kaldırmadılar, bu arada bazı sağlık sorunlarından dolayı 15 günlük süreyi kaçırdık. Şimdi ne yapabiliriz araştırmasındayken sizin gönderinize rastladım, bu konuda hiçbir yerde somut bir bilgiye ulaşamadım. Size de cevap gelmemiş, ancak acaba zaman içinde sizin tecrübe ettiğiniz bir gelişme oldu mu öğrenmek istedim. Vakit ayırıp yanıtlarsanız şimdiden teşekkürler.
Old 03-02-2016, 20:08   #3
yasal06

Alıntı:
Yazan Av.Esra70
Merhaba, sizinkine benzer bir sorunla karşı karşıyayım ve çözümünü bulamadım. Yıllar öncesinden kalma haberler için muhataplara başvuruda bulunduk, haberleri yayından kaldırmadılar, bu arada bazı sağlık sorunlarından dolayı 15 günlük süreyi kaçırdık. Şimdi ne yapabiliriz araştırmasındayken sizin gönderinize rastladım, bu konuda hiçbir yerde somut bir bilgiye ulaşamadım. Size de cevap gelmemiş, ancak acaba zaman içinde sizin tecrübe ettiğiniz bir gelişme oldu mu öğrenmek istedim. Vakit ayırıp yanıtlarsanız şimdiden teşekkürler.

Değerli meslektaşım, malesef konuda yahut özel mesaj aracılığıyla herhangi bir yanıt alamadım. Açıkçası konu üzerine araştırma yapmayı da bıraktığımı belirtmem gerek, zira bu hususu vekil - müvekkil ilişkisinden ötürü değil; başıma gelen bir iftiradan ötürü araştırıyor idim. Ama bu olayın beni içinde bıraktığı kaygı halinden ötürü herhangi bir müdahalede bulunamadım.

Açıkçası bu durum karşısında insanımız çaresiz durumda. Basın özgürlüğü adı altında inanılmaz bir keyfiyet sergileniyor. Basın Yayın şirketlerine karşı bireyler; tecrübeli bir kurt karşısında yeni doğmuş bir kuzuyu andırıyor.

Tüm bu yakınmaları bir yana bırakacak olursak; kişilik hakkının ihlali durumu sözkonusu olduğu için ve bu ihlal devam ettiği için sulh ceza hakimliğinden içeriğin kaldırılması talebinde bulunurdum. Yalnız burada müvekkilin neden bunca zaman beklediğini açıklamak yerinde olur kanaatindeyim. İlgili kanunda yayıncıya başvurunun yanı sıra doğrudan sulh ceza hakimliğine de başvurmak mümkün görülüyor diye anımsıyorum. Bu sürenin hak düşürücü süre ya da zamanaşımı süresi olmasi akla uygun değil; zira kişilik hakkı ihlal ediliyor, kişilik hakkının güvenliği zamanaşımı ya da hak düşürücü süre ile sınırlandırılamamalı. Ayrıca karşınıza çıkarılabilecek doneleri de gözden geçirmenizi öneririm. Yayıncı basın yayın özgürlüğü, ilgili haberin kamuya yararlılığı gibi bir gerekçeyle talebinize karşı çıkacaktır.

Umarım müvekkilinizi en kısa zamanda bu durumdan kurtarabilirsiniz. Hayırlı çalışmalar diliyorum...
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi