Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Pert aracı sağlam süsü vermek suretiyle satan satıcının sorumluluğu, ?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 11-05-2025, 13:47   #1
Muhsin KOÇAK

Varsayılan Pert aracı sağlam süsü vermek suretiyle satan satıcının sorumluluğu, ?

Müvekkil, yüksek güvenlikli olduğuna inandığı 2020 Model Volvo S90 aracı,16.12.2024 tarihli Noter satım sözleşmesi ile satın alıyor, Ekspertiz raporunda " , BAGAJ HASARLI EZİK VAR,ARKA PANELDE EZİK VAR, ÖN CAM DEİŞEN ORJİNAL, SAĞ ÖN PODYE PANEL ŞASEDE DÜZELTME İŞLEMİ VE BOYA VAR, SOL ÖN PODYE VE ŞASEDE EZİK VAR, AİRBAGLAR TAMİRLİ DEĞİŞMİŞ AKTİF, ..." TESPİTLERİNE YER VERİLMİŞTİR.

1- kullanıcı olan müvekkil de bu hafif hasarın kendisi için önemli olmadığını, aracı uzun yıllar güvenle kıllanacağını düşünerek satın almıştır.

2- Müvekkil, araç ile gece yolculuk yaparken aracın elektrik far sistemi aniden tamamen bir süre çöküyor ölümle burun buruna kalıyor.

3- Yine Bir yolculuk sırasında bu aracı satın alıp iade eden biri tesadüfen trafikte müvekkil ile karşılaşıyor ve bu aracı daha önce aldığını, ancak aracın ağır hasarlı ve hava yastıklarının da tamamen patlak olduğunu söylemesi üzerine müvekkil aracı Volvo Yetkili Servisine çekip söktürüyor, Sulh Hkuk Mahkemesinden tespit yaptırıyor, bilirkişi raporu henüz tebliğ edilmemiş ancak tespit sırasında aracın çok ağır kaza yaptığını, hava yastıklarının patlak ancak anlaşılmaması için cihazı yanıltan direnç takıldığını, yaklaşık 1.500.000,00 TL masraf olduğunu öğreniyor.

4- bunun üzerine Müvekkil telefonla satıcıyı arıyor ve durumu aktarıyor, satıcı müvekkilin telefonunu engelleyip iletişime geçmesini istemiyor.

5- Müvekkil, iadesini istemesi halinde iade gerçekleşmeyeceği, dava konusu etmesi halinde ise dava süresinin uzayacağı bu süre içinde de mesleği gereği araçsız kalabileceği endişesiyle Volvodan orijinal parçalarını temin etmek suretiye yaptırmaya karar veriyor.

Bu durumda;

a- Nitelikli Dolandırıcılık suçu unsurları bakımından ( yapılan araştırma ile ekspertiz firması ile anlaşmalı ve birlikte pert araçları sağlam raporu düzenlettirilirmiş ) suç duyurusunda bulunmak ?

b- suç duyurusu ile birlikte Araca yapılan giderlerin Tazmini yoluna gitmek ?

3- Öğretide tartışma konusu olmakla birlikte olası kastla öldürmeye teşebbüs suçu unsurları ? ( gece seyahat esnasında aracın bütün elektrik sisteminin kesilmiş olması, yüksek güvenlikli olması düşüncesiyle güven duyulan bu aracı uygulamada Alaşehir tımarı denen şekilde pert aracı derme çatma toparlayıp satmak )

değerli meslektaşlarımın görüş ve önerilerini öğrenmek istiyorum,...

selam ve saygılar
Old 12-05-2025, 11:49   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım merhabalar;

Öncelikle; " Ekspertiz raporunda " , BAGAJ HASARLI EZİK VAR,ARKA PANELDE EZİK VAR, ÖN CAM DEİŞEN ORJİNAL, SAĞ ÖN PODYE PANEL ŞASEDE DÜZELTME İŞLEMİ VE BOYA VAR, SOL ÖN PODYE VE ŞASEDE EZİK VAR, AİRBAGLAR TAMİRLİ DEĞİŞMİŞ AKTİF, ..." tespitleri aslında aracın ağır hasarlı olduğunun göstergesi. Ancak ben bu işlere biraz ilgisi olan biri olarak biliyorum bunu. İlgilim olmasa yada biraz araba değiştirmeyi seven biri olmasam bunu bilmezdim muhtemelen.

1- Ben mutlaka suç duyurusunda bulunurdum, hiçbir şey çıkmasa bile ödemeye zorlama açısında faydası olabilir. Burada aracın satış bedelinin önemli olduğu kanaatindeyim. Zira; ağır hasarlı araçların satışı da yapılıyor ancak hasarsız yada az hasarlı araçlara göre daha uygun bedellere satış yapılıyor. Müvekkiliniz aracı ağır hasarlı fiyatına almış ise, dolandırıcılık suçu oluşmaz ancak hasarsız araç fiyatına almış ise dolandırıcılık suçu oluşur kanaatindeyim.

2- Biz genelde bu tip durumlarda; delil tespiti yaptırdıktan sonra aracı tamir ettiriyoruz ve alacak talepli dava açıyoruz. Öteki türlü dava süresince arabadan faydalanılamıyor. Bunun yanında araçtan mahrum kalınan süre için ikame araç bedeli tazminatı da aynı davada belirsiz alacak olarak istenebilir. Öncelikle icra takibinde şansımı denedikten sonra, itiraz üzerine dava yoluna gidiyorum. Bildiğiniz üzere; satıcı gizli ayıplardan ve bilmediği kusurlardan bile sorumlu. Araçta 1.500.000 TL'lik masraf var ise, bunu ödemek zorunda.

Burada aracın ve bedelin karşılıklı iadesi de düşünülebilir ancak ben doğru bulmuyorum. Zira; dava bitene kadar araç daha fazla değerleniyor ve aslen zararlı çıkıyor davacı.

Bu yani 2 numaralı bentte yaptığım tüm açıklamalar; aracın satış bedelinin ne olduğu farketmeksizin geçerlidir.

3- Olası kastla adam öldürme suçunun unsurları bakımından geniş bir değerlendirme yapmamakla birlikte; ben zorlama bir yorum olacağı kanaatindeyim.
Old 12-05-2025, 21:59   #3
Griffin54

üstadım merhaba, benzer bir süreç yaşadım ekspertiz ile ilgili, ben ekspertiz firmasının müteselsil sorumluluğu yoluna gittim. Özel belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından şikayetçi oldum aynı zamanda. Tabi bizim zarar çok daha azdı size göre, tüketici hakem heyeti başvurusu ile sorunu çözdük. Suç duyurusunun akıbeti hakkında henüz bir geri dönüş yapılmadı. Şayet dava açılırsa zarar giderme hususu gündeme geleceği için size nacizane tavsiyemde bu yönde olacaktır.
Old 13-05-2025, 08:13   #4
Muhsin KOÇAK

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Meslektaşım merhabalar;

Öncelikle; " Ekspertiz raporunda " , BAGAJ HASARLI EZİK VAR,ARKA PANELDE EZİK VAR, ÖN CAM DEİŞEN ORJİNAL, SAĞ ÖN PODYE PANEL ŞASEDE DÜZELTME İŞLEMİ VE BOYA VAR, SOL ÖN PODYE VE ŞASEDE EZİK VAR, AİRBAGLAR TAMİRLİ DEĞİŞMİŞ AKTİF, ..." tespitleri aslında aracın ağır hasarlı olduğunun göstergesi. Ancak ben bu işlere biraz ilgisi olan biri olarak biliyorum bunu. İlgilim olmasa yada biraz araba değiştirmeyi seven biri olmasam bunu bilmezdim muhtemelen.

1- Ben mutlaka suç duyurusunda bulunurdum, hiçbir şey çıkmasa bile ödemeye zorlama açısında faydası olabilir. Burada aracın satış bedelinin önemli olduğu kanaatindeyim. Zira; ağır hasarlı araçların satışı da yapılıyor ancak hasarsız yada az hasarlı araçlara göre daha uygun bedellere satış yapılıyor. Müvekkiliniz aracı ağır hasarlı fiyatına almış ise, dolandırıcılık suçu oluşmaz ancak hasarsız araç fiyatına almış ise dolandırıcılık suçu oluşur kanaatindeyim.

2- Biz genelde bu tip durumlarda; delil tespiti yaptırdıktan sonra aracı tamir ettiriyoruz ve alacak talepli dava açıyoruz. Öteki türlü dava süresince arabadan faydalanılamıyor. Bunun yanında araçtan mahrum kalınan süre için ikame araç bedeli tazminatı da aynı davada belirsiz alacak olarak istenebilir. Öncelikle icra takibinde şansımı denedikten sonra, itiraz üzerine dava yoluna gidiyorum. Bildiğiniz üzere; satıcı gizli ayıplardan ve bilmediği kusurlardan bile sorumlu. Araçta 1.500.000 TL'lik masraf var ise, bunu ödemek zorunda.

Burada aracın ve bedelin karşılıklı iadesi de düşünülebilir ancak ben doğru bulmuyorum. Zira; dava bitene kadar araç daha fazla değerleniyor ve aslen zararlı çıkıyor davacı.

Bu yani 2 numaralı bentte yaptığım tüm açıklamalar; aracın satış bedelinin ne olduğu farketmeksizin geçerlidir.

3- Olası kastla adam öldürme suçunun unsurları bakımından geniş bir değerlendirme yapmamakla birlikte; ben zorlama bir yorum olacağı kanaatindeyim.

Öncelikle Yanıtınız için çok teşekkür ediyorum, araç 2020 Model Audi A6 ve üzerinden 650.000 TL ödenmek suretiyle satın alınmış ancak satıcı noter satışında 1.850.000,00 bedel göstermiştir. aracın satış değeri emsalleri ile aynı değerde düşünülebilir yani düşük bedelle satılmamış, takas işlemi olmasaymış, aracın satış değeri daha düşük düşünülebilirdi, zira Audi marka aracın piyasa değeği 2.000.000,00 TL üzerindeymış zaten... satıcı satış ve bedelinde tamamen bilerek ve hileli davranmıştır. örgütlü davrandıkları da belli bu yönden örgütlü ( Ekspertiz firması da dahil ) suç kapsamında nitelikli dolandırıcılık suçundan suç duyurusunda bulundum.

Aracın pasif trafik tescil kayıtlarının incelenmesi ile, satıcı bu aracı başka birine satttuğıı tarihten 3 gün sonra tekrar iade aldığı, yanı diğer alıcının bu hileleri tespit ettiği ve aracı iade ettiği gödülrcek, zira; bu aracı daha önce alıp 3 gün sonra hava yastıklarının olmadığını gördüğü için aracı iade ediyor. satıcı bu aracı aynen tekrar satışa sunuyor. yani hava yastıkları dahi olmayan yüksek güvenlikli olduğu düşünülen aracın aslında PERT olduğu bilinmesine rağmen satılıyor. bu da nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturur.

Araç tamir edilmek suretiyle kullanılmaya devam dilecek, yetkili servis değişim parça bedelleri ile işçilik bedelleri önce icra sonda itiraz edilecek muhtemelen itirazın iptali yoluna gideceğimi düşünüyorum.
Old 13-05-2025, 08:21   #5
Muhsin KOÇAK

Alıntı:
Yazan Griffin54
üstadım merhaba, benzer bir süreç yaşadım ekspertiz ile ilgili, ben ekspertiz firmasının müteselsil sorumluluğu yoluna gittim. Özel belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından şikayetçi oldum aynı zamanda. Tabi bizim zarar çok daha azdı size göre, tüketici hakem heyeti başvurusu ile sorunu çözdük. Suç duyurusunun akıbeti hakkında henüz bir geri dönüş yapılmadı. Şayet dava açılırsa zarar giderme hususu gündeme geleceği için size nacizane tavsiyemde bu yönde olacaktır.

Yanıtımız için teşekkür ediyorum, ben de ekspertiz firmasını örgütlü suç kapsamında tutarak nitelikli dolandırıcılık suçu yönünen suç duyurusunda bulundum. bilirkişi raporunu bekliyorum, tebliğ edilince doğrudan müteselsil sorumluluk kapsamında satıcı ile ekspertiz firması aleyhine icra takibi yapacağım.
Old 13-05-2025, 10:13   #6
Av. Musa TAÇYILDIZ

Alıntı:
Yazan Muhsin KOÇAK
Öncelikle Yanıtınız için çok teşekkür ediyorum, araç 2020 Model Audi A6 ve üzerinden 650.000 TL ödenmek suretiyle satın alınmış ancak satıcı noter satışında 1.850.000,00 bedel göstermiştir. aracın satış değeri emsalleri ile aynı değerde düşünülebilir yani düşük bedelle satılmamış, takas işlemi olmasaymış, aracın satış değeri daha düşük düşünülebilirdi, zira Audi marka aracın piyasa değeği 2.000.000,00 TL üzerindeymış zaten... satıcı satış ve bedelinde tamamen bilerek ve hileli davranmıştır. örgütlü davrandıkları da belli bu yönden örgütlü ( Ekspertiz firması da dahil ) suç kapsamında nitelikli dolandırıcılık suçundan suç duyurusunda bulundum.

Aracın pasif trafik tescil kayıtlarının incelenmesi ile, satıcı bu aracı başka birine satttuğıı tarihten 3 gün sonra tekrar iade aldığı, yanı diğer alıcının bu hileleri tespit ettiği ve aracı iade ettiği gödülrcek, zira; bu aracı daha önce alıp 3 gün sonra hava yastıklarının olmadığını gördüğü için aracı iade ediyor. satıcı bu aracı aynen tekrar satışa sunuyor. yani hava yastıkları dahi olmayan yüksek güvenlikli olduğu düşünülen aracın aslında PERT olduğu bilinmesine rağmen satılıyor. bu da nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturur.

Araç tamir edilmek suretiyle kullanılmaya devam dilecek, yetkili servis değişim parça bedelleri ile işçilik bedelleri önce icra sonda itiraz edilecek muhtemelen itirazın iptali yoluna gideceğimi düşünüyorum.

Meslektaşım en doğru yoldan gittiğiniz kanaatindeyim. Sadece ikame araç bedeli ve hile ile satış nedeniyle tanık dinleterek bedelde indirim de talep edilebilir diye düşünüyorum.
Old 21-05-2025, 19:06   #7
Muhsin KOÇAK

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Meslektaşım en doğru yoldan gittiğiniz kanaatindeyim. Sadece ikame araç bedeli ve hile ile satış nedeniyle tanık dinleterek bedelde indirim de talep edilebilir diye düşünüyorum.

Çok teşekkür ederim, Arabuluculuk dava şartı, başvurdum sonuç bekliyorum, sanırım araç ikame bedeli ve bedelde indirim talepli dava ikame edeceğim. Ayrıca nitelikli dolandırıcılık suçundan suç duyurusunda bulundum...
Old 21-05-2025, 19:16   #8
Muhsin KOÇAK

KARŞIYAKA 6. SULH HUKUK MAHKEMESİ'NCE YAPTIRILAN BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNDE BİLİRKİŞİ;

"... SONUÇ OLARAK;
Volvo Yetkili servisinde 34....... plakalı araç üzerinde yapılan incelemelerde; Araçtaki hasarlı, arızalı ve orijinal olmayan aksamın değiştirilmesi ve onarılması için KDV dahil 1.346.350,00TL civarında masraf gerekebileceği belirlenmiş olup, Aracın 2.el piyasa rayicinin %50 sinden daha fazla bir maliyet ortaya çıktığından Yargıtay İçtihatlarına göre aracın PERT vasfında olduğu, ağır hasar geçmişinin bulunduğu, orijinal olmayan parçalarla tekniğine uygun olmayan onarım işlemleri gördüğü, hava yastıklarının hizmet dışı olması nedeniyle, güvenli kullanım olanağının bulunmadığı belirlenmiştir...."
ŞEKLİNDE RAPOR TANZİM ETMİŞTİR. DOLAYISIYLA SATIN ALMIŞ OLDUĞUMUZ ARAÇ ASLINDA PERT ARAÇMIŞ.
Old 22-05-2025, 11:48   #9
Av. Musa TAÇYILDIZ

Alıntı:
Yazan Muhsin KOÇAK
KARŞIYAKA 6. SULH HUKUK MAHKEMESİ'NCE YAPTIRILAN BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNDE BİLİRKİŞİ;

"... SONUÇ OLARAK;
Volvo Yetkili servisinde 34....... plakalı araç üzerinde yapılan incelemelerde; Araçtaki hasarlı, arızalı ve orijinal olmayan aksamın değiştirilmesi ve onarılması için KDV dahil 1.346.350,00TL civarında masraf gerekebileceği belirlenmiş olup, Aracın 2.el piyasa rayicinin %50 sinden daha fazla bir maliyet ortaya çıktığından Yargıtay İçtihatlarına göre aracın PERT vasfında olduğu, ağır hasar geçmişinin bulunduğu, orijinal olmayan parçalarla tekniğine uygun olmayan onarım işlemleri gördüğü, hava yastıklarının hizmet dışı olması nedeniyle, güvenli kullanım olanağının bulunmadığı belirlenmiştir...."
ŞEKLİNDE RAPOR TANZİM ETMİŞTİR. DOLAYISIYLA SATIN ALMIŞ OLDUĞUMUZ ARAÇ ASLINDA PERT ARAÇMIŞ.

Tam size uygun rapor çıkmış; satıcı bilmediği ayıplardan da sorumlu. Bu eksikliklerin giderilmesi için yapılması gereken masrafı da ayrıca belirtmek ve talep etmek gerekir kanaatindeyim. Yani neticeten; bedelde indirim talebinin içerisinde hem aracın yanlış anlatılması ve hemde onarım masrafı birarada, ayrıca ikame araç bedeli talebi makul duruyor.
Old 22-05-2025, 22:16   #10
Muhsin KOÇAK

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Tam size uygun rapor çıkmış; satıcı bilmediği ayıplardan da sorumlu. Bu eksikliklerin giderilmesi için yapılması gereken masrafı da ayrıca belirtmek ve talep etmek gerekir kanaatindeyim. Yani neticeten; bedelde indirim talebinin içerisinde hem aracın yanlış anlatılması ve hemde onarım masrafı birarada, ayrıca ikame araç bedeli talebi makul duruyor.
Değerli meslektaşım yorumunuz için teşekkür ederim. ben de aynen sizin gibi düşşünerek hareket ettim. Yarın Arabuluculuk görüşmemiz olacak, anlaşma sağlanamazsa dava şarı tutanak tutulup dava yoluna gideceğim, Nştelikli Dolandırıcılık suçundan zaten suç duyurusunda bulundum. savcılık Soruşturma numarası ile soruşturma savcısının belli olmasını bekliyorum.
Old 22-05-2025, 22:17   #11
Muhsin KOÇAK

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Değerli meslektaşım yorumunuz için teşekkür ederim. ben de aynen sizin gibi düşşünerek hareket ettim. Yarın Arabuluculuk görüşmemiz olacak, anlaşma sağlanamazsa dava şartı tutanak tutulup dava yoluna gideceğim, Nitelikli Dolandırıcılık suçundan zaten suç duyurusunda bulundum. savcılık Soruşturma numarası ile soruşturma savcısının belli olmasını bekliyorum.
Old 22-05-2025, 22:19   #12
Muhsin KOÇAK

Alıntı:
Yazan Griffin54
Sevgili Meslektaşım, bilgi verirseniz çok memnun olurum.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi